Av Carina Nilsson
Den senaste tiden har det gjorts åtminstone fem-sex observationer av varg runt Fladalt, Åstarp och Vindrarp vid Hallandsås. Flera personer tror nu att det kommer att bildas ett vargrevir på norrsidan av åsen.
Laholms Tidning har pratat med flera markägare, jägare och lantbrukare. Samtliga uttrycker att de inte blir förvånade om det bildas ett nytt vargrevir på Hallandsås. Flera håller det för mycket troligt.
– Vi har facit från hur det har blivit i Skåne, där vi har fått revirbildningen på åsarna. På Hallandsås äger staten stora markområden. Det finns gott om orörd skog och områden där bebyggelsen är väldigt gles, säger en jägare till LT.
– Jag tror, av observationerna att döma, att det kan röra sig om en varg som har hittat ett lämpligt område för ett revir och nu söker efter en partner. På norrsidan av åsen finns vildmarksområden som borde vara perfekta för ett vargpar, säger en annan jägare.
Att det numera finns flera revir i närheten gör att vargarna har lättare att hitta en partner. Förra året spådde vargforskaren Olof Lidberg vid Grimsö forskningsstation att antalet vargrevir i Skåne skulle kunna fördubblas till nästa år, det vill säga i år.
– Just nu går det väldigt fort. I och med att det föds valpar här nere plus att det kommer ungvargar norrifrån som söker ett revir så har de lätt att hitta partners, sade han till SVT Skåne förra året.
Flera personer har observerat varg i närheten av eller på Hallandsås den senaste tiden. Foto: Adobe Stock
En av jägarna tycker det är olyckligt att vargen ökar just nu eftersom de ser en bekymmersam utveckling bland älgar och rådjur.
– Förr hade vi jättemycket älg och rådjur men framför allt älgstammen är i en snabb nedförsbacke, både kvantitets- och kvalitetsmässigt. Under hösten sköts det älgkalvar i södra Halland som vägde 20 kilo, det är under en tredjedel av vad de ska väga, säger han och fortsätter:
– Vargen kommer att städa upp i älgstammen genom att ta svaga individer, men hur blir det på sikt med både älg och varg? Det finns forskare som säger att det behövs 700 vargar för att inte stammen ska vara inavlad.
Martin Broberg som är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Halland kan varken bekräfta eller dementera uppgifterna om varg på Hallandsås.
Martin Broberg på länsstyrelsen säger att de börjar inventera först i höst och då vet mer om evetuella nya revir och familjegrupper. Foto: Pressbild
– Jag känner till ett par av observationerna men inte så många som du beskriver. Vi börjar inventera den första oktober i höst, men under sommaren har vi en passiv bevakning, vi vet väldigt lite om vad som försiggår just nu både på Hallandsås och i reviret Rammen runt Mästocka/Simlångsdalen. Vi har inte heller fått in mycket från allmänheten, säger han.
På frågan om Hallandsåsens lämplighet för vargrevir svarar Martin Broberg att han tror att hela Halland kan vara intressant för vargpar som vill bilda revir.
– Jag tror vi kan förvänta oss varg var som helst eftersom vi har klövviltstammar som vargen uppskattar. Att en kringströvande varg uppehåller sig i ett område några veckor behöver inte betyda att det blir ett revir, de gör så ibland. Men det är som sagt först till hösten vi kan säga något mer specifikt om revir och familjegrupper, säger han.