Klik venligst
SAMHÄLLE 2022-10-03 KL. 06:00

Elpriset värmer inte längre kaminförsäljarens hjärta

Av Carina Nilsson

Elprischocken i södra Sverige skapar fler och fler återverkningar. Silfverhjelms spis och kamin i Skottorp har fått så mycket att göra att de måste hålla butiken stängd vecka 40.

– Vi är nerringda och många kunder är ledsna och förtvivlade, säger Peter Olsson som äger butiken.

Elpriset värmer inte längre kaminförsäljarens hjärta
Den stora vedspisen med både ugn och spis är en storsäljare berättar Peter Olsson på Silfverhjlems spis och kamin. Foto: Carina Nilsson

Silfverhjelms spis och kamin i Skottorp jobbar både med försäljning och installation av kaminer, vedspisar och pelletsbrännare.

– Vi säljer och installerar nya kaminer men vi renoverar också gamla kaminer, vedspisar och mycket annat, säger Peter Olsson.

Just nu är det dock väldigt tomt i butiken. Peter har sålt det mesta av visningsexemplaren och allt begagnat som har kommit in. Nyligen hade han en kund som körde från Malmö för att få tag på en kamin.

– Telefonen började ringa redan i slutet av sommaren. Till en början tänkte man att det här löser vi och bokade in jobben efter hand. Men nu är vi helt fullbokade fram till mitten av februari nästa år, vi kan inte ta på oss mer jobb, säger Peter Olsson.

Under vecka 40 kommer de till och med att hålla butiken stängd.

– Det har varit helt galet ibland, vi säger att en produkt är såld men då bjuder de 2000 mer för den. Många kunder är också förtvivlade och rädda att de inte kommer att kunna bo kvar. Förr brukade jag skoja och säga att höga elpriser värmer en kaminförsäljares hjärta. Men nu är det inte roligt längre, säger Peter Olsson.

I takt med efterfrågan har både priserna och väntetiderna ökat.

– Priset på kaminer har ökat med mellan 25 och 60 procent. Det beror till viss del på efterfrågan men redan under pandemin uppstod det brist på delar i tillverkningen. Sedan har priset på vissa varor som behövs till installationen också ökat.


Peter Olsson uppmanar folk att elda lugnt i sina hem i vinter. Foto: Bildbyrån


Storsäljaren de senaste månaderna har varit en stor vedspis, med både kokplattor och ugn.

– Den största vedspisen värmer också rummet, men den har en konstruktion som gör att det verkligen går att laga mat och baka. På en vanlig kamin kan man såklart värma en gryta men här får man en helt annan effekt, säger Peter Olsson.

Han har noterat att folk på landet verkar vara lite mer förberedda än de som bor i samhällen och städer.

– Men det är märkligt hur lite förberedda vi ändå är. Det är inte länge sedan vi hade stormen Gudrun och många var utan el i veckor. Det är också tråkigt att folk hamstrar pellets till exempel. De köper på sig mycket mer än de förbrukar på ett år, vilket naturligtvis driver upp priserna ännu mer.

Peter Olsson tror att det i framtiden kan vara bra att ha flera olika uppvärmningskällor.

– Sedan får man använda dem på bästa sätt utifrån situationen som råder. Men det är klart att en kamin eller vedspis – och ved – är väldigt bra om elen skulle försvinna. Med en pelletskamin kan man styra uppvärmningen till dag eller natt och en luftvärmepump är jättebra om elen är billig, säger han.

Peter Olsson tror ändå att de flesta kommer att klara vintern på ett bra sätt. Men han råder folk att ta det lugnt med eldningen.

– En vanlig braskamin är inte gjord för att elda i dygnet runt. Det gäller att läsa noga i tillverkarens instruktioner, annars riskerar man i värsta fall att stå utan hus också.