Klik venligst
POLITIK 2023-10-27 KL. 13:54

”Utpressning och hot ingår inte min värld”

Av Rickard Gustafsson

SD-politikern Ann-Heléne Djivjak har lämnat partiet i protest och gått med i Moderaterna. Anledningen till avhoppet är maktspelet i SD:s regiongrupp, där hon menar att vågmästarrollen i regionfullmäktige blivit viktigare än sakfrågorna.
– Man kan inte köra med utpressning och hot. Det ingår inte i min värld, säger den nyblivna politiska vilden till LT.

”Utpressning och hot ingår inte min värld”
En mindre politisk bomb detonerade i talarstolen i regionfullmäktige när SD-toppen Ann-Heléne Djivjak förklarade att hon lämnar Sverigedemokraterna med omedelbar verkan. Foto: Regionfullmäktiges sändning på Youtube

Mitt under pågående debatt i regionfullmäktige meddelade SD-politikern Ann-Helene Djivjak, 61, att hon lämnar Sverigedemokraterna. Partiets kappvänderi, beträffande Socialdemokraternas motion om att skapa ”En väg in” för vuxna i psykiatrin i Halland, blev droppen.

Djivjak sitter i regionens psykiatrinämnd och berättar att partikollegorna vare sig i nämnden eller i regionstyrelsen uttryckt något annat än att S-motionen skulle avslås.

När ärendet slutligen skulle avgöras i regionfullmäktige hade hennes SD-kollegor bytt läger.

– Normalt sett så viker man sig i en partigrupp för den som sitter på kompetensen, men de ville inte lyssna, säger Ann-Heléne Djivjak som har närmare 15 års arbetslivserfarenhet inom psykiatrin.

Hon fortsätter:

– Jag har kommit med alla sakliga argument till varför vi inte skulle rösta för den här motionen och jag har sagt till gruppen att jag skulle lämna partiet om vi inte röstade för avslag.

Hotet var verkningslöst. När SD:s gruppledare, Stina Isaksson, i talarstolen ställde sig bakom S-motionen fick Djivjak nog.

I protest gick hon upp och meddelade: ”Jag har en avvikande mening från gruppen och jag kommer att lämna partiet i dag”.

– Det har hänt vid ett annat tillfälle att jag blivit överkörd när det handlar om psykiatrin, men det här var droppen, säger Djivjak till LT.

Ann-Heléne Djivjaks avhopp från Sverigedemokraterna innebär att hon åtminstone kommer att lämna sin ledamotsplats i kommunstyrelsen. Hur det blir med uppdraget i socialnämnden är oklart. Foto: Bo Bjelvenstedt/Rickard Gustafsson

Bakgrunden till avhoppet är dock djupare rotad än Djivjaks hjärtefråga. Tankarna om att lämna SD började redan för flera veckor sedan under ett internt partimöte i Falkenberg.

Där och då blev det väldigt tydligt för henne att vissa partikollegor var mer intresserade av att utnyttja SD:s vågmästarroll i regionfullmäktige än sakfrågorna.

– De här ”ungtupparna”, som jag kallar dem, ville köra mycket av sossarnas motioner för att ställa till det och sätta press på Alliansen för att få in saker i budgeten. Jag sa att jag inte köper den här aggressiva framtoningen för man måste ju tänka igenom vad man faktiskt röstar på.

– Ska vi kunna ha samarbete på sikt med allianspartierna, vilket partiets mål är, då kan man inte köra med utpressning och hot. Det ingår inte i min värld.

Utträdet ur SD behövde Djivjak inte tänka på. Hon berättar att det kom per automatik efter utspelet.

– Det var väl ”ungtupparna” som meddelade vad jag gjort, men det är inga problem.

Samma kväll gick hon med i Moderaterna.

– Jag har noga vägt för och emot för jag tycker det är synd att lämna SD Laholm för vi har inget otalt med varandra. Men kanske är jag närmare Moderaterna rent ideologiskt, säger hon till LT.

Den sista striden som SD-ledamot i regionfullmäktige gick Djivjaks väg. S-motionen röstades ned med minsta möjliga marginal – 36-35.

Men egentligen skulle utfallet ha blivit ett nederlag för den minoritetsstyrande Alliansen.

– Det var en sverigedemokrat som röstade fel, annars hade det inte gått vägen. Så det gjorde mig jätteglad, säger Djivjak och berättar att hon efter avhoppet fått väldiga fina kommentarer från både gamla och nya partikamrater för att hon stod upp för sin sak.

Med minsta marginal avslogs Socialdemokraternas motion om "En väg in" för vuxna i psykiatrin i Region Halland. Detta efter att en SD-ledamot råkat trycka på fel knapp under voteringen i regionfullmäktige. Foto: Regionfullmäktiges sändning på Youtube

Djivjak blir nu rent officiellt politisk vilde med ett streck i partibeteckningen. Hon har för avsikt att sitta kvar i både region- och kommunfullmäktige, men lämnar uppdragen som ersättare i regionstyrelsen och ledamotsplatsen i kommunstyrelsen.

Hur det blir med övriga uppdrag är inte klart.

– Jag ska diskutera med Moderaterna om både psykiatrinämnden och socialnämnden och de får avgöra. Man bör lämna, men jag tror att det är bra för båda nämnderna om jag sitter kvar för jag har erfarenheten och kompetensen och det är frågor jag brinner för, säger Ann-Heléne Djivjak.

Djivjak är även engagerad i kyrkopolitiken. Ledamotsplatsen i kyrkofullmäktige i Laholms pastorat avser hon att behålla, men överger ersättarplatsen i stiftsfullmäktige.