Klik venligst
POLITIK 2022-12-20 KL. 16:48

S gick från iskylan direkt in i hetluften

Av Rickard Gustafsson

De politiska undrens tid är inte förbi. Trots en kraftig borgerlig övervikt i Laholms politiska landskap har Socialdemokraterna tagit sig från en plats på läktaren in i maktens centrum och bildar en sorts samlingsregering med Alliansen.
– Det är riktigt historiskt det här. Känns jättebra, äntligen!, säger Kjell Henriksson (S).

S gick från iskylan direkt in i hetluften
S-veteranerna Kjell Henriksson och Ove Bengtsson lyckades med strategin att ta Socialdemokraterna till makten – dock inte utan viss hjälp av Moderaterna... Foto: Rickard Gustafsson

Fram till i förra veckan var Socialdemokraterna kommunvalets största förlorare. Partiet hade förlorat den ledande oppositionsrollen till Sverigedemokraterna och Medborgerlig Samling och därmed flera tunga poster i kommunens nämnder och styrelser.

I förra veckan började det dock röra på sig ordentligt när allt pekade på att Alliansen med stor sannolikhet inte skulle mäkta med att få ihop styret på grund av de interna stridigheterna i Moderaterna.

Socialdemokraternas mer än decennielånga utsträckta hand till Centerpartiet fick då en ny betydelse. Efter dialog med Alliansen blev det en total omkastning och S blir en del av styret av Laholm. Trots att fullmäktige till 70 procent består av borgerliga partier.
– Det är banbrytande faktiskt. Vi slår in en kil och kan bromsa högerpolitiken och det är bättre att vara med än helt utanför, säger Kjell Henriksson (S).

En överraskning givetvis, efter förutsättningarna, men samtidigt ett scenario som S ändå förberett sig för – redan innan valet. Henriksson utvecklar:
– Om du kikar på vårt valprogram så är det så skrivet att vi ska kunna gå samman med andra partier. Vi har hela tiden stängt dörren till SD men mot alla andra har dörren varit öppen. Vi har haft med oss detta i bakhuvudet och hela vår fullmäktigegrupp är med på banan om vi får till stånd en samlingsregering.
– Vi har hela tiden sagt att vi är beredda att ta ansvar, men det här innebär att vi måste ändra vårt synsätt. Nu ska vi leda verksamheten tillsammans med huvudsakligen M och C, säger Kjell Henriksson (S).


Kjell Henriksson (S) blir 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen när Socialdemokraterna nu ska styra tillsammans med Alliansen. Foto: Rickard Gustafsson


Han pekar på att det är tuffa ekonomiska tider som väntar och inser att det kan komma uppstå meningsskiljaktigheter inom styret.
– Frågor som vi är oense kring eller inte överens om ska ner i tryckkokaren för att manglas så att vi kommer ut med ett gemensamt ställningstagande, säger Henriksson och menar att det får lösas klokt i samförstånd efter hand.

Ni är största parti i den här nya koalitionen, är det inte lite fattig utdelning att ni inte får några ordförandeposter i nämnderna?
– Vad hade vi två dagar tidigare? Det är så man får se det och i en diskussion får man se till helheten och vi är nöjda med slutresultatet, säger Ove Bengtsson (S) och fortsätter:
– Jag tror att vi kan få till ett bra arbetssätt och det behövs för de utmaningar som Laholms kommun står inför och då behövs det en starkare majoritet. Det gäller också att få en samsyn med kommuninvånarna så att vi gör detta transparent och att de känner sig delaktiga.