POLITIK 2023-03-06 KL. 11:35

(V)ald till ordförande både regionalt och lokalt

Av Rickard Gustafsson

Fullmäktigeledamoten Björn Abelli (V) har på kort tid blivit utsedd till ordförande både i den lokala partiföreningen och den regionala motsvarigheten. Han kliver in i ett läge där allt fler människor väljer att bli medlemmar i partiet.

(V)ald till ordförande både regionalt och lokalt
Vänsterpartiet i Laholms nya styrelse. Från vänster: Kerstin Blom, Mudhir Karmush (vice kassör), Barbro Sahlin, Björn Abelli (ordf), Lennart Svensson (vice ordf), Ann-Charlotte Wellsjö, Lennart Johansson (kassör). Foto: Susanne Gerstenberg

Årsmötena avlöser varandra vid den här tiden på året. Vänsterpartiet utgör inget undantag och för mellbystrandsbon Björn Abelli har det inneburit två nya tunga uppdrag.

Från och med nu är han Vänsterpartiets ordförande i såväl Hallandsdistriket som i Laholm.
– Det känns mycket bra, säger den 62-årige dalmasen till LT.
– Laholm har inte varit med i regionföreningen på ett bra tag. Nu hoppas jag att det kan bli mer samverkan och att vi kan ha draghjälp av varandra.

Abellis politiska engagemang började som tonåring i Borlänge men det trappades ner när han flyttade till Göteborg.
– Jag jobbade väldigt nära politiken i mitt jobb i Göteborgs stad och då tyckte jag inte att det var lämpligt att vara politiskt aktiv. Det har varit ett väldigt långt uppehåll, men sen jag flyttade till Mellbystrand för tre år sedan har det blivit mer och mer, säger Björn Abelli.

I det svenska samhället blåser det högervindar, men Abelli ser tendenser till att det börjar svänga. På bara ett år har Vänsterpartiet i Laholm fördubblat medlemsantalet som idag är drygt 40 medlemmar.

I kommunvalet 2022 var (V) bara 22 röster från ett andra mandat i fullmäktige men sett till antal röster gjorde partiet sitt bästa lokalval någonsin.
– Den huvudsakliga förklaringen till det tror jag är neddragningarna i välfärden. Vi som parti motsätter oss det och vi är väl kanske det enda partiet som använder ordet solidaritet där vi framhäver att vi måste värna om varandra. Det har vi vunnit mycket på, säger Björn Abelli.

I Laholm efterträder han Lennart Svensson som varit ordförande de senaste 8-9 åren. Han stannar dock kvar i styrelsen som vice ordförande.
– Att vi fått in Björn är rena rama fullträffen och för mig känns det helt rätt att ta ett kliv ner, säger Lennart Svensson till LT.