SAMHÄLLE 2022-06-10 KL. 11:10

Åtta veckors tågstopp drabbar resenärer

Av Rickard Gustafsson

Nu ska nästa steg tas för att skapa dubbelspår utmed hela Västkustbanan. Det får dock konsekvenser i tågtrafiken söderut där ersättningsbussar under åtta veckor, från den 13 juni, kommer att sättas in på sträckan Ängelholm-Helsingborg. Dessutom är ett fyradagarsstopp planerat i början av juli mellan Laholm och Helsingborg.

Åtta veckors tågstopp drabbar resenärer
Dubbelspårsutbyggnaden i sommar mellan Ängelholm och Helsingborg kommer att påverka resenärer som tänkt resa med tåg söderut från Laholm och Båstad. Foto: Leif Johansson

Från den 13 juni till den 5 augusti stoppas tågtrafiken mellan Ängelholm och Helsingborg. Det görs för att Trafikverket då fortsätter arbetet med utbyggnaden till dubbelspår på Västkustbanan.
– Åtta veckor kan låta länge, men det kommer bli intensivt eftersom det är omfattande arbeten som ska göras. Men allt är väl planerat och vi står redo att sätta i gång. Ett dubbelspår mellan Ängelholm och Maria kommer bidra till en mer punktlig tågtrafik och ge fler chansen att resa på ett hållbart sätt, säger Henrik Andersson, projektledare på Trafikverket.

Arbetet är inne på sitt andra år och i just den här fasen krävs att tågtrafiken helt stoppas. Bil-, gång- och järnvägsbro ska byggas och monteras och räls ska bytas ut.
– Det vi gör under den här avstängningen är viktiga delar i utbyggnaden av dubbelspåret och avgörande för att vi ska kunna börja använda delar av den nya järnvägsanläggningen och nya vägar och gång- och cykelvägar redan i höst, säger Henrik Andersson.

Under arbetet kommer en del tåg ledas om, andra ersätts med bussar.
– Det är ett långt, men nödvändigt avbrott i tågtrafiken för att dubbelspåret ska bli klart och vi ska få en robustare järnväg. Under avbrottet kör vi ersättningsbussar och vissa tåg leds om och kör andra vägar. Sök din resa i vår app eller på hemsidan och var ute i god tid, säger Mats Ohlsson, senior trafikutvecklare på Skånetrafiken.

Från torsdag 30 juni klockan 23.15 till måndag 4 juli klockan 04.15 utökas tågstoppet ytterligare när Öresundstågen är inställda också mellan Laholm och Helsingborg på grund av ett annat banarbete.