SAMHÄLLE 2022-05-24 KL. 16:57

Fyra nya skadegörelser på kommunala byggnader

Av Rickard Gustafsson

Laholms kommun har problem. Var och varannan dag tvingas det kommunala fastighetsbolaget reparera och ersätta saker som vandaliserats och polisanmälningarna står som spön i backen. Efter helgen ramlade det in fyra nya anmälningar till Laholmspolisen efter skadegörelser på byggnader runt om i kommunen.

Fyra nya skadegörelser på kommunala byggnader

LT har vid upprepade tillfällen under våren rapporterat om att antalet skadegörelser på offentliga byggnader ligger på en historiskt mycket hög nivå.

Kommunfastigheters driftchef, Anders Stam, har uttalat sig om utvecklingen och påpekat att trenden pekar åt fel håll.
– 2020 var det ett 50-tal anmälningar och tittar man på 2021 var det runt 100. Trenden är att det ökar och bara första kvartalet i år har vi gjort cirka 20 polisanmälningar, sa Anders Stam till LT den 21 april.

Ytterligare en månad senare har antalet anmälningar fortsatt att stiga och bara under den gångna helgen rapporterades det in skadegörelser i olika omfattning från fyra olika platser i kommunen.

Vid Glänningesjö förskola har okända personer roat sig med att kasta sten på fönsterrutorna. Resultatet blev att tre rutor fick bytas till en kostnad av 8 000 kronor.

På Mellbystrandsskolan har det klottrats på skolans fasad, på elskåp och på ett bordtennisbord. Klottrare har även utsatt nya Skottorpsskolan för "nazikonst" där det målats symboler på fasaden, asfalten och på papperskorgar.

Även Veingebadet, som för övrigt öppnar den 30 maj, har drabbats av skadegörelse. Flertalet ungdomar tycks inte ha haft tålamod att vänta till premiären och ska ha forcerat grinden till badet genom att förstöra låset.

Laholmspolisen uppger att det i nuläget inte finns någon misstänkt för någon av skadegörelserna.