Klik venligst
SAMHÄLLE 2023-04-17 KL. 06:05

Förutspår fullständigt trafikkaos sommaren 2024

Av Rickard Gustafsson

Markägare som LT talat med förutspår att sommaren 2024 blir ett enda stort trafikkaos om länsstyrelsens beslut om strandtrafiken blir verklighet.
– Var f-n ska vi göra av alla bilar? Det tänker inte länsstyrelsen på och det är inte enkelt att lösa, säger markägaren Bo-Göran Karén.

Förutspår fullständigt trafikkaos sommaren 2024
Det kommer att bli trafikkaos i kustområdet när bilar inte längre får parkeras på stranden. Det säger flera markägare som LT talat med. Foto: Arkivbild

Mellbystrandsbon Bo-Göran Karén är en av alla markägare som fått ett föreläggande av länsstyrelsen och tvingas att sätta upp vägbommar. I hans fall handlar det om Kolonivägen i Mellbystrand.

Karén tycker att han gjort vad som krävs enligt Mark- och miljööverdomstolens dom när det kommer till att begränsa och förhindra den miljöfarliga verksamheten som strandtrafiken medför.

Han har satt upp avspärrningar med träpålar och försett de med förbudsskyltar mot genomfart samt stolpar med reflexer och kan tänka sig att stänga av ytterligare en bit av sin strand om det finns ett behov av det.
– Sedan vi satte upp pålarna har det fungerat jättebra, säger Bo-Göran.

Karén hade önskat att länsstyrelsen skulle se situationen ur ett helhetsperspektiv för hela kustområdet och befarar att beslutet leder till enorma trafikproblem.
– Räddningstjänsten har varnat för det här tidigare om åren. Jag vill inte vara där nere på småvägarna en lördag i juli med all denna trafik. Det kommer bli fullkomligt kaos när folk flänger runt efter parkeringsytor. Länsstyrelsens pappersbyråkrater har antagligen aldrig varit här och har inte en susning om vad det här beslutet innebär.


Bo-Göran Karén, Mellbystrand, är en av flera markägare som förelagts att sätta upp vägbommar på nedfartsvägarna till stranden. Foto: RIckard Gustafsson/Arkiv


Det finns grönyteområden i kustområdet som skulle kunna fungera som tillfälliga parkeringar när sommarhettan och badsuget slår till, men majoriteten av marken ägs inte av kommunen utan av privata markägare.
– Tror du att markägare är intresserade av att upplåta sin mark till gratis parkeringsplatser? Det kan jag inte tänka mig och i alla fall inget jag tänker göra, säger Bo-Göran Karén.
Tänker du överklaga beslutet?
– Jag ska diskutera det här med andra markägare och så får vi se hur vi kan gå vidare. Vi måste ha något vettigt att komma med för annars släpper inte miljödomstolen upp ärendet.

Den största markägaren är Tångallmänningsföreningen i Skummeslöv. Av de 16 vägar som ska spärras av ligger 13 på Tångallmänningens mark.

Ordföranden i föreningen, centerpartisten Åke Hantoft, vill dock i nuläget inte kommentera beslutet.
– Vi ska diskutera det här i styrelsen. Eftersom jag inte själv är markägare vill jag lyssna på vad delägarna säger innan jag uttalar mig.

LT har även talat med Ulf Lindqvist, ordförande i Fåglarnas samfällighetsförening, som äger mark vid Mellbyvägen. Han kallar beslutet för ”dumheter” och tycker att beslutet är ”alldeles fel”.
– Hur i helsike ska de ordna med trafiken och parkeringar? Det måste de lösa innan de stänger av stranden för det kommer bli kaos. Sen förstår jag inte hur de kan tvinga oss att stänga av vägen, det är vår väg! De som har båtar, hur ska man komma ner med dem?
– Jag fick beslutet i dag och har inte talat med mina styrelsemedlemmar, men det kan jag säga med en gång att vi kommer att överklaga, säger Ulf Lindqvist.