SAMHÄLLE 2021-11-09 KL. 08:00

47-åring lurade till sig 2,8 miljoner

Av Joakim Ormsmarck

En 47-årig man åtalas vid Lunds tingsrätt för sex fall av bedrägeri, varav två bedöms som grova. Mannen misstänks genom social manipulation ha lurat till sig över 2,8 miljoner kronor genom lån samt Blocket-bedrägerier för att finansiera sitt spelmissbruk.

47-åring lurade till sig 2,8 miljoner
Det var via Blocket.se som mannen lyckades lura till sig pengar via falska annonser

Den 47-årige mannen anhölls i sin frånvaro den 20 augusti i år och greps två veckor senare av polis och har sedan dess suttit häktad misstänkt för två grova bedrägeribrott och fyra bedrägerier av normalgraden.
Allt började i september 2018. Mannen, numera skriven i Laholms kommun, bodde vid tidpunkten i Lund och kom där i kontakt med ett grannpar i 75-årsåldern. Paret berättar i polisförhör att de känt mannen i ett år och att 47-åringen hävdat att han jobbade på ett stort försäkringsbolag.

De hade umgåtts privat innan mannen förklarade att han hade tekniska problem med banken och inte kom åt sina pengar. Enligt åklagaren ska mannen ha vilselett paret genom att visa upp falska dokument om att han hade pengar på sitt konto och fick under ett halvårs tid totalt låna över 700 000 kronor vid 145 olika tillfällen.

Under de sex månader som bedrägeriet pågick lyckades 47-åringen skapa en, i parets ögon, trovärdig historia där han påstod sig ha kontakt med såväl banken SEB:s Sverigechef och Finansinspektionen. Han lovade också att paret som tack för hjälpen skulle bjudas på SPA-hotell och lyckades till och med få paret att låna ut pengar till handpenning för att betala vistelsen.

Bubblan sprack i mars 2019 när parets barn tog initiativ till att kolla upp 47-åringen. De upptäckte då att han hade 3,5 miljoner kronor i skulder i 30 olika ärenden hos Kronofogden, var arbetslös, och hade noll inkomst.
I förhör har 47-åringen erkänt att alla pengar gick till spel, men nekar till brott då han hävdar att det är ett lån och att han har för avsikt att betala tillbaka hela summan.

Det andra grova bedrägeriet 47-åringen åtalas för omfattar ännu högre belopp. Totalt lyckades han, mellan mars 2020 till maj 2021, mjölka ut nästan två miljoner kronor från en lantbrukare genom att ge sken av att han ägde en gård och sålde lantbruksmaskiner.

Allt började med att han såg att lantbrukaren lagt ut en köpesannons för en harv på Blocket. 47-åringen fick 70 000 kronor för harven och hade 14 månader senare sålt 24 maskiner för 1 988 861 kronor utan att ha levererat en enda.
I förhör har 47-åringen erkänt brott och berättat att han ljugit för lantbrukaren och att han hittat bilder på maskinerna på internet. Sammanlagt ska lantbrukaren ha fört över pengar till 47-åringens konto vid 277 olika tillfällen.

De fyra åtalspunkterna gällande bedrägerier av normalgraden är även det Blocket-bedrägerier. 47-åringen har påstått att han ägt bil, båt, skotrar och husvagn och lurat sig till cirka 150 000 kronor. Även där erkänner mannen sig skyldig till brott och förklarar att pengarna gått till att finansiera hans spelmissbruk.

Mannen uppger i förhör att han ”mår för jävligt” över att ha lurat alla dessa personer på pengar men att ”speldjävulen tagit över” och att ”hjärnan blivit kidnappad och att man inte bryr sig om vad man gör”.
Rättegången mot mannen avgörs under tre dagar i mitten av november i Lunds tingsrätt. Straffskalan för grovt bedrägeri är fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Text Rickard Gustafsson