SAMHÄLLE 2022-05-27 KL. 06:00

Byborna trampar vidare för sin cykelväg

Av Carina Nilsson

Invånarna i Hasslöv och Östra Karup fortsätter att kämpa för en cykelväg mellan orterna. Under Kristi Himmelsfärdshelgen trampade de sträckan igen för att sätta fokus på frågan.

Byborna trampar vidare för sin cykelväg
Under flera år i rad har invånarna i Hasslöv och Östra Karup cyklat sträckan längs väg 105 för att uppmärksamma behovet av en cykelväg. Foto: Privat

Byborna i både Hasslöv och Östra Karup har kämpat i mer än 40 år för att få till en cykelväg mellan byarna. För att väcka uppmärksamhet i frågan har byalaget i Hasslöv de senaste åren gjort Kristi Himmelsfärdshelgen till en cykelhelg i byn.

Flera av invånarna brukar då ge sig ut på tvåhjulingar längs med den hårt trafikerade och smala väg 105 mellan Hasslövs idrottsplats och Östra Karup.

– Under pandemin blev det inte av att vi cyklade, men nu kände vi att det var dags igen. Vi fick upp hoppet om att det skulle komma framåt när vår sträcka kom med i Region Hallands cykelplan för 2020 - 2029, men nu har det varit tyst länge, så vi tyckte det var dags att uppmärksamma frågan igen, säger Amelie Karlsson som är ordförande i byalaget.

Ameli flyttade till Hasslöv 2008, tillsammans med familjen, och har noterat att trafiken har ökat enormt mycket på vägen sedan dess. Både den tunga trafiken och personbilar.

– Det har skett en otrolig utveckling av turismen i området med Vallåsen och Kungsbygget bland annat. De flesta som ska dit kommer via E6 och sedan väg 105. I sommar ska Lugnarohögen också öppna och då lär trafiken öka ännu lite mer. Det är såklart positivt med turismutvecklingen men trafiken behöver också hänga med, säger Ameli Karlsson.

Om cykelvägen blir verklighet skulle invånarna också få cykelväg hela vägen till Båstads station.

– Det är visserligen sju-åtta kilometer dit men med elcykel, som många har nu, går det snabbt. Jag tror många fler skulle ta tåget om man kunde cykla till stationen på ett säkert sätt, säger Ameli Karlsson

Emilia Gustavsson som är trafikingenjör på Laholms kommun säger kommunen inte kan göra mycket innan de får klartecken från Trafikverket.

– Det är Trafikverkets väg så innan vi får klartecken från dem kan vi inte heller sätta i gång med något aktivt arbete, säger hon.