-
SAMHÄLLE 2022-11-16 KL. 06:06

”Att varna för poliskontroll är det sämsta man kan göra”

Av Rickard Gustafsson

LT har intervjuat polismännen Anders Carlsson och Daniel Ljungberg om Laholmspolisens trafiksäkerhetsarbete. I en miniserie om tre delar berättar de om och delger vad de stöter på i sitt arbete som poliser i yttre tjänst på vägarna i Laholms kommun. En vardag som sträcker sig bra mycket längre än jakten på enskilda rattfyllerister och fortkörare och oftare än man tror leder till att allvarligare och grövre brottslighet uppdagas.

”Att varna för poliskontroll är det sämsta man kan göra”
Laholmspoliserna Daniel Ljungberg och Anders Carlsson arbetar på fältet och berättar i en serie i tre delar i Laholms Tidning om hur trafiksäkerhetsarbetet är en viktig del i polisens arbete i stort. Foto: Rickard Gustafsson

Miniserie: Laholmspolisens trafiksäkerhetsarbete, del 1 av 3

Hur ofta hör man inte människor som blivit utsatta för brott säga: ”Det är inte lönt att göra en polisanmälan för polisen löser det/bryr sig ändå inte!”?
Frustrationen är förståelig, då antalet brott som klaras upp bara är en bråkdel av alla brott som begås, eller för den delen anmäls.
Samtidigt om man inte anmäler, vad är då chansen att polisen får fast de skyldiga?

De goda och ärliga krafterna i samhället måste helt enkelt samverka och hjälpas åt mot kriminaliteten. Daniel Ljungberg och Anders Carlsson vid Laholmspolisen uppmanar alla som utsatts för brott att anmäla och anser att allmänheten är guld värd.
– Allmänheten är vår bästa samarbetspartner och de förser oss med jättemycket och viktig information. Vi är väldigt tacksamma för att de är våra ögon och öron och vi uppmanar alla att ringa en gång för mycket än för lite, säger Daniel Ljungberg.

Daniel och Anders är två av de poliser som dagligen patrullerar på vägarna i lokalpolisområdet Halmstad/Laholm och i intervjun framkommer att deras arbete handlar om långt mycket mer än jaga rattfyllerister, fortkörare eller ungdomar med trimmade A-traktorer.

Laholmspoliserna i yttre tjänst lägger cirka en tredjedel av sin tid på trafiksäkerhetsarbete, vilket bland annat innefattar hastighetsövervakning och nykterhetskontroller.

Var i Laholms kommun polisen befinner sig styrs väldigt mycket av tips och önskemål från allmänheten.
– Vi lyssnar väldigt mycket på medborgarna. Vi får in flera tips och önskemål varje vecka om var vi ska bevaka och i mån av tid genomför vi kontroller på de platserna, säger Anders Carlsson och berättar att polisen gärna ger medborgarna återkoppling på sina tips om de så önskar.
– Det måste dock vara en plats där det är trafiksäkert men när vi gör kontrollerna kommer de ofta ut och tackar och är superglada, säger Daniel Ljungberg.


Polisens trafiksäkerhetsarbete genererar mycket mer än bara haffade rattfyllerister och fortkörare. Foto: Bildbyrån


Vikten av att polisen finns ute på vägarna och genomför både riktade och slumpmässiga trafikkontroller kan och ska inte underskattas. Inte allt för sällan blir förar- och fordonskontrollen starten på en större utredning där fler brott utreds.
– Alla färdas med bil, även de kriminella. Det är inte alls ovanligt att ett fordonsstopp resulterar i en husrannsakan i en bostad där vi anträffar narkotika och det i sin tur kan leda till fler gripanden, säger Anders Carlsson.

En till synes oskyldig trafikförseelse kan med andra ord leda till något mycket större där allvarligare och grövre brott uppdagas. De berättar att fordonsstoppen resulterat i åtal i allt från bidragsfusk, kvinnomisshandel och åldringsbrott till inbrottsstölder och sprängda narkotika- och smugglarligor.

– Vi har löst stora serier med villa- och företagsinbrott genom att stoppa rätt fordon. Där kan vi hitta exempelvis verktyg som kan ledas vidare till andra brott och där gör våra utredare ett fenomenalt detektivarbete med att spåra de här personerna till flertalet andra brott som de begått runt om i landet, säger Daniel Ljungberg.
– Det är verkligen roligt när våra fordonsstopp leder till att andra grövre brott uppdagas. Att vara offensiv och nyfiken är viktiga egenskaper i vårt jobb, säger Anders Carlsson.

De båda laholmspoliserna tror att folk generellt sett inte inser sambandet mellan polisens trafikövervakning och kontroller kontra brottsavslöjanden av mycket grövre och allvarligare karaktär.

De berättar för LT att de vid varje tillfälle som de upprättar en trafikkontroll upptäcker trafikanter som varnar andra trafikanter att polisen befinner sig längre fram.
– Vi ser det varje gång och vi vill poängtera att det är det sämsta man kan göra. Vi vill verkligen uppmana att man slutar med det för det innebär att rattfylleristen, åldringsbedragaren eller inbrottstjuven kommer undan, säger Daniel Ljungberg och fortsätter:
– Ibland ställer vi oss strategiskt på en väg där vi vet att bilen kanske kommer. Blir då tjuven eller bedragaren varnad så tar den en annan väg.

I nästa del: ”Alla föräldrar borde provköra sina barns fordon”