Klik venligst
SAMHÄLLE 2023-03-07 KL. 09:16

Gamla polishuset har fått nytt liv

Av Rickard Gustafsson

Nytt, fräscht och ljust. Det tidigare utdömda gamla polishuset har renoverats för att ge plats åt kommunens arbetsmarknadsenhet som varit utspridda sedan den stora Campus-branden.
– Vi är jättenöjda och det är skönt att ha allt samlat under samma tak, säger verksamhetschefen Mattias Benetti Johansson.

Gamla polishuset har fått nytt liv
Kultur- och utvecklingsnämndens ordförande Gudrun Pettersson (C) och arbetsmarknadsenhetens verksamhetschef Mattias Benetti Johansson tycker att flytten till gamla Polishuset, förlåt, Humlegången 2 bådar gott. Foto: Rickard Gustafsson

Humlegången 2 är namnet och adressen på den plats där kommunens arbetsmarknadsenhet nu tar plats för sina verksamheter. I de nyrenoverade lokalerna hittas numera mottagningen av nyanlända, kommunala aktivitetsansvaret (KAA) och Jobbtorget.

Kultur- och utvecklingsnämndens ordförande, Gudrun Pettersson (C), invigde stället rent officiellt med traditionsenlig bandklippning och det serverades förfriskningar till nyfikna gäster, där flera nog var mer intresserade av själva fastighetsrenoveringen än den nya hyresgästens verksamhetsplaner.
– För mig har byggnaden alltid varit det gamla polishuset. Utsidan har väl aldrig riktigt tilltalat mig. Men det är insidan som räknas. Men ge utsidan några år till så kommer det här huset att hyllas som en kulturskatt, menade Kun-ordföranden och nämnde i talet att byggnaden för några år sedan korades som Sveriges femte fulaste byggnad.


En enklare ceremoni med traditionell bandklippning hör till när byggnader ska invigas. Här klipper kultur- och utvecklingsnämndens ordförande Gudrun Pettersson (C) med saxen i högsta hugg. Foto: Rickard Gustafsson


Att benämna Humlegången 2 som ”gamla polishuset” är inget man internt använder sig av, men av hävd och tradition brukar den typen av beskrivningar hänga med under lång tid.

För verksamhetschefen Mattias Benetti Johansson spelar nog byggnadens namn i folkmun mindre roll, det viktigaste är att arbetsmarknadsenheten nu är samlad under samma tak i nya fräscha lokaler.
– Vi var på Campus Laholm tidigare, men det brann ju ner. Det har gjort det svårt att träffa deltagarna på plats och jobba med dem för vi har inte haft några bra lokaler på ett bra tag. Men de här lokalerna är anpassade efter våra behov och de är dessutom centralt belägna.

Det viktigaste är dock, precis som Kun-ordföranden berättade, vad som händer på insidan.

Benetti Johansson berättar att Humlegången 2 är till för de människor som står längst från arbetsmarknaden och målsättningen är att på olika sätt hjälpa dem att hitta en väg till egen försörjning.
– Många av deltagarna har stått utanför arbetsmarknaden under lång tid så det krävs mycket arbete under lång tid. De individer som kommer hit kommer via remiss från ekonomiskt bistånd i första hand.


Det var inte överbelamrat med folk på invigningen, men ett drygt 20-tal nyfikna gäster kom på invigningen av Humlegången 2. Foto: Rickard Gustafsson


På Jobbtorget kommer deltagarna bland annat att få jobba med hur man skriver cv, intervjuträning och lära sig hur man bygger upp ett nätverk och massa annat. Det handlar inte bara om att få ut folk i arbete utan arbetsmarknadsenheten jobbar även med arbetsträning och praktikplatser.
– Långtidsarbetslösheten är det svåraste att jobba med, men vi har ett minskat tal av antalet hushåll som är på ekonomiskt bistånd och det är nu på den lägsta nivån sedan 2018. Utvecklingen går åt rätt håll i den delen, säger Mattias Benetti Johansson.

I översta våningen tar även socialförvaltningen plats med personaladministratörer för LSS. I huset finns också kommunens budget- och skuldrådgivare.