Klik venligst
POLITIK 2023-03-22 KL. 06:02

V och LP kräver fria arbetsskor inom vården

Av Rickard Gustafsson

Både Vänsterpartiet och Laholmspartiet kräver nu att Laholms kommun ska stå för arbetsskor till anställda inom vård- och omsorgssektorn.
– Många köper de skor som är billigast och det är inte ovanligt att personalen arbetar i badtofflor eller foppatofflor, säger Björn Abelli (V) som kräver fotriktiga skor.

V och LP kräver fria arbetsskor inom vården
Björn Abelli (V) och Bertil Johansson (LP) kräver att fria arbetsskor ska ingå i arbetsmunderingen för vård- och omsorgspersonal i Laholms kommun. Foto: Bo Bjelvenstedt/Adobe Stock

Det har blivit fart på vissa politiker i Laholms kommun efter Laholms Tidnings artikel där företrädare för fackförbundet Kommunal gick ut och berättade att deras medlemmar arbetar i trasiga skor och inte har råd med nya.

Vänsterpartiets Björn Abelli och Laholmspartiets Bertil Johansson har hemma på sin kammare knattrat på datortangenterna och anser nu i varsin motion att Laholms kommun måste göra upp med frågan en gång för alla. De kräver att personal inom vård och omsorg får sina arbetsskor betalda av kommunen.

Johansson ifrågasätter varför inte vård- och omsorgspersonal har tillgång till arbetsskor när andra yrkesgrupper i kommunen och anställda inom Laholmshem har det.
– Det är en skandal att denna fråga inte har lösts på alla år den har varit aktuell. Alla företag med självaktning har fria arbetskläder och arbetsskor till sin personal, och det är otroligt att socialnämnden som har ansvar för sin personal inte har visat större intresse, säger Bertil Johansson.

Björn Abelli uttrycker sig mildare men anser att vård- och omsorgspersonalens arbete ställer krav på bra skor och att de ger det stöd som behövs.
– Laholms kommuns personal förtjänar skor av god kvalitet så att de kan utföra sitt viktiga arbete utan att riskera att utsättas för olyckor eller belastningsskador på grund av vad de har på fötterna. Belastningsskador och ont i knän, höfter, rygg, nacke och axlar beror ofta på att man har fel skor som gör att man både står och går på fel sätt. Stadiga och fotriktiga skor motverkar dessa skador.

Vänsterpartiet anser att det samtidigt är en jämställdhetsfråga.
– Inom tunga mansdominerade yrken ingår oftast skor som en del av arbetsklädseln, så borde det även vara inom kvinnodominerade yrken, säger Björn Abelli.

LÄS MER: ”Jobbar i trasiga skor – har inte råd"