Klik venligst
SAMHÄLLE 2023-03-13 KL. 09:58

Deklarera tidigt – få pengar till påsk

Av Rickard Gustafsson

Den 14 mars klockan 07.00 öppnar årets deklaration och den är öppen fram till sista datum som är 2 maj. Och deklarerar du tidigt kan skatteåterbäringen komma redan till påsk.

Deklarera tidigt – få pengar till påsk
Om inte har några tillägg eller ändringar att göra kan du skippa pappersdeklarationen. För den som e-deklarerar tidigt via app, sms eller e-tjänst kan skatteåterbäringen komma redan 5-6 april – lagom till påsk. Foto: Bildbyrån

Totalt är det över 8,3 miljoner personer i Sverige som ska deklarera i år. Det går redan nu för den som är intresserad att se sin deklaration genom att logga in på ”Mina Sidor” på skatteverket.se, även för den som ännu väntar på en pappersdeklaration.

Årets första skatteåterbäring betalas ut den 5-6 april. För att kunna få sin skatteåterbäring så tidigt krävs att deklarationen godkänns digitalt, det vill säga med sms, telefon, i app eller e-tjänst, senast den 30 mars utan några ändringar eller tillägg.
– Det är viktigt att kontrollera att uppgifterna stämmer och att fundera på om det behöver göras några ändringar eller tillägg. Det finns en beräkningstjänst på skatteverket.se för att ta reda på om resor till och från jobbet ger rätt till reseavdrag, säger säger Jan Janowski, deklarationssamordnare på Skatteverket och tillägger:
– Avståndet mellan bostad och arbetsplats behöver vara mer än fem kilometer och samtidigt ska tidsvinsten vara mer än två timmar per dag jämfört med att resa kollektivt.

Den som deklarerar digitalt får alltid en kvittens på att deklarationen är inlämnad. Den som ska göra ändringar, som till exempel sålt en bostad eller värdepapper, får också hjälp av att använda e-tjänsten på skatteverket.se.
– Där är fler uppgifter ifyllda än på papper och du får hjälp med beräkningar. Den nya skatten räknas också ut direkt, säger Athina Karapanagiotidou, sektionschef på Skatteverket.

För den som deklarerar på papper är det viktigt att skicka deklarationen med posten i god tid före sista deklarationsdatum som är den 2 maj och för den som väntar till dess väntas skatteåterbäringen komma i juni.

Ska du däremot betala kvarskatt, se då till att titta noga efter ”sista betalningsdatum”, vilket framgår på ditt slutskattebesked.