Klik venligst
SAMHÄLLE 2024-06-06 KL. 06:02

Bråket om 2025 års hyror har startat

Av Rickard Gustafsson

Meningsmotsättningarna om 2024 års hyror i Laholm fick till sist avgöras av en oberoende skiljeman. När Fastighetsägarna nu rekordtidigt kallar Hyresgästföreningen till förhandlingsbordet för 2025 år hyror verkar det som upplagt för ett jättebråk. Utgångspunkten är en höjning på drygt 15 procent – ett utspel som får Hyresgästföreningen att rasa.

Bråket om 2025 års hyror har startat
Fastighetsägarna hävdar att kostnaderna för att förvalta hyresrätter gått upp med 15,1 procent i Laholm och ser siffran som en utgångspunkt för hyresförhandlingarna 2025. Foto: Adobe Stock

Känslorna svallade över redan i fjol då parterna efter sju månaders förhandlingar inte kom överens. Ärendet landade till sist i Hyresnämnden och en särskild skiljeman förkunnade i slutet av mars att hyrorna för hyresgäster hos privata fastighetsägare i Laholm skulle höjas med 5,3 procent.

Bläcket på det avtalet har knappt torkat innan Fastighetsägarna GFR redan nu kallar Hyresgästföreningen till förhandlingar för nästa års hyror, vilka normalt sett startar på hösten.

Per Arbin, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna GFR, motiverar den rekordtidiga kallelsen med att man vill nå i mål med förhandlingarna i god tid före årsskiftet.

– Det nuvarande förhandlingssystemet gör att förhandlingarna tar cirka ett halvår. För att undvika retroaktiva hyreshöjningar börjar vi därför redan nu. Vi kommer göra vårt yttersta för att försöka komma överens med motparten i rimlig tid, säger Per Arbin till LT.

I samband med kallelsen har Fastighetsägarna gått ut med ett pressmeddelande där de påtalar att kostnaderna för att förvalta hyresrätter ökat med minst 15 procent. De vill inte kalla siffran för ett regelrätt ”yrkande” men sticker inte heller under stol med att det ska ses som en utgångspunkt när de lokala förhandlingarna drar i gång.

– Hyran är fastighetsägarens enda intäkt, den ska täcka kostnader för underhåll, skötsel och investeringar i sådant som skapar mervärde för samhälle och hyresgästerna. Detta är nödvändigt för att vi ska ha välskötta lägenheter och bostadsområden som våra hyresgäster trivs i, säger Per Arbin.

Utspelet retar gallfeber på Hyresgästföreningen som i ett pressmeddelande kontrar med att namnge vartenda fastighetsbolag i Laholm som lyder under Fastighetsägarnas paraply.

Rubriken pryds med ”Detta är hyresvärdarna i Laholm som yrkar på 15,1 procent i hyreshöjning” och fortsätter i svavelosande anda.

– Att de här hyresvärdarna går ut med ett yrkande om att chockhöja hyran redan nu, visar hur lite förståelse de har för hushållens situation. Jag undrar om hyresvärdarna bryr sig om sina hyresgäster överhuvudtaget?, säger Liz Jönsson, regionordförande på Hyresgästföreningen norra Skåne.

Jönsson påpekar att många hyresgäster fått rejäla hyressmällar två år i rad och att de fortfarande kämpar ekonomiskt med de retroaktiva hyreshöjningar som uppkom i samband med fjolårets långdragna förhandling.

Fastighetsägarnas utspel tolkar Hyresgästföreningen som ren förhandlingstaktik.

– För oss känns det här inte som ett ärligt försök till att sätta sig ner vid förhandlingsbordet. För Sveriges hyresgäster är hyresförhandlingarna inte ett spel utan på riktigt, och vi är innerligt trötta på att ha en motpart som helt verkar strunta i dem. Det är ett oseriöst agerande från Fastighetsägarna sida, säger Liz Jönsson.

Hyresgästföreningen har inte presenterat något motbud, utan anser att beräkningsunderlagen till året förhandlingarna ännu inte går att sammanställa.

LÄS MER: Hyrestvisten över – båda parterna förlorade

LÄS MER: Skiljeman avgör hyrorna för privata lägenheter i Laholm

LÄS MER: Nya hyran för Laholmshem fastslagen