SAMHÄLLE 2022-01-25 KL. 16:09

Dags igen att söka kommunala feriejobb

Av Rickard Gustafsson

Från den 1 februari öppnar möjligheten att ansöka om feriejobb genom Laholms kommun. Precis som tidigare år ges ungdomar chansen att under några sommarveckor prova på ett yrke inom kommunal verksamhet eller föreningslivet.
– Ifjol var ett rekordår och vi hoppas på många ansökningar även i år, säger Martin Lindell på kommunens arbetsmarknadsenhet (AME).

Dags igen att söka kommunala feriejobb
För hundratals ungdomar är det snart dags att börja skriva ansökningsbrev och cv till kommunala feriejobb. Ansökningstiden sträcker sig från den 1 februari till 7 mars och i potten finns massa jobb inom kommunen och föreningslivet. Foto: LT/Arkiv

Det blir ljusare och ljusare för varje dag som går och ett tydligt tecken på att det även i år blir sommar visar sig när kommunen börjar ta emot ansökningar om feriejobb.

Från den 1 februari fram till 7 mars kan ungdomar födda 2004 och 2005, eller ettan och tvåan på gymnasiet, söka jobb inom Laholms kommun eller i föreningslivet.

Martin Lindell, en av de som matchar ungdomarnas ansökningar med de feriejobb som kommer stå till buds, berättar att fjolåret var en succé.
– 2021 var ett rekordår både i antalet sökande och i antalet jobb vi kunde förmedla. Alla ungdomar som sökte jobb ifjol fick ett arbete och vi ska göra allt vi kan för att det ska bli så även i år, säger han till LT.

För tillfället arbetar Martin och hans kollegor med att få ihop arbetsgivare och arbetsplatser och i vanlig ordning är det många feriejobb som återkommer.
– Det är många trotjänare som meddelat att de vill ta emot ungdomar. I dagsläget har vi 80-90 platser men jag skulle vilja ha ytterligare 100 platser så att vi kan matcha mängden vi hade ifjol, säger Martin Lindell och berättar att det är några veckors arbete kvar att få ihop ferieplatserna men att han hoppas att fler arbetsgivare tar tillfället i akt att anställa ungdomar..

Lindell räknar bland annat upp Laholms FK:s fotbollsskola, strandvärdverksamheten inom räddningstjänsten, Folkhälsocentrum, Laholms föreningsråd, Möllans föräldrakooperativ i Ysby och Skummeslövs Tennisklubb. Därtill kommer arbetstillfällen inom socialtjänsten och hos Laholmshem/Kommunfastigheter.


Martin Lindell, arbetsmarknadsutredare på Jobb Laholm, räknar med stort söktryck även i år. Foto: Johan W Jönsson


Den rådande coronapandemin har så här långt inte påverkat arbetsgivarnas intresse.
– Nej, det är ingen arbetsgivare som inte sagt att de vill ta emot ungdomar på grund av pandemin, säger Martin Lindell.

Alla som får ett feriejobb är garanterade minst tre veckors arbete eller 90 timmar och lönen, ej fastställd ännu, kommer att landa på 93-95 kronor i timmen inklusive semesterersättning. Lönen kommer vara den samma, oavsett arbetsplats.

Hur många ungdomar som kommer att ansöka om feriejobb är svårt att uppskatta på förhand, men Martin Lindell hoppas och tror på stort intresse.
– Jag förväntar mig ett stort söktryck och just nu gör vi reklam för våra feriejobb på de digitala skärmarna på Osbecksgymnasiet och vi skickar även ut en folder på posten.

För många ungdomar är feriejobben den första riktiga kontakten med arbetslivet och gör man bra ifrån sig på sin feriearbetsplats kan det leda till mer jobb.
– Vi hade flera ungdomar ifjol som gjorde så pass bra jobb på sin feriearbetsplats att de fick timanställningar. Det är väldigt roligt att vi har så många motiverade ungdomar i vår kommun, säger Martin Lindell.