Klik venligst
SAMHÄLLE 2022-10-16 KL. 18:12

Coop Knäred blöder ekonomiskt

Av Rickard Gustafsson

160 personer i en fullpackad Knäreds bygdegård fick i torsdags veta att deras matbutik blöder ekonomiskt och har gjort så under lång tid. Sedan 2016 har Coop Knäred levererat minusresultat i fem av sex bokslut vilket orsakat förluster i miljonbelopp. Styrelse och butikschefer hyser hopp om överlevnad men skickade ut ett tydligt budskap om att knäredsborna måste öka sina inköp.

Coop Knäred blöder ekonomiskt
Gång efter annan berättade butikens företrädare att det finns ett underlag för att driva en lönsam Coop-butik i Knäred. Det bygger dock på att knäredsborna i högre utsträckning väljer den lokala butiken före andra matbutiker. Foto: Rickard Gustafsson

Coop Knäred har visat röda resultatsiffror alla år sedan 2016 med undantag för 2018. För att rädda matbutiken kallade butikschefer och styrelse till stormöte i bygdegården där korten lades på bordet.
Jimmy Häggqvist, som vid årsskiftet tog över vd-rollen i företaget och delar den 100-procentiga butikschefstjänsten med hustrun Thérese, visade på storbildsskärmen upp en blödande ekonomi.

Drygt 2,6 miljoner kronor har butiken backat 2016-2021. När 2022 började katastrofartat med ett minusresultat på 572 000 back under första kvartalet drogs det i nödbromsen.
– I april tog likviden slut. För att rädda butiken i ett akut läge och på sikt så tvingades vi vidta omedelbara åtgärder. Hade vi inte gjort det hade butiken försvunnit, säger butikschefen Jimmy Häggqvist och berättar att räddningen blev ett lån från KF.

Flera åtgärder genomfördes för att få fram kapital. Bland annat såldes butikens bil, varsel lades och en av de anställda bidrog genom att gå i pension i förtid. Dessutom gick paret Häggqvist in med eget kapital.
– Butikens ekonomi är svag och alla åtgärder vi tagit till har börjat ge förväntat resultat. Förlustkurvan har vänt och vore det inte för främst elräkningarna så hade vårt mål om minst nollresultat för 2022 varit inom räckhåll, säger Jimmy Häggqvist.


Butikschefen Jimmy Häggqvist presenterar de ekonomiska siffrorna för Coop Knäred. Dystra resultat som visar att butiken gått med flera miljoner kronor i förlust senaste åren. Foto: Rickard Gustafsson


Häggqvist berättar att de skenande elpriserna gör det svårt att klara den dagliga driften och bygga ekonomiska muskler för framtiden. Underhålls- och investeringsbehovet är dessutom omfattande och rejält eftersatt och bara byte av de utslitna kyl- och frysanläggningarna uppgår till 5-7 miljoner kronor.

Utöver det krävs takomläggning, ny belysning, nytt elsystem, it- och kassauppdatering med mera.
– Det handlar om 9 till 11 miljoner kronor som vi skulle behöva nu, säger Jimmy Häggqvist och berättar att butiken haft ett för stort sortiment av varor vilket succesivt nu ska bantas samtidigt som vissa kostnadsdrivande tjänster upphör, däribland möjligheten att spela på hästar hos ATG.

Situationen för butiken som i fjol omsatte drygt 33 miljoner kronor är dyster. Men budskapet till knäredsborna var tydligt och andades en gnutta framtidstro.
– Det finns absolut en risk att butiken läggs ned, men det är ingenting vi vill ska hända. I dag finns förutsättningar och ett underlag att driva en lönsam Coop-butik i Knäred och det är maximal otur att de yttre omständigheterna är som de är just nu. Men det viktigaste av allt är att alla handlar lokalt, säger Jimmy Häggqvist.

Coop-butikens styrelseordförande, Kjell-Arne Gunnarsson, tycker att mötet var viktigt ur flera aspekter. Dels att ta kål på osanna rykten som snurrar på byn, dels att dämpa folks oro. Gunnarsson påpekar även han vikten av att knäredsborna bidrar för att rädda butiken.
– Det är det allt bygger på för en butik där inte tillräckligt många handlar kan inte existera. Det finns folk som handlar på annan ort av olika anledningar, men om fler väljer att handla lokalt och göra sina basinköp här så kommer det att gynna butiken, säger han till LT.

Gunnarsson är självkritisk på frågan om styrelsen inte borde ha dragit i nödbromsen redan 2017 då butiken på två år gick med över 750 000 i förlust.
– Det kanske man skulle gjort, för vi kan inte vara nöjda med det här resultatet från styrelsens sida. Det kan vara så att vissa saker kunde ha gjorts bättre, inte tu tal om det, men vi har kämpat hela tiden för att göra bättre resultat men inte nått fram.
– Samtidigt har vi hela tiden velat hålla en hög servicenivå och tjäna pengar, men vi har även haft otur med en del grejer som akutreparationer. Bland annat kyl- och frysanläggningar som lagt av och vi har fått sätta in stödåtgärder och det har också påverkat det ekonomiska resultatet.

En process att fusionera Coop Knäred med en annan Coop-förening har påbörjats för att stärka butikens ekonomi och chans till överlevnad. Hur just det draget ska stärka butiken vill styrelseordföranden inte avslöja utan hänvisar till sekretess.
– Vi är mitt uppe i en diskussion och vill inte föregripa det, säger Kjell-Arne Gunnarsson.

LÄS MER: Känsla av lättnad trots allvarligt läge


Therése och Jimmy Häggqvist har sedan årsskiftet drivit Coop Knäred. De delar på tjänsten som butikchef och har nu sjösatt flertalet besparingsåtgärder för att rädda butiken. Foto: Rickard Gustafsson