Klik venligst
SAMHÄLLE 2023-05-12 KL. 16:38

Dramatisk slutövning satte ungdomar på prov

Av Rickard Gustafsson

En blodig kvinna med en kniv i låret, ett skrikande spädbarn, en påverkad gärningsman som misstänkts ha anlagt en mordbrand. Ungdomarna i kursen ”Människan Bakom Uniformen” fick sitt lystmäte i slutövningen med ett scenario delvis hämtat från den allvarliga stugbranden på Östra Stranden i Halmstad.

Dramatisk slutövning satte ungdomar på prov
Redan i starten av övningen var det full dramatik då det påträffades en person som blivit knivhuggen i låret. Foto: Rickard Gustafsson

Hösten 2009 möttes uniformsbärande blåljuspersonal för stenkastning, bilbränder och våld när de larmats ut för att göra sitt jobb i flera stadsdelar i Göteborg.

Händelserna väckte lika stora delar uppmärksamhet som avsky, men har i efterhand gett positiva ringar på vattnet. Resultatet av kravallerna blev bland annat utbildningen ”Människan Bakom Uniformen” – vars syfte är att skapa förståelse och minska misstänksamhet eller till och med en fientlig inställning blåljusyrken.

Laholms kommun har mer eller mindre kopierat konceptet och har sedan 2019 utbildat ett 70-tal ungdomar i 15-20-årsåldern – allt gratis och på frivillig basis.

Hilda Thunström, gruppledare för utbildningen, berättar att 13 laholmsungdomar under tio träffar getts insyn och kunskap i hur det är att arbeta inom blåljusyrken och socialtjänsten.
– De flesta är unga och har ännu inte gått ur skolan men många har en tydlig målbild att de vill jobba inom polis, räddningstjänst och ambulans eller inom vården och socialtjänsten, säger Hilda som till vardags arbetar inom Ungdomsteamet i Laholms kommun.

För ovanstående yrkeskategorier blev slutövningen vid en kommunalägd ödetomt på Lagavägen i Laholm en möjlighet att visa vad arbetet på riktigt handlar om.
Vid tidigare slutövningar har man simulerat en trafikolycka där en rattfull person skadat andra trafikanter.
– I år kände vi att vi ville testa ett annat case så i år ändrade vi scenariot till en mordbrand där inspiration hämtats från händelseförloppet vid stugbranden på Östra stranden i Halmstad för ett par år sedan, säger Hilda Thunström.


En misstänkt gärningsman hittades av en hundpatrull i skogen en bit från huset där det brann. Den misstänkte tvingades ner på marken och blev handfängslad. Foto: Rickard Gustafsson


De deltagande ungdomarna hade inte fått mycket förvarning om vad som skulle hända och när larmet gick blev det fullt pådrag med blåljus och sirener. Under hela övningen fick ungdomarna spela huvudrollerna, hela tiden med stöttning och assisterade av riktiga poliser, brandmän och ambulanspersonal.

Det första som mötte blåljuspersonalen var en blodig och skrikande kvinna som blivit knivhuggen. Steg för steg stegrades händelseförloppet och innebar rökdykning, släckningsinsatser och omhändertagande av såväl ett spädbarn och skadade personer (statistrollerna spelades av MBU-ambassadörer som tidigare genomgått utbildningen).
– Det är jättekul att få visa upp yrket och yrkena för våra ungdomar och lära dem vad vi gör. Det här samarbetet öppnar upp vägar till ungdomarna och förbättrar också relationerna med räddningstjänst, ambulans och socialtjänst. Vi lär oss tillsammans, säger Nina Larsson som arbetar som områdespolis i Laholm.

Rullstolsburne Mikael Ademfall från Lilla Tjärby fick en central roll i skådespelet. 15-åringen agerade insatsledare på räddningstjänsten och beordrade myndigt, trots sin ålder, sina kollegor och stöttade de i vad som behövde göras i kaoset som utspelades.
– Det var väldigt mycket adrenalin! Jag har varit nervös hela veckan sedan jag fick veta att jag fått rollen som styrkeledare och ”Tobbe” assisterade mig bra. Men jag tycker att det gick väldigt bra för både mig och min personal och det var väldigt spännande att ha den här ledarskapsrollen.

”Tobbe” är Tobias Evertsson, utbildningsansvarig på räddningstjänsten i Laholm. ”Chefen” lämnade ett högt slutbetyg till samtliga inblandade.
– Väldigt imponerande! De har inte övat mycket rökdykning tidigare, men det gick asbra!, säger Tobias Evertsson.

För Mikael, som går i 8:an på Våxtorpsskolan, är ett jobb inom blåljusyrken en barndomsdröm och att delta i utbildningen handlar mycket om att utmana sig själv.
– Jag vet ju själv att jag, på grund av rullstolen, inte kommer att kunna jobba på fältet som polis eller brandman. Men jag är ambitiös och vill testa mina gränser och för mig är det viktigt att sätta mål, säger han och fortsätter:
– Under den här utbildningen har jag blivit väldigt motiverad och Det finns ju andra tjänster inom blåljusverksamhet man kan jobba med när man har funktionsnedsättning, som exempelvis brandingenjör, SOS-operatör eller som presstalesperson.


15-årige Mikael Ademfall, 15, agerade insatsledare från rullstolen och instruerade sin styrka under assistans av räddningstjänstens Tobias Evertsson. Foto: Rickard Gustafsson