Klik venligst
SAMHÄLLE 2023-08-19 KL. 07:03

Fyra länder deltar i Caprifolens EU-projekt

Av Rickard Gustafsson

Voltigeklubben Caprifolen från Våxtorp är en av 20 föreningar och organisationer i ett tvåårigt EU-projekt, Youmixit, som syftar till att öka och stärka funktionshindrade personers delaktighet i samhället.
– Det är inspirerande och jag har lärt mig mycket, säger projektledaren Minna Slottheden Olivemark.

Fyra länder deltar i Caprifolens EU-projekt
Under dagarna i Laholms kommun bodde italienskan Elisa Sarchi, spanjoren Mario Mayoral Bernechea och övriga deltagare hemma hos Minna Slottheden Olivemark i Stackarp. Här är de på guidad tur på Teckningsmuseet. Foto: Rickard Gustafsson

Youmixit finansieras med pengar genom Erasmus +, som är EU:s program för utbildning, ungdomar och idrott och har ett starkt fokus på social delaktighet.

Initiativtagare till projektet är Minna Slottheden Olivemark från Stackarp som brinner för att integrera människor med fysiska och psykiska handikapp i klubbens verksamhet och hästsporten.

– Det är något vi jobbat länge med i Caprifolen, bland annat i musikaler, och det är något vi sett varit framgångsrikt och blivit fina upplevelser för alla, både de med och utan funktionsvariationer, säger Minna till LT och fortsätter:

– Känslan är att vi tillsammans kan klara väldigt mycket och det är just det jag vill ska spridas till fler områden i samhället.

I just det här projektet kommer deltagarna från Sverige, Irland, Italien och Spanien och de har under en knapp veckas tid jobbat med projektet på gården i Stackarp.

– De bor hemma hos oss, antingen i stugor eller i glampingtält, men spanjorerna och italienarna var inte riktigt förberedda på vårt väder, trots att jag skrivit en packlista som innehöll regnkläder. Inte heller jag var väl beredd på regnstormar, skrattar Minna.

Deltagare från Irland, Italien, Spanien och Sverige arbetar tillsammans i EU-projektet "Youmixit". Här har de ställt upp för gruppfoto i Stackarp.

Foto: Privat

Vädrets makter har tvingat till stora ändringar i det planerade schemat, men under dagarna i Sverige har deltagarna bland annat varit på studiebesök och workshop på Teckningsmuseet i Laholm, varit på älgsafari i Markaryd och testat sin kreativitet och samarbetsförmåga på aktivitetscentret Prison Island i Halmstad.

Själva projektet startades för cirka ett och ett halvt år sen och träffen i Sverige är den tredje i ordningen efter att man tidigare varit i Italien och på Irland.

– Vi har diskuterat fram, utvecklat, och skapat 40 olika aktiviteter som ska fungera och vara anpassade i arbetet med mixade grupper. Det är allt från sport till konst och drama och allting har filmats, berättar Minna.

Filmerna ska fungera som inspirations- och studiemateriel och kommer publiceras på en digital plattform.

– Materialet vi skapar i projektet hoppas vi ska spridas till skolor och organisationer som jobbar med eller vill jobba med mixade grupper. Vi har även dokumenterat allt i skrift, men filmer är lättare att ta till sig.

Elisa Sarchi från italienska Pavia (nära Milano) tycker det är viktigt att människor från olika europeiska länder samarbetar i de här frågorna. Genom utbytet finns det mycket att lära.

– Vi kommer från olika bakgrunder där möjligheterna för människor olika ut. Vi arbetar på olika sätt, men vi blir inspirerade av varandra och förhoppningsvis kan det utmynna i nya idéer och arbetssätt, berättar Elisa.

Hennes förhoppning är att projektet leder till att fler ser fördelarna med att jobba med mixade grupper.

– Det finns ett stort behov av det på alla områden, på alla nivåer i alla länder, säger Elisa.

EU-projektgruppens utflykt till älgsafarin i Markaryd blev väldigt uppskattad och helt säkert ett häftigt minne att berätta om när deltagarna kom hem till sina respektive hemländer.

Foto: Privat

Minna Slottheden Olivemark berättar att hon lärt sig mycket om hur människor med funktionsvariationer har det i andra länder.

– Man förstår att det är ganska tufft i flera länder. Man har hållit på i många år att försöka att driva igenom saker, men att det är väldigt svårt och att det har att göra med olika beslutsfattare, säger Minna.

Hon har insett att Sverige kommit ganska långt när det handlar om att integrera funktionshindrade i samhället, men att det finns mycket kvar att göra.

Minna kommer även efter projektet att fortsätta att arbeta på inslagen väg.

– Det är superviktigt! Det ska inte spela någon roll om man har funktionshinder eller inte. Alla ska ha möjlighet att delta på sina villkor, oavsett. Jag tycker att det är nyttigt att olika människor möts och att skillnader är bra och tillsammans kan vi skapa superkrafter.

När regnet hällde ner över Laholm fick Minna Slottheden Olivemark snabbt ställa om i programmet och tog deltagarna från de fyra länderna till Prison Island i Halmstad.

Foto: Privat

Caprifolen Voltige har under en längre tid arbetat målmedvetet med mixade grupper vilket uppfattats som en succé bland alla inblandade.

Foto: Privat