SAMHÄLLE 2021-12-15 KL. 14:12

Enoksson hjälper behövande med presentkort

Av Johan W Jönsson

I år blir det inga matkassar och ingen klapputdelning till jul. Men Jessica Enoksson på Änglagårdens give and get kommer ändå att hjälpa många behövande med presentkort. När ansökan öppnade höll hennes telefon på att brinna upp. “Jag tänkte; fy fasen, vad är detta? Jag höll på att svimma.”, säger Jessica.

Enoksson hjälper behövande med presentkort
Jessica Enoksson kommer dela ut 45 stycken presentkort till behövande inför jul. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

252 SMS hade hon fått på telefonen över natten. I skrivande stund är hon uppe i 327 ansökningar och det fortsätter att strömma in SMS.

– Det är så många som behöver hjälp. Jag kommer ha fullt upp med att gå igenom alla meddelanden, säger Jessica.

Arbetet blir ändå smidigare än vad det blivit om hon delat ut julklappar och matkassar fysiskt, som hon gjort de senaste sju åren.

– Jag har mycket på det privata planet samtidigt. Jag läser en påbyggnadskurs till min utbildning och är även familjehem. Så jag kände att den här julen får gå i familjens tecken.

Därför blir det inte heller något traditionellt jufirande med en massa folk hemma på gården i Ösarp. Utöver familjen kommer en ensam herre att vara med.

– Han har varit med alla år. Vi träffas bara på julafton. Han frågade om han fick vara med i år också och det är en härlig människa, så det är klart att han får.


Förra året uppvaktades Jessica av Företagarna. Hon blev rörd till tårar och är stolt över alla som vill hjälpa henne att hjälpa. Foto: Johan W Jönsson/arkiv


Jessica kommer att dela ut runt 45 stycken presentkort a 500 kronor till behövande. Pengarna ska gå till mat och julklappar.

– Jag vill se en bild på kvitto eller på varorna så att jag ser vad de har handlat. Jag har blivit lurad någon enstaka gång men i 99,9 av fallen träffar jag rätt, säger Jessica.

Presentkorten kommer att kunna kvitteras ut i ICA-butiker runt om i Sverige. Flera kommer att hamna lokalt.

– ICA har ett bra sortiment när det gäller både leksaker och mat. Dessutom är de bra att ha att göra med och ställer upp. Vissa butiker lägger dessutom på pengar. Det är fint.

– Jag är stolt över de som vågar fråga om hjälp, jag är stolt över mig själv som orkar och jag är stolt över de som vill hjälpa mig att hjälpa.

Både företag och privatpersoner hör av sig till Jessica och vill bidra till hennes insamling för presentkorten.

– Jag fick en swish från en svensk i Kina som ville hjälpa mig och en man kom hit med ett gäng presentkort från ICA. Det känns så bra, säger Jessica och fortsätter:

– Många barn kommer bli lyckliga och så många föräldrar kommer slippa ångest. Jag gör det här helt utan egen vinning. Jag har till och med lagt mina egna julklappspengar.

Förra året delade Jessica ut 25 presentkort. När hon såg behovet i år valde hon att öka med 20 till. Hon fick Hellberg-stipendiet tidigare i år och där finns pengar att ta.

– Jag har använt pengar till matkassar som jag lämnat ut till behövande inför varje helg. Men där är pengar kvar.

Vågar folk hämta presentkorten i butikerna?

– Det har faktiskt inte varit några problem. Jag förbereder butikerna, förklarar läget och sedan får de som ska hämta presentkorten ett lösenord. Så blir det inga frågor.