Klik venligst
SAMHÄLLE 2024-04-09 KL. 05:55

"Det var mitt livs största misstag"

Av Carina Nilsson

Den hästägare som fick alla sina sju hästar avlivade på grund av vanvård nyligen riskerar djurförbud.
Hästägaren uppger att hen skött sina djur i över 25 års tid men att allt spårade ur när hen blev sjuk i covid.


En hästägare i Markaryds kommun riskerar djurförbud efter att sju hästar fick avlivas på grund av vanvård. Bilden är en genrebild. Foto: Bildbyrån

Den 22 februari i år åkte länsstyrelsens djurskyddsinspektörer ut till en gård i Markaryds kommun efter en anonym anmälan från en privatperson.

Länsstyrelsen fann sammanlagt sju hästar i boxar fulla av gödsel, med smutsiga pälsar och med eftersatt hovvård. Några av hästarna hade inte verkats på så länge att hästarnas hovar hade skruvat sig likt ”snabelskor”. En av hästarna hade en tandsjukdom som gjorde att den hade svårt att tugga.

Hästarna var också mycket magra. I veterinärintygen som utfärdats hade alla utom en häst endast 1,5 i hull på en skala mellan 1–5. En av hästarna hade 2 i hull.

Länsstyrelsen vill nu pröva frågan om ett djurförbud berättar länsveterinär Fredrik Holm.

– Det är ett allvarligt ärende. Hästarna var i så dåligt skick att de behövde avlivas på plats och det för med sig en prövning av djurförbud. Hästägaren har underrättats och har nu möjlighet att yttra sig innan vi fattar något beslut, säger han.

Hästägaren uppger att hen skött sina hästar i över 25 års tid utan anmärkningar, men att allt spårade ur när hen fick covid och blev sjuk i två månaders tid före kontrolltillfället.

Hästägaren skriver också att hen fick hjälp av en person som bodde en bit ifrån men att denna inte gjorde rent boxarna eftersom personen var lite rädd för hästar. Samma person anlitade också ett företag för att hyra in personal till att sköta hästarna men det fungerade inte som det skulle.

I veterinärintygen från inspektion står dock att hästarnas hovar inte har verkats på runt ett års tid, utifrån hovarnas längd. Veterinären bedömde att hästarna kan ha stått inne på box så länge som ett helt år.

I veterinärintygen konstateras också att hästarna var utsatta för ett mycket kraftigt lidande och bedömdes inte klara en transport från gården. Därför fick de avlivas.

Hästägaren skriver till länsstyrelsen att hen inte motsätter sig ett djurförbud för häst och att allt föll samman på grund av covid då all rutin och kontroll slutade att fungera och då hen hela tiden trodde att det skulle bli bättre nästa dag. Hästägaren skriver att det var ”mitt livs största misstag att inte säga stopp i tid.”