Klik venligst
SAMHÄLLE 2022-08-26 KL. 10:30

200 ton äpplen förstörda i ovädret

Av Carina Nilsson

Fruktodlare Per Henrysson var en av alla som drabbades hårt av åskovädret på Bjäre. 200 ton äpplen blev skadade vilket motsvarar en förlust på cirka 2,5 miljoner kronor.

Nu funderar de som bäst på hur de ska rädda den populära självplockningen.

200 ton äpplen förstörda i ovädret
Per Henrysson visar några äpplen som fått stora hål efter haglet. Foto: Erik Persson

Per Henrysson är fjärde generationen fruktodlare på Bjäre. I Kattvik finns lager, musteri och en del av odlingen men företaget har också odlingar i Förslöv och vid Norrviken.

När åskovädret bröt ut befann sig Per på ett möte i Förslöv och hans fru hemma i bostaden i Kattvik. Ingen av dem märkte särskilt mycket av åskovädret.

– Det var först när telefonen började ringa och folk frågade hur det hade gått som jag förstod vilken förödelse det hade blivit och hur otroligt lokalt åskvädret gick, säger han.

Odlingen strax utanför Norrviken hamnade mitt i ovädret och skadorna på de nästan skördeklara äpplena blev enorma.

– Vi räknar med att 200 ton äpplen som skulle sålts till butik blev skadade. Haglen var så stora och kom med sådan kraft att det blev stora hål i skalen. Jag har aldrig sett något liknande. Oftast när det haglar så blir det bara små märken i skalet, men när äpplets skyddande skal går sönder är risken väldigt stor att frukten börjar ruttna, säger Per.


Odlingen i Kattvik klarade sig undan skador. Foto: Erik Persson


En del av den skadade frukten kommer att räddas och bli must i företagets musteri.

– Ett vanligt år blir ungefär 20 procent av frukten andrasortering som vi gör must på. I år kommer vi att göra mer must för att den skadade skörden inte ska gå helt förlorad, men det blir ändå en stor förlust.

Per räknar med att skördebortfallet kommer att kosta honom cirka 2,5 miljoner kronor.

– Det är jättemycket pengar men som fruktodlare är man van vid att det händer saker. Våra odlingar i Förslöv och Kattvik klarade sig, så det kunde ha blivit ännu värre för vår del, säger Per och tillägger att även Ranviks och Axelstorps fruktodlingar fick stora skador under ovädret.


Företagets must säljs under varumärket Englamust i både små och stora förpackningar. Foto: Erik Persson


Den största oron just nu är hur det ska gå med självplockningen som de har planerat att starta den 10 september. Självplockningen brukar vara väldigt populär och det var den odlingen som drabbades av ovädret.

– Vi har bestämt att vi ska försöka erbjuda självplockning till halva priset och hoppas på att folk har förståelse för det som har hänt. Plockar man bara de äpplen som är fina ska det gå bra, men har frukten skador är det stor risk att det börjar ruttna, säger Per Henrysson.