Av Rickard Gustafsson
Energijätten Eon satsar många miljarder på att förstärka elnätet de kommande åren. Investeringar som också sker lokalt i både Markaryds och Laholms kommun där företaget bara i år plöjer ner över 70 miljoner kronor.
– Vi uppgraderar för att klara framtidens behov, säger Peter Hjalmar, regionchef på Eon.
Näringslivet och hushållen elektrifieras i snabb takt, vilket ökar behovet av kapacitet. Under perioden 2024–2027 planerar Eon att investera 27 miljarder kronor i elnätsförstärkningar i Sverige, vilket är den största satsningen i företagets historia.
Bara under 2025 satsas 58 miljoner kronor i Markaryds kommun och 13 miljoner i Laholms kommun.
Elnätssatsningarna är betydelsefulla inte bara utifrån ett kapacitetförstärkande perspektiv. De ska också ses i ljuset av den gröna omställningen och det förändrade säkerhetsläget i världen.
I Markaryd byggs transformatorstationen Markaryd Norra om vilket resulterar i ökad effektkapacitet i kommunen.
– Det finns en väldigt stor efterfrågan från näringslivet. Det är många industrier som satsar långsiktigt och därigenom måste vi bygga om och förstärka. Vi är mitt inne i en tillståndsprocess nu och har kontakt med närboende, men vi har också gått in med en bygglovsansökan och hoppas på en skyndsam behandling av kommunen och vi vill påbörja bygget så fort vi får lov, säger Peter Hjalmar som hoppas att utbyggnaden ska stå klar i slutet av 2026.
Peter Hjalmar, regionchef på Eon, har fullt upp de kommande åren. Företaget satsar mycket pengar på att förstärka och bygga ut elnätet, däribland i Markaryd och Laholm. Foto: Pressbild/Eon
Det är inte bara näringslivet som kommer kunna dra nytta av ett robustare, effektivare och kapacitetsförstärkt elnät.
Stor betydelse får det även för privatpersoner som vill sätta upp solcellsanläggningar, där det på senare tid uppstått flaskhalsar.
– Vi ser att det fortfarande finns ett stort intresse av att bygga solpaneler på tak och att komplettera det med batterier. Det finns sådana områden lite varstans där man fått och får vänta på att vi förstärkt elnätet innan man kan koppla in sin anläggning. Därför är det oerhört viktigt att man gör den checken innan man beställer, säger Peter Hjalmar.
Förstärkningen är också viktig för att kunna dra nytta av den växande elbilsparken, som framöver tros bli en stor resurs för effektutjämningen i elnätet.
Tekniken där elbilars batterier kopplas upp mot elnätet kallas V2G (vehicle to grid – fordon till nät på svenska).
– De smarta elbilarna är egentligen rullande batterier och som kan anslutas till elnätet. Dels kan man ladda upp, dels mata ut effekt från bilen tillbaka till elnätet. Den här kombinationen kräver att vi bygger starkare elnät, berättar Peter Hjalmar.
Med hjälp av tekniken Vehicle to Grid, V2G, kan elbilar kunna användas som ett energilager för det egna hemmet. Samtidigt gör den så att elbilsägare kan bidra till att stabilisera kraftnätet – och få betalt för det. Foto: Adobe Stock
I Laholms kommun äger Eon en del lokala nät på landsbygden. Tidigare investeringar har mest handlat om att vädersäkra, det vill säga gräva ner ledningar för att undvika strömavbrott.
– Det arbetet är färdigt i stora delar. Det vi gör i Laholms kommun nu är att förstärka för att kunna möjliggöra omställningen i energisystemet. I praktiken innebär det att lägga ner grövre kablar och sätta in större nätstationer, med större transformatorer, så att vi att enkelt kan koppla upp de kunder som vill ställa om, säger Peter Hjalmar.
Eons regionchef påpekar att investeringarna även gynnar det lokala näringslivet på andra plan.
– Dels har vi entreprenörer och leverantörer av material och liknande. Det finns ju också ett inslag av många lokala grävfirmor och sen har vi ju folk som reser in och de måste ju ha någonstans att bo och äta. De kommer att finnas i området under rätt så lång tid så därför bidrar de här investeringarna även till lokalsamhället och dess näringsidkare i stort.