SAMHÄLLE 2025-03-14 KL. 05:55

15 katter omhändertogs – risk för upprepning

Av Carina Nilsson

15 katter omhändertogs i en lägenhet efter larm om luktproblem och vanskötsel av djuren.
Nu har samma person återigen en katt som har fått två ungar och ska vara dräktig igen.
– Varför sätter ingen stopp för det här när både djur och ägare far illa, säger den person som tipsar LT om ärendet.

15 katter omhändertogs – risk för upprepning
På ett år gick det från en katt till femton stycken i en lägenhet i Laholms kommun. Katterna blev till sist omhändertagna men en person befarar att historien kan upprepas. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Bildbyrån

Historien utspelar sig i Laholms kommun. Den person som hör av sig till LT, vi kan kalla honom Hans, fick veta att mannen skaffade en katt 2023.

– Den här mannen lät katten gå lös och den fick flera kullar med ungar. Efter ett år fanns det runt femton katter, som förmodligen blev inavlade. Utöver att katterna fick föröka sig fritt så stank det runt hela lägenheten. Personen hade inte råd med kattströ utan grävde upp jord till kattlådan. Till sist var det så illa att några grannar kände sig tvingade att flytta, säger Hans och fortsätter:

– Kattägaren har väldigt ont om pengar, han tigger mat i affärer och letar i soptunnor. Jag uppfattar personen som snäll men han förstår inte att han gör fel. Det är synd om både djur och ägare i det här fallet.

Någon gång runt maj-juni förra året ska hyresvärden och socialtjänsten ha tagit tag i problemet och katterna hamnade hos Kattfotens katthem i Halmstad.

– Det tycker jag också är konstigt. Inavel ökar risken för sjukdomar, ska man verkligen sälja dem vidare? säger Hans.

Hans fick veta att mannen återigen har en katt. Denna ska ha fått två ungar och är dräktig igen. Hans gjorde då en anmälan till länsstyrelsen och ifrågasatte också varför inte socialtjänsten har anmält enligt Lex Maja, då mannen har en kontakt med socialtjänsten och även en god man.

Socialtjänst och vårdpersonal är skyldiga att göra en anmälan enligt Lex Maja om de ser att djur far illa hos personer som de har kontakt med i tjänsten. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Bildbyrån

– Länsstyrelsen svarade att de inte kan kontrollera vad som har hänt bakåt i tiden, och att de i första hand ska försöka göra en fysisk kontroll på plats. De skrev också att en anmälan enligt Lex Maja bara kan göras om problemet inte kan lösas tillsammans med djurhållaren, säger Hans.

Han tycker det är märkligt att allt tillåts börja om igen.

– Det kan inte vara okej. Grannarna oroar sig för att det ska bli likadant igen och det är inte rätt mot djuren. Men jag vill betona att jag inte berättar om det här för att jag tycker att kattägaren ska bestraffas – han saknar uppenbarligen förmåga att ta hand om både sig själv och sina djur, säger Hans.

Annika Eriksson är chef för individ och familj inom socialtjänsten i Laholm. Hon kan inte kommentera enskilda ärenden, men menar att det ofta finns en svår problematik kring personer som har kontakt med socialtjänsten och där djur far illa.

– Ofta är det mycket mer än djurhållningen som inte fungerar. Personerna klarar inte att ta hand om sig själva, sitt boende eller sin ekonomi. Ofta handlar det om personer med neuropsykiatriska diagnoser, psykisk sjukdom eller psykisk ohälsa som inte klarar att komma ut i arbete. Många gånger kan det vara personer som söker tröst i ett djur, men man har inte pengar för att kastrera och så barkar det i väg, säger hon.

För att klara försörjningen har de här personerna många gånger ekonomiskt bistånd. Annika Eriksson har inte de exakta siffrorna på hur mycket man får, men uppger att det är ”inte fett” idag även om summan har justerats med tanke på inflationen.

– Det är dyrt att ha djur men vi beviljar aldrig ekonomiskt bistånd eller några extra pengar för husdjur eller kostnader som uppkommer i samband med husdjuren så som mat, försäkringar eller veterinärvård. Ibland prioriterar de här personerna dock mat till djuren framför sig själva, säger hon.

Laholmshem tillåter djur i alla sina lägenheter, men det måste förstås skötas och fungera säger bolagets kundtjänstchef. Foto: Arkiv

Sedan några år tillbaka har anställda inom socialtjänsten och vården en skyldighet att anmäla till djurskyddet eller polisen om de upptäcker missförhållanden för djur hos någon av sina klienter, enligt lagen Lex Maja.

– Det bästa är om vi kan komma överens om en frivillig lösning med djurägaren men om det inte går ska vi anmäla till länsstyrelsen som har hand om djurärenden. Vi inom socialtjänsten kan inte förbjuda en person att ha djur, det finns inget stöd i lagen för det, utan det är länsstyrelsens djurskyddshandläggare som bedömer och som ytterst kan utfärda ett djurförbud.

Annika Eriksson berättar att det har blivit vanligare att bostadsbolag ställer krav på att man inte får ha djur i sin lägenhet eller att boende får skriva på särskilda djurkontrakt.

– Den här typen av ärenden där djur far illa kan sluta med att personerna får flera varningar från ett bostadsbolag och till sist blir vräkta och bostadslösa. Det är svårt att lösa situationen för den här målgruppen, men vi inom socialtjänsten har inga tvångsåtgärder att ta till i de här fallen, säger hon.

På Kattfotens katthem i Halmstad råder det också sekretess kring enskilda ärenden men jouransvariga Mia Carlsson berättar att alla katter besiktigas av en veterinär innan de förmedlas till nya hem.

– Det gör vi bland annat för att nio av tio katter som kommer till oss har öronskabb och för att se så att de inte har andra sjukdomar eller skador. Men att en katt är inavlad betyder inte att den per automatik är sjuk eller har defekter. Vi litar på den bedömningen som veterinären gör, säger hon.

Kattfoten ser en ökning av ärenden med personer som har för många katter.

– Kostnaderna för att ha djur har ökat markant de senaste åren, vi räknar med en 30-procentig ökning, vilket gör att många inte har råd att kastrera sina djur, säger Mia Carlsson.

Inte heller Laholmshem kommenterar ett enskilt ärende men kundtjänstchef Anna-Karin Lindquist uppger att bostadsbolaget tillåter djur i sina lägenheter och att det inte heller finns någon regel om max antal djur.

– Men det ska såklart skötas och fungera i boendet. Skulle det inte fungera försöker vi alltid att ha en dialog med den boende. Om vi misstänker att djur far illa kontaktar vi länsstyrelsen, vi kan inte själva omhänderta några djur. En djurhållning som missköts kan också leda till en störning, för att man missar vårdplikten av lägenheten, vilket i förlängningen kan leda till uppsägning.

Anna-Karin Lindquist har inte märkt någon ökning av antalet fall där hyresgäster missköter sina djur.

– Det har varit några enstaka fall genom åren, och det händer då och då, men det är inte vanligt, säger hon.