Klik venligst
POLITIK 2023-10-12 KL. 14:56

SD-politiker avgår efter granskning

Av Carina Nilsson

SD-politikern Malin Agrell hamnade i blåsväder efter att hon utsågs till nämndeman i förvaltningsrätten. Anledningen var att hon tidigare har skrivit flera starkt kritiska inlägg på sociala medier om länsstyrelsen i Skåne och hennes opartiskhet ifrågasattes.
Agrell har nu lämnat alla sina uppdrag som folkvald.

SD-politiker avgår efter granskning
Malin Agrell valdes till nämndeman i både tingsrätten och förvaltningsdomstolen, men har valt att lämna sina uppdrag. Foto: Anna Nordström

Tidningen Smålänningen var den som först skrev om ärendet, men även Laholms Tidning har blivit kontaktad av olika källor som är kritiska till att Malin Agrell blivit vald till nämndeman vid förvaltningsrätten. Förhållandet är problematiskt, menar källorna, eftersom förvaltningsrätten bland annat hanterar överklaganden från länsstyrelsen.

Malin Agrell är sedan tidigare nämndeman i tingsrätten i Växjö och även ledamot i socialnämnden i Markaryds kommun. I somras valdes hon till nämndeman för en ny period i tingsrätten, mellan 2024–2027, av kommunfullmäktige i Markaryd.

Hon valdes också till nämndeman i förvaltningsrätten under samma period, av regionfullmäktige i Kronoberg.

Malin Agrell har varit stark kritisk mot länsstyrelsen på sociala medier och vid tidigare tillfällen namngett enskilda tjänstemän.

Efter att media ifrågasatt hennes lämplighet utifrån flera inlägg som Malin Agrell tidigare gjort på sociala medier, där hon bland annat pekat ut en tjänsteman som pedofil och namngett en annan tjänsteman på länsstyrelsen, valde Malin Agrell att lämna alla sina uppdrag som folkvald.

– Det här handlar om inlägg som jag gjorde innan jag blev politiker. Jag var ingen offentlig person då, och jag kände mig otroligt orättvist behandlad av länsstyrelsen i Skåne. Jag fick senare rätt mot dem i förvaltningsrätten efter att jag överklagade deras beslut. Men här i Kronoberg har jag haft en jättebra relation med tjänstemännen på länsstyrelsen, säger Malin Agrell till Laholms Tidning.

Malin Agrell anser att det hela fått orimliga proportioner.

– Jag har inte mördat eller våldtagit någon. Hade det kommit upp ärenden i förvaltningsrätten där jag skulle anses jävig eller liknande så hade jag inte behövt ta de ärendena. Det är bara en liten del av förvaltningsrättens ärenden som kommer från länsstyrelsen.

Malin Agrell säger att hennes kritik riktade sig mot länsstyrelsen i Skåne, men att hon haft ett jättebra samarbete med länsstyrelsen i Kronoberg.

Hon väljer nu att lämna politiken helt och hållet.

– Jag tycker att priset är för högt. Min familj, mina anhöriga och mina djur betyder mer för mig än att vara politiker. Jag kommer att fortsätta kämpa för att göra bra saker i samhället, men det kan jag göra på andra sätt än som politiker eller nämndeman, säger hon.

Maria Strand Gustbée är ordförande i nämndemannaföreningen i Kronobergs län och berättar att det händer enstaka gånger att några nyvalda nämndemän faller bort när domstolen gör kontroller.

– Som nämndeman ska man vara en rekorderlig människa med sunt förnuft. Det finns ett antal behörighets- och lämplighetskrav som måste uppfyllas, exempelvis då det gäller omdöme, laglydnad och man man ej är satt under förvaltarskap. Det är de politiska partierna som utifrån valresultatet utser nämndemän, men själva uppdraget är opolitiskt, säger hon.

Maria berättar att generellt sett ligger det ett stort ansvar på partierna att granska personerna de vill utse till nämndemän.

– Jag vill inte uttala mig om det specifika fallet eftersom jag inte känner till det, men en nämndeman kan inte visa ett olämpligt beteende genom att hänga ut någon eller skriva olämpliga saker på sociala medier. Ens politiska åsikt får inte heller synas, man får till exempel inte bära en tröja med partibeteckningen vid en rättegång, säger hon.

Heino Johannesson, som är gruppledare för SD i Markaryd, anser inte att partiet borde ha gjort fler kontroller på lokal nivå.

– De säkerhetskontroller som ska göras sköter partiet på riksnivå, och vi kan inte kontrollera allting. Det är inte som förr när man kände alla, utan människor kommer och går på ett annat sätt i ett parti nuförtiden.

– Det är en förlust för partiet att Malin lämnar och jag tänker på människan bakom när nu allt dras upp i media. Hon har ett stort engagemang i många viktiga frågor och har gjort många bra saker, säger Heino Johannesson.

SD:s lokalavdelning kommer nu att behöva hitta nya kandidater som kan fylla de platser som Malin Agrell lämnar.

– Det blir lite trixigt att få ihop det. Vi, som alla andra partier, har svårt att få kandidater till olika uppdrag. Det är mycket ideellt arbete och det krävs mycket tid, men vi får jobba på det, säger Heino Johannesson.

Fakta: Nämndemannaföreningen tillvaratar bland annat nämndemännens intressen och håller i kompetensutveckling för nämndemän.

Fotnot: Laholms Tidning har sökt SD riks via pressavdelningen men inte fått svar.