Klik venligst
SAMHÄLLE 2024-01-16 KL. 10:45

Beslagtagen A-traktor gick inte att starta

Av Carina Nilsson

En man i Markaryds kommun får ersättning från polisen då han behövde bärgningshjälp för att få i gång en A-traktor som polisen hade tagit i beslag.

Beslagtagen A-traktor gick inte att starta
Polisen beslagtog en A-traktor vid en kontroll i Markaryd. Ägaren till A-traktorn får nu ersättning för bärgarhjälp då A-traktorn inte startade när den lämnades ut i Malmö. Foto: Bildbyrån

I november 2022 gjorde polisen en trafikkontroll i rondellen vid riksväg 23 och väg 119. En av dem som kontrollerades var mannens son, som då var minderårig, och som körde en A-traktor där pappan var registrerad som ägare.

Polisen beslutade att beslagta A-traktorn då de misstänkte brott. Det visade sig senare att fordonet hade stora brister och var manipulerat.

När mannen och hans son skulle hämta ut A-traktorn i Malmö, några veckor senare, kunde personalen som skulle lämna ut den inte starta den trots flera försök.

Markarydsbon och hans son fick inte närvara ”så hur dessa försök gjordes vet jag inte” skriver han i sitt skadeståndsanspråk. Han upplevde dessutom personalen som oartig och okunnig och ”inte det minsta hjälpsam med att hjälpa till med att starta fordonet.”

Till sist fick A-traktorn bogseras ut och enligt mannens skrivelse placerades den farligt nära en trottoar och en väg. Mannen fick tillkalla en bärgare som lyckades starta A-traktorn på första försöket.

”Så detta var inte svårt om man bara hade haft viljan att göra det på rätt sätt” skriver mannen i sitt skadeståndsanspråk.

Han tycker dessutom att polisen borde ha agerat annorlunda då hans två tonåringar var med och att hela agerandet skickade en signal om att "myndigheten lämnar dig i sticket.”

Mannen begärde 1500 kronor i skadestånd från polisen, vilket motsvarar kostnaden för att bärgningsfirman kom ut och startade A-traktorn. Polisen har gett mannen rätt och betalat ut 1500 kronor i ersättning.