Klik venligst
SAMHÄLLE 2022-11-25 KL. 06:02

E-cigg och vitt snus finns två klick bort

Av Rickard Gustafsson

Den explosiva ökningen av e-cigaretter på Våxtorpsskolan är inte unik utan pågår i hela Sverige. Non Smoking Generations generalsekreterare, Helen Stjerna, riktar hård kritik mot den cyniska tobaksindustrin och sågar svenska politiker för att inte göra tillräckligt för att skydda barn och ungdomar att fastna i nikotinberoende.

E-cigg och vitt snus finns två klick bort
E-cigaretter och vitt snus är lättåtkomligt för ungdomar och bara två klick bort på nätet, berättar Helen Stjerna (generalsekreterare för Non Smoking Generation) som vill se tuffare regleringar. Foto: Swenico/Unsplash

Stiftelsen Non Smoking Generation bildades 1979 och har i decennier kämpat för att barn och ungdomar ska förbli tobaksfria. Den traditionella tobaksanvändningen har också minskat, men det innebär inte kampen att över – tvärtom. Hotet har bara delvis bytt skepnad.

E-cigaretter och det vita snusets intåg har skapat en ny jättemarknad för tobaksindustrin och för Non Smoking Generation fortsätter Davids kamp mot Goliat.

Dagarna innan LT intervjuar generalsekreteraren Helen Stjerna har EU-kommissionen godkänt tobaksjätten Philip Morris bud på den svenska snusjuvelen Swedish Match – i dag en av världens tyngsta aktörer när det gäller tobaksfritt snus (vitt snus).

Affären landade på hisnande 176 miljarder kronor.
– Sinnessjuka pengar, men tobaksindustrin är en väldigt makt- och penningstark industri och det här är deras nya sätt att rekrytera nya nikotinister, nya tobaksbrukare, säger Helen Stjerna.

Tobaksindustrin har under de senaste åren sålt in e-cigaretter och vitt snus, med lockande smaker av godis och frukt, som något ofarligt. Den senaste generationen av e-cigaretter är dessutom av engångskaraktär – enkel att bruka – och betraktas närmast som en accessoar när den marknadsförs med snygga influencers och snygg reklam.
– De här produkterna riktar sig inte till ”Gösta, 57” som vill sluta röka, även om man sålt in det som rökavvänjningsprodukter för vuxna. Det är de argumenten som har gjort att våra politiker varit extremt godtrogna och inte vågat sätta ner foten utan hellre lyssnat på tobaksindustrins lobbyister, säger Helen Stjerna.


E-cigarettreklamen är väldigt tydligt riktad mot unga människor generellt, men framför allt till unga tjejer, säger Helen Stjerna, generalsekreterare på Non Smoking Generation. Foto: Chiara Summer/Unsplash


– Reklamen är väldigt tydligt riktad mot unga människor generellt, men framför allt till unga tjejer. Det är otroligt cyniskt och verkligen utstuderat och samtidigt uppenbart att de här produkterna riktar sig mot en ung målgrupp när man har godissmaker som exempelvis ”Hubba Bubba” och hallon/lakrits.

Utvecklingen på Våxtorpsskolan är inte unik, säger Stjerna och berättar om den enkät som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) gör varje år kring ”Skolungdomars drogvanor”.

Enkäten besvaras av ungdomar i årskurs 9 och andra året på gymnasiet.
– För något år sedan var det över 40 procent som svarade att de testat e-cigaretter men sen har det gått tillbaka litegrann för att det vita snuset har tagit över. Men jag tror att anledningen till det var att man inte orkade hålla på att blanda de här vätskorna själv. Men jag tror att vi kommer att se en ny peak nu med engångs-vapen som slagit igenom sedan drygt ett år tillbaka, säger Helen Stjerna och menar att det tyvärr inte är ovanligt att vape och vitt snus förekommer även bland mellanstadieelever.

Riksdagen har i lag reglerat så kallade tobaksfria produkter, både 2017 och 2022, men röstade i somras ned ett förslag från förra regeringen om att förbjuda smaker i e-cigaretter med hänvisning till att skadeverkningarna måste utredas grundligare.

Oförståeligt och oförsvarligt, menar Stjerna.
– Vi ser ju att smakerna är halva grejen till att ungdomar uppfattar det som ofarligt och lockande eftersom det smakar godis.


Helen Stjerna, generalsekreterare för Non Smoking Generation, tycker att svenska politiker viker ner sig för tobaksindustrin när man inte reglerar e-cigaretter och vitt snus hårdare. Foto: Pressbild


Hon tycker att politikerna borde ha agerat tuffare i den nya lagen, särskilt med tanke på att Sverige 2005 ratificerade WHO:s tobakskonvention där det klart och tydligt står att alla former av nikotinberoende ska förebyggas.
– Jag menar att politikerna skulle valt försiktighetsprincipen och sagt ”det finns ingen forskning på de här produkterna för att de är så nya men vi vet att de innehåller skyhöga nivåer av nikotin” och då borde det vara självklart att vi ska skydda barn och unga från att fastna i ett nikotinberoende.

Det allvarliga, påpekar Stjerna, är att e-cigaretter och vitt snus allt som oftast innehåller mycket högre halter av nikotin jämfört med traditionella tobaksprodukter.
– Nikotin är inte ofarligt som många tror utan ett gift. Utöver att man väldigt snabbt blir beroende så ger det också ökad risk för diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och fosterskador.
– Det är helt uppenbart vad det är för produkter och frågan är varför det ska ha en gräddfil rakt in till våra barn? Jag har svårt att förstå det, men jag antar att det handlar om pengar, säger Helen Stjerna.

Hur lätt är det för unga att få tag i e-cigg och vitt snus?
– Det är jättelätt. Det är två klick bort på Instagram och det finns en massa tjänster på nätet där man bara kan beställa.

LÄS MER: Vape finns på alla högstadieskolor
LÄS MER: Våxtorpsskolan kartlägger vape-brukandet
LÄS MER: Explosiv ökning av e-cigarettrökning på skola