SAMHÄLLE 2023-11-22 KL. 06:04

Eldsjälar hedrades på residenset

Av Carina Nilsson

I mitten av november bjöd landshövdingen i Kronoberg in flera personer från länets alla kommuner till en festlig middag på residenset i Växjö. Alla inbjudna har gjort betydelsefulla insatser i respektive kommun.
Markaryd representerades av Lagadalskyrkan och det sociala företaget Iris.

Eldsjälar hedrades på residenset
Maria Arnholm, landshövding, i mitten tillsammans med Ingegerd Lenander, Markaryds kommun, och länsråd Malin Almqvist. Andreas Takvam, Natalie Takvam, Ingrid Nilsson och Agneta Hansen var Markaryds representanter. Foto: Länsstyrelsen

Den 15 november var det premiär för Kronobergsmiddagen på residenset i Växjö. Middagen är en regional variant av kungaparets årliga Sverigemiddag, då landets landshövdingar får bjuda med sig personer som gjort betydelsefulla insatser i sina respektive län.

Nu bjöd i stället landshövdingen i Kronoberg, Maria Arnholm, in representanter för kommunledningen i alla länets kommuner. Från varje kommun bjöd man också in personer som har gjort betydelsefulla och värdefulla insatser under året.

– Vi behöver ljus, värme och hopp i vintermörkret. Jag bjuder in till Kronobergsmiddagen för att vi ska träffas men också för att visa uppskattning för personer som har gjort viktiga insatser i vårt län. Vi behöver eldsjälar och de är värda att både tackas och hyllas, säger Maria Arnholm i ett pressmeddelande.

Markaryds kommun representerades av Agneta Hansen från Lagadalskyrkan som tog med sig Ingrid Nilsson då maken Tommy fick förhinder. Alla tre lägger ner ett stort ideellt engagemang för Lagadalskyrkans second-handbutik i Strömsnäsbruk.

Butiken har en stor omsättning och fungerar även som arbetsplats för personer med funktionsnedsättning och för personer som är dömda till samhällstjänst berättar Agneta Hansen.

– Vi skänker allt överskott till humanitära ändamål både lokalt och till internationella projekt. När vi startade det här trodde vi inte det skulle bli så stort, men det har vuxit väldigt mycket och vi har fullt i caféet allt som oftast. Vi är mellan 40–50 personer som jobbar ideellt med detta, säger Agneta Hansen.

Markaryd representerades också av Natalie och Andreas Takvam. Natalie driver det sociala företaget Iris och Andreas sitter i styrelsen. Iris har en secondhand-butik och de driver även ett café i samarbete med kommunen, där personer inom LSS jobbar. Företagets tredje ben är en samtalsmottagning där alla samtal för barn och ungdomar är gratis och där familjer erbjuds tre samtal gratis.

– Intäkterna från butiken och caféet går till lön för de som jobbar i samtalsmottagningen. Man kan få god hjälp av vård och skola, och vi ersätter ingen annan i samhället, men vi tror att det är bra att man kan få hjälp från olika håll, särskilt som psykisk ohälsa ökar bland barn och unga. Det är också långt att åka till Ljungby och Växjö om man behöver hjälp av vården, säger Natalie Takvam.

Både Natalie och Agneta uppskattade inbjudan till Kronobergsmiddagen väldigt mycket.

– Det var otroligt roligt att de uppmärksammade vårt arbete. Man kände sig som hedersgäst när vi kom dit och röda mattan var utrullad. Vi fick väldigt god mat och det var trevligt att träffa alla från de olika kommunerna. Det kändes hedrande, säger Agneta.

Natalie instämmer.

– Det var riktig feststämning på residenset och det var väldigt roligt att få träffa landshövdingen och alla inbjudna – vilka människor det finns tänkte jag flera gånger. Det var ett otroligt trevligt initiativ av landshövdingen och det kändes fint att få representera kommunen, säger hon.