Klik venligst
POLITIK 2022-09-12 KL. 01:13

SD störst när laholmarna röstade till riksdagen

Av Rickard Gustafsson

Sverigedemokraterna var valkvällens stora vinnare i det svenska riksdagsvalet. Partiet lyckades också väldigt väl i samtliga av Laholms valdistrikt och fick totalt 30,9 procent. Socialdemokraterna lyckades också stärka sina siffror från valet 2018 – medan alla andra partier gick bakåt.

SD störst när laholmarna röstade till riksdagen
SD i Laholm hade sin valvaka på andra våning i Lagagården och där firades framgångarna i riksdagsvalet ordentligt. Foto: Johan W Jönsson

Det blev en lång kväll och en riktig rysare i väntan på att rösterna i riksdagsvalet skulle räknas. Först klockan 00.55 hade det sista valdistriktet i Laholm räknats.

Men redan när de första valdistrikten ramlade in kunde man ana att Sverigedemokraterna skulle gå starkt framåt. I alla valdistrikt, förutom Skummeslöv, ökade SD sina siffror rejält i riksdagsvalet och blev största parti lokalt.

Moderaterna var starkast vid kusten – valdistrikt Skummeslöv och Mellbystrand. Socialdemokraterna tog hem topplatsen i valdistrikten Laholm C, Laholm V och Laholm Ö.

I övriga valdistrikt var det SD som blev störst och på SD Laholms valvaka i Lagagården var det klackarna i taket när riksdagsrösterna landade in.
Toppnamnet i kommunpolitiken Peter Berndtson var mycket nöjd när LT talade med honom vid midnatt. Hela gänget var fortfarande kvar på vakan och följde partiets framgångar på tv-rutan.
– Det är jämnt, men om siffrorna står sig ser det ut som att det kan bli regimskifte, säger Peter Berndtson.

Redan i förra valet 2018 var SD största riksdagsparti i Laholm med 25,7 procent. Den här gången gick det ännu bättre – 30,9 (+5,2). Socialdemokraterna var näststörsta parti med 25,3 procent (+2,0) och Moderaterna tredje största 18,5 (-0,4). Centern var den stora förloraren – 7,4 procent (-4,3)
– Vi är jättenöjda med de resultat vi ser. Det visar att vi har haft rätt i alla dessa år och vi har sett det här komma, säger Peter Berndtson.

Laholms SD-topp anser att Sverigedemokraterna bör ta plats i en högerregering.
– Jag tycker att vi ska ingå i en borgerlig regering, även om det viktigaste är att vi får inflytande. Jag tycker dock att vi har så starka företrädare i Stockholm och det vore konstigt om man inte utnyttjar deras kompetens i regeringen, säger Peter Berndtson.

På Sverigedemokraternas segerfest i Stockholm var budskapet tydligt.
– Vår ambition är att vi ska sitta i regeringen, sa Jimmie Åkesson, i SVT, i sitt segertal på valvakan.

Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson sa dock på valnatten att ställningen är för jämn för att kungöra seger eller förlust.
– Vi kommer inte få något slutgiltigt resultat ikväll, säger statsministern i SVT.

Det preliminära resultatet väntas bli klart först på onsdag.

Fotnot: Rösträkningen till kommunvalet drog ut på tiden. Resultat presenteras på LT:s hemsida under måndagen.


Så röstade laholmarna i riksdagsvalet 2022 – preliminärt resultat (förändring sedan valet 2018 inom parentes)
Sverigedemokraterna 30,9 (+5,2)
Socialdemokraterna 25,3 (+2,0)
Moderaterna 18,5 (-0,4)
Centerpartiet 7,4 (-4,3)
Kristdemokraterna 7,3 (-0,3)
Liberalerna 3,9 (-0,6)
Vänsterpartiet 3,0 (-0,9)
Miljöpartiet 2,7 (-0,3)
Övriga partier 1,1 (-0,3)