-
POLITIK 2022-11-09 KL. 11:24

VA-taxan föreslås oförändrad i Laholm

Av Rickard Gustafsson

Kommunstyrelsen i Laholm beslutade att lämna VA-taxan oförändrad för 2023. Men redan nu flaggar Laholmsbuktens VA:s ordförande Roland Norrman (M) för en höjning – antingen 2024 eller 2025

VA-taxan föreslås oförändrad i Laholm
När alla andra kostnader går upp i samhället står VA-taxan still, åtminstone i Laholms kommun. Foto: Bildbyrån

Vatten- och avloppstaxan har inte höjts i Laholm sedan 2018. Den kommer inte heller höjas under 2023, efter beslut i kommunstyrelsen.

LBVA:s ordförande Roland Norrman förklarar att det fortfarande finns ett utrymme, upparbetat kapital, som tills vidare räcker utan att va-kollektivet i Laholm ska belastas med högre räkningar.

Taxorna höjdes rejält för några år sedan vid ombyggnationen av Ängstorps reningsverk och höjningen räcker fortfarande för att täcka bolagets kostnader.
– Det har inte varit någon höjning under den här mandatperioden och i dag har vi beslutat att låta de vara oförändrade även under 2023. Sannolikt behöver vi inte höja heller 2024 men vi kanske måste höja 2025, säger Roland Norrman som inte bara är ordförande i LBVA utan också 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen i Laholm.

Däremot förväntas VA-taxan höjas i Halmstads kommun. För den som bor i en normalvilla handlar det om nästan 300 kronor per år.

VA-taxorna i Halmstad och Laholm är de billigaste i Halland och ligger även bland de billigaste i Sverige.