SAMHÄLLE 2021-11-29 KL. 07:00

Grannkommunerna hjälps åt vid större bränder

Av Peter Jakobsson

I tisdags började det brinna i en villabyggnad i Veinge Kyrkby. Nio enheter från Laholm, Knäred, Våxtorp och Halmstad deltog i släckningsarbetet. Även några brandmän från Båstad åkte till larmet. Byggnaden som det brann i var inget bostadshus utan var omgjort till ett köttrökeri i viket det hade börjat brinna.

Grannkommunerna hjälps åt vid större bränder
Foto: Pelle Pettersson

Med alla räddningstjänstenheter i Laholms kommun kallade till branden fick grannarna i Båstads räddningstjänst rycka ut och ställa sig i standby vid E6 för att kunna åka på eventuella larm i Laholms kommun under tiden släckningsarbetet pågick.

Vad innebär det för Båstads säkerhet att hela Båstads styrka lämnat stationen på detta sätt?
– Egentligen ingen skillnad. Eftersom vi då kallar in alla deltidsbrandmän och sitter utryckningsklara i bilarna så skulle vi kunna åka till exempelvis Kattvik lika fort som om vi fått larmet på stationen inne i Båstad, säger Pelle Pettersson, räddningschef i Båstad.Att räddningstjänster är standby för andra händer då och då.
– När det brann i Fiskhuset i Torekov i våras gick alla resurser från Båstads kommun dit så då fick Laholms räddningstjänst mobilisera och vara backup för oss på Bjäre, förklarar Pelle.