Klik venligst
POLITIK 2022-09-22 KL. 15:18

Sverigedemokrat populäraste politikern i Laholm

Av Rickard Gustafsson

Peter Berndtson (SD), Elvis Begic (L) och Ove Bengtsson (C). Där har ni de tre politiker i Laholms kommun som i kommunvalet fick flest personkryss. Sverigedemokraternas etta är överraskad – närmast chockad – över att stå överst på väljarnas popularitetslista.
– Jag är tacksam och ödmjuk men tänker främst; hur gick det här till?, säger Peter Berndtson.

Sverigedemokrat populäraste politikern i Laholm
Sverigedemokratern Peter Berndtson fick flest personkryss i kommunvalet 2022. Foto: Johan W Jönsson

Sverigedemokraterna var vid sidan om Medborgerlig Samling kommunvalets stora vinnare sett till ökning i såväl röster som mandat. När länsstyrelsen sammanställt och fastställt de slutliga valresultatet visade det sig också att en SD-politiker kammade hem förstaplatsen över antalet personröster.

SD:s toppnamn Peter Berndtson fick 251 personröster och mer än tredubblade antalet personkryss från förra valet (74).
– Det är så mycket overkliga saker som hänt i det här valet…det är väldigt förvånande. Jag är tacksam och ödmjuk men tänker främst; hur gick det här till?, säger Peter Berndtson.
Ja, hur gick det till? Varför fick du flest kryss av alla politiker i kommunen?
– Politikerna som står som förstanamn på listorna får ganska mycket uppmärksamhet i den här kommunen med två lokala tidningar och det bidrar såklart. Men sen vill jag också tro att det handlar om den politik vi för och de förslag vi lagt genom de motioner jag lämnat in och det arbete jag och partiet bedrivit i valrörelsen, säger Peter Berndtson.

Har du vunnit popularitetstävlingar förut?
– Haha, jag vet inte om jag borde berätta det här men jag blev vald till Lucidor (manlig Lucia, reds. anm.) på Kattegattsgymnasiet i Halmstad 1974. Kravet var att man skulle ha skägg och det hade jag redan då. Sedan dess har det inte varit så mycket på den fronten, skrattar Peter Berndtson.


Liberalernas Elvis Begic kryssades på 25 procent av partiets valsedlar. Foto: Rickard Gustafsson


Tvåa på krysslistan är Liberalernas Elvis Begic med 202 personröster. Av partiets 808 röster kryssades Begic på 25 procent av valsedlar. Med det är han, procentuellt sett, den överlägset mest populära politikern bland väljarna inom ett enskilt parti.
– Det är jätteskoj! Jag hade 98 i förra valet och hoppades nå över 100, men nu blev det över 200. Jag är superglad och jag ser det som en bekräftelse på att det jag gör uppskattas. Det ger mig råg i ryggen.

Begic har ägnat otroligt mycket tid på att snacka politik med väljare under mandatperioden och berättar att han lagt hundratals timmar i möten med medborgare.
– Jag har varit ute mycket till fots och cyklat runt och delat ut flygblad och då blir det att man träffar mycket folk. Även om det inte gett Liberalerna någon röst så är det viktigt att man för de här politiska samtalen med människor om vad de vill och vilka frågor som är viktiga för dem. Det är i samtal med oliktänkande som man växer som person och det verkar som att det är uppskattat, säger Elvis Begic.

Han tror också att väljarna gillar att han värnar om det lokala föreningslivet.
– Mitt engagemang för idrotten och kulturen kan ha spelat in. Jag har värnat både om våra juniorer och seniorer och brinner för frågor inom skola och föreningsliv. Vi behöver lyfta fram de mjuka värdena.

I årets val lyckades ingen politiker längre ned på partiernas listor kryssa sig till en plats i kommunfullmäktige. För att bli invald på personröster krävs minst 50 personkryss samt att man är kryssad på minst 5 procent av partiets röster i valkretsen. Totalt fick 26 politiker 50 kryss eller mer men alla nådde inte över femprocentspärren.


Fakta: 25 politiker fick minst 50 personkryss i kommunvalet
1. Peter Berndtson (SD), 251.
2. Elvis Begic (L), 202.
3. Ove Bengtsson (C), 199.
4. Roland Norrman (M), 198.
5. Karl-Fredrik Klinker (MED), 174.
6. Jörgen Nilsson (KD), 125.
7. Angeline Eriksson (C), 115.
8. Sara Unosson (KD), 113.
9. Åke Hantoft (C), 109.
10. Kjell Henriksson (S), 108.
11. Eric Semb (M), 103.
12. Bertil Johansson (LP), 97.
13. Kajsa Sörman (M), 92.
14. Pär-Åke Eriksson (MED), 83.
14. Ann Helene Djivjak (SD), 83.
16. Carl Erik Colliander (SD), 79.
17. Lars Bertil Pettersson(SD), 72.
18. Annita Asplid (S), 71.
19. Tony Bagoly (SD), 59.
20. Caroline Ugglesjö (M), 56.
20. Mikael Sandén (SD) 56.
22. Helge Wigforss (SD), 53.
23. Nils Danred (S), 52.
24. Anita Folden (SD), 51.
25. Elisabet Babic (M), 50.
25. Mikael Kahlin (MED), 50