Av Carina Nilsson
Världsnaturfondens ungdomsavdelning har startat en pod för att få fler unga att engagera sig i klimatarbetet. Producent för podden är Felipe Martinez från Båstad, som jobbar på Laholms kommun.
Programledare för podden är två unga personer som går Världsnaturfondens ledarskapsprogram: Luca Berardi och Ismail Abdullahi. Luca kommer från Skåne och Ismail från Jönköping. Båda brinner för hållbarhetsfrågor, utbildning och biologisk mångfald bland annat.
Felipe Martinez är engagerad i samma frågor. I sitt arbete på Laholms kommun stöttar han arbetssökande och på fritiden jobbar han som digital kreatör med musik, ljud och film bland annat. Han är också ordförande i fackförbundet Vision och jobbar dessutom ideellt som ungdomscoach i Göteborg där han hjälper gymnasieungdomar att skriva CV och söka jobb.
– Genom intresset för klimatfrågor lärde jag känna nya människor och kom med i nya nätverk. När jag lärde känna Ismail föddes idén om en podd som riktar sig till ungdomar. Det känns extra viktigt att väcka deras intresse och engagemang i klimat- och hållbarhetsfrågor, säger han.
Världsnaturfondens ungdomsavdelning, WWF Sweden Youth, nappade på idén. Podden, som fått namnet Agenda for all, kommer att spelas in på engelska. Luca och Ismail är programledare medan Felipe står för produktionen och det tekniska.
– Det känns så klart väldigt roligt att en så stor organisation som WWF ville satsa på vår idé. Vi vill nå ut till unga personer som kanske inte är så engagerade idag och försöka väcka deras intresse genom att hålla det så enkelt och pedagogiskt som möjligt. Vi kommer också att marknadsföra oss via sociala medier som Instagram och TikTok för att nå ut.
Några podd-avsnitt är redan planerade. De kommer bland annat att handla om matsvinn i olika delar av världen och om hur programledarnas eget arbete för klimatet började.
– Vi ska jobba med de globala målen för Agenda 2030 och vi har även fått med flera spännande internationella gäster, bland annat Julieta Martinez från Chile som har utsatts för dödshot på grund av sitt engagemang för klimatet och Natalie Chung från Hong Kong som berättar om hur hon blev en av de främsta hållbarhetsledarna i Asien, säger Felipe.
Gäst är även Oscar Molander. Oscar spelade tidigare i popbandet the Fooo men numera är han Sveriges ungdomsrepresentant i FN:s generalförsamling.
Han ska prata om hur han upplever att det alltför ofta finns Youth washing i maktens rum. Youth washing innebär fritt översatt att unga som är engagerade i miljörörelsen utnyttjas för att ge en bild av ett större miljöengagemang än vad som verkligen finns.
Felipe hoppas nu att podden ska kunna bidra med konkret kunskap om hur alla kan bidra till att förbättra klimatet.
– Jag hoppas verkligen att vi kan nå ut och jobba för en mer hållbar värld för alla, säger han.