Klik venligst
SAMHÄLLE 2024-08-29 KL. 06:05

1 200 får unik chans att påverka framtiden

Av Rickard Gustafsson

För sjätte gången sedan 2013 anlitas SCB (Statistiska Centralbyrån) för att genomföra en attitydundersökning. Laholms kommun vill veta vad invånarna tycker om samhällsservicen. Unik chans att påverka?
– Absolut, det är egentligen bara de allmänna valen som har lika stor tyngd, säger kanslichefen Jonas Påhlsson.

1 200 får unik chans att påverka framtiden
Kanslichefen Jonas Påhlsson berättar att SCB-undersökningen ger ett mycket viktigt underlag för kommunens planering av framtida samhällsservice. Foto: Rickard Gustafsson/Pressbild

1 200 laholmare har fått eller kommer att få ett brevutskick från SCB där de ombes att helt anonymt svara på 42 frågor.

Ett brett spektra av frågor som behandlar skola, omsorg, boende, kommunikationer, arbete- och utbildning. Helt enkelt samhällsservice i stort.

– Det täcker in allt som kommunen gör och det blir ett starkt komplement till de synpunkter och klagomål vi får in från annat håll. Men här får vi ett slumpmässigt urval och kanske når vi dem som inte annars tänkt höra av sig till kommunen, säger Jonas Påhlsson.

Ett konkret exempel på att enkäten är betydelsefull kan skönjas från tidigare SCB-undersökningar. Då efterfrågade invånarna bättre och säkrare gång- och cykelvägar, vilket bidrog till uppdaterad kommunal agenda på området.

– Där såg vi att vi låg lite efter riket. Om det är just därför samhällsbyggnads- och kultur- och folkhälsonämnden satt upp som mål att satsa på det vet jag inte, men det har säkert hjälpt till. Ju fler som svarar desto större tyngd får undersökningen.

Jonas Påhlsson berättar att invånare i 128 svenska kommuner under året svarar på samma SCB-enkät, däribland Markaryd, Örkelljunga, Ljungby och Halmstad. Foto: Rickard Gustafsson

Just svarsfrekvensen är ett dilemma. I senaste mätningen, 2021, svarade bara 35 procent.

– Ju fler som svarar desto bättre för det blir och är ett viktigt underlag för kommunen.

Så man ska se det som en unik chans att få vara med och tycka till?

– Det tycker jag absolut! Det är egentligen bara de allmänna valen som har lika stor tyngd, så jag vill verkligen uppmana de 1 200 utvalda invånarna att ta den här möjligheten.

De första utskicken har gått ut digitalt till de som har myndighetspost, Kivra eller liknande. Inom kort skickas undersökningen ut även i pappersform med post. Svar kan lämnas fram till den 7 november.

Kommunen betalar 37 000 kronor för undersökningen, vilket får betraktas som mycket prisvärt, menar kanslichefen.

– Med den kvalitet som SCB erbjuder; med slumpmässigt urval, bortfallsanalys, påminnelser och porto skulle vi aldrig klara det själva till den pengen.

Efter avslutad undersökning återstår det viktigaste jobbet.

– Att analysera och ta vara på svaren. Det ska och kommer vi att göra annars är det pengar i sjön, avslutar Jonas Påhlsson.