Klik venligst
SAMHÄLLE 2022-09-04 KL. 08:00

De cyklar 160 mil för sin avlidne vän

Av Carina Nilsson

Fyra holländare cyklar just nu genom Sverige för att hedra och minnas sin vän Jaap som var bosatt i Sverige men som dog i TBE efter att ha blivit fästingbiten.

– Med resan vill vi också sprida kunskap om TBE och vikten av att vaccinera sig. Sjukdomen ökar både i Sverige och Holland, men i Holland är det nästan ingen som vet vad TBE är, säger Jaaps bror Age Yska.

De cyklar 160 mil för sin avlidne vän
Age Yska, Robert Baarda, Richard Drenth och Arjan van Egmond cyklar 160 mil för att sprida kunskap om TBE. Första stoppet i Sverige blev Hallandsåsen. Foto: Carina Nilsson

Efter att ha lämnat Holland den 21 augusti och cyklat genom Tyskland och Danmark nådde de fyra cyklisterna under måndagen Hallandsåsen, där de övernattade hos Bengt Hermansson och Anneke Moerkerken i Fladalt.

– Min son bor i Stockholm och är med i en holländsk förening. Det var han som frågade om vi kunde erbjuda husrum för en natt och det ville vi gärna. TBE är en allvarlig sjukdom och det ökar ju även här i södra Sverige så vi tycker att det är bra att budskapet sprids här också, säger Anneke.

Den holländska kvartetten består av Age Yska, som alltså var bror med Jaap, samt Jaaps tre bästa vänner Robert Baarda och Richard Drenth och Arjan van Egmond.

– Vi växte alla upp i samma lilla stad i Holland, så vi kände varandra lite sedan innan, men efter Jaaps död växte det fram en djupare vänskap, säger Robert Baarda.


Age Yska visar hur de färdats genom Europa, på följebilens karta. Foto: Carina Nilsson


Jaap, som var bosatt i Stockholm, drabbades av TBE efter ett fästingbett för fem år sedan.

– Först kände han sig som om han hade fått en lätt influensa. Sedan kände han sig frisk någon vecka innan han fick en svår huvudvärk och plötsligt miste synen när han körde bil. Som tur var kunde hans fru ta över ratten och köra åt sidan, säger Age Yska.

Jaap fördes med ambulans till sjukhus, där man konstaterade att han hade drabbats av hjärninflammation och TBE.

– Efter någon dag mådde han bättre, vi kunde prata med honom, och vi fick upp hoppet om att det hade vänt, men efter ytterligare någon dag hamnade han i koma och vi kunde inte kommunicera mer, säger Age Yska.

Ett halvår senare förklarade läkarna Jaap hjärndöd och familjen tog beslutet att låta honom somna in för gott. Hans fru och två döttrar miste sin man och pappa vid 45 års ålder.

– Han kunde aldrig mer ha kommit tillbaka till ett normalt liv. Det var maskiner som höll honom vid liv, säger Age Yska som tillsammans med Jaaps vänner fortfarande har svårt att hålla tårarna tillbaka vid minnet.

Åren gick och de fyra vännerna pratade flera gånger om att de ville göra något för att hedra Jaap och för att sprida kunskap om TBE.


Den holländska cykelkvartetten på väg upp för backarna på Hallandsås. Foto: Privat


– TBE ökar även i Holland, men nästan ingen vet vad det är och hur det sprids. Vi vill också upplysa om att det finns vaccin – ingen skulle egentligen behöva dö av TBE, säger Arjan van Egmond.

När så pandemin var över bestämde de sig för att äntligen göra sin resa. Valet föll på att cykla, då de alla gillar cykling. Samtidigt vill de sprida kunskap och samla in pengar till forskningen av TBE.

Sammanlagt cyklar de 160 mil, från hemstaden i Holland till Stockholm.

– Planen är att vi ska vara framme i Stockholm den 6 september eftersom det var Jaaps födelsedag. Det blir en slags minnenas resa under tiden vi cyklar. Vi pratar mycket om Jaap och det blir känslosamt ibland, men vi har också väldigt mycket roligt under tiden, säger Robert Baarda.

Den som vill veta mer kan läsa på deras hemsida, där det även finns information på engelska:

The Cycling Friends – De Fietsende Vrienden


Fakta: TBE

TBE, tick-borne encephalitis eller på svenska fästingburen hjärninflammation, innebär för de flesta som smittas lindrig sjukdom men upp till en tredjedel får en allvarlig inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna.

Vanliga symptom kan vara huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber som går över inom en vecka. Om viruset sprids vidare till hjärnan eller hjärnhinnorna kan man få mer allvarliga symptom som kräkningar, ljus- och ljudkänslighet, förvirring och förlamning.
Det finns ingen behandling mot TBE men vaccin. För de flesta läker infektionen ut av sig själv men vid allvarlig sjukdom kan man behöva sjukhusvård. Dödsfall är ovanligt, sjukdomen kan lämna bestående men.

TBE är inte att förväxla med fästingöverförda borrelia som kan behandlas men som det inte finns ett vaccin mot.
Antalet fall i Sverige ökar och i både Västra Götaland och Skåne skedde en stor ökning av antalet fall under 2021.

Källa: Vårdguiden 1177