SAMHÄLLE 2021-12-16 KL. 07:03

Coronaoro skjuter upp prisutdelning till efter nyår

Av Rickard Gustafsson

Den flera decennier långa traditionen att dela ut kommunala priser i samband med årets avslutande kommunfullmäktigesammanträde bryts. På grund av oron för spridning av covidvarianten omikron skjuts ceremonin fram till 2022.
– Det är tråkigt, men de välförtjänta pristagarna kommer inte gå miste om sina priser, säger ordföranden Jonas Hellsten (M).

Coronaoro skjuter upp prisutdelning till efter nyår
Sedan 1980-talet har kommunala priser delats ut på en ceremoni i samband med fullmäktigemötet i december, men 2021 års pristagare får ge sig till tåls till efter nyår. På bilden ses pristagarna från 2015.

Traditionen med att Laholms kommun delat ut priser och checkar i olika kategorier, under en ceremoni på årets sista fullmäktige, har pågått sedan 1980-talet. Men så blir det inte i år efter att kommunfullmäktiges presidie med ordföranden Jonas Hellsten i spetsen har beslutat att ställa in årets sista fullmäktigemöte den 21 december.

Orsaken är oron för att den nya virusvarianten omikron ska spridas bland närvarande. Dessutom spelar det också in att antalet punkter på den politiska dagordningen är klart mycket färre än i normala fall.
– Vi vill inte bidra till att dra ihop folk ytterligare där vi riskerar att sprida smitta och att hela fullmäktige kan behövas sättas i karantän. Det i kombination med att vi bara hade fyra ärenden, varav ett återremitterades, gör att jag beslutat att ställa in fullmäktige i december, säger ordföranden Jonas Hellsten och beskriver att de politiska ärendena är av sådan karaktär att de kan vänta till första sammanträdet 2022.

Hellsten är dock medveten om att beslutet att ställa in prisceremonin kan leda till ledsna miner.
– Jag vet att det är roligt för de här pristagarna att få välförtjänt offentlig uppskattning så jag tog inte det här beslutet med lätthet. Men efter att hört mig runt med folk tror jag att det är ett pris folk är beredda att betala.


Kommunfullmäktiges ordförande Jonas Hellsten (mitten) har beslutat att ställa in fullmäktige i december på grund av smittoläget.


Och det är ju inte heller så att prisutdelningen är inställd, utan bara framskjuten och pristagarna får helt enkelt önska sig lite tålamod i julklapp.
När ceremonin blir av kommer också bero på vilka restriktioner som regering och Folkhälsomyndigheten framöver kommer att besluta om, avhängigt smittoläget.
– Vi får ta månad för månad, men jag tror inte att att vi kommer att reda ut den här nya varianten på en månad, så troligast är att det blir i februari, säger Jonas Hellsten som inte heller bestämt sig för om nästa fullmäktigemöte i januari sker fysiskt eller digitalt.