Klik venligst
POLITIK 2023-09-26 KL. 16:19

Politisk vilde lämnar ett av sina förtroendeuppdrag

Av Rickard Gustafsson

Den tidigare MED-politikern Maryam Barkadehi har med omedelbar verkan lämnat sitt uppdrag som ledamot i kommunfullmäktiges valberedning. Däremot håller hon kvar, än så länge, vid sina uppdrag i kommunfullmäktige och kultur- och utvecklingsnämnden.

Politisk vilde lämnar ett av sina förtroendeuppdrag
Laholmspolitikens senaste vilde har lämnat ett av sina tre förtroendeuppdrag som hon erhöll under tiden som medlem i Medborgerlig Samling. Foto: Rickard Gustafsson

Sent på måndagskvällen, 25 september, mejlade Maryam Barkadehi (-) till kommunkansliet och avsade sig ett av sina politiska uppdrag som hon har genom Medborgerlig Samling.

”Härmed vill jag meddela att jag lämnar mitt uppdrag som ledamot i kommunens valberedning med omedelbar verkan då jag inte representerar något parti”, löd det korta meddelandet.

Avhoppet från uppdraget kommer knappt en månad efter att Barkadehi hamnat i konflikt med sitt tidigare parti under ett medlemsmöte kring utnämningar av nya nämndemän i Halmstads tingsrätt.

Medlemsomröstningen gick inte i den riktning Barkadehi önskade och under sittande möte meddelade Barkadehi att hon tänkte lämna MED med omedelbar verkan. Redan samma kväll lämnade hon in en anmälan om utträde, vilken moderpartiet beviljade omgående.

I samma veva uppdagades att Barkadehi, åtta dagar efter att hon lämnat partiet, deltagit i ett sammanträde med kommunfullmäktiges valberedning. Där förde hon fram två helt andra kandidater än de som Medborgerlig Samlings medlemmar röstat fram.

Kritik mot tilltaget har kommit både från hennes tidigare parti, men också från Socialdemokraterna och Centerpartiet.

Medborgerlig Samling har krävt att Barkdehi ska lämna sina förtroendeuppdrag och har i en skrivelse till fullmäktige kallet hennes beteende vid valberedningens möte den 22 augusti för ”bedrägligt” där ”syftet enbart varit att manipulera kommunfullmäktige till förmån för eget förslag”.

MED-ordföranden Martin Lönnstam ser gärna att Barkadehi lämnar även sina övriga politiska uppdrag, främst det i kultur- och utvecklingsnämnden (Kun).

Lönnstam menar att det är problematiskt att oppositionen inte längre har en röst i Kun:s beredningsutskott där Barkadehi sitter som 2:e vice ordförande.

I september har Kun haft möten såväl 18:e (beredningsutskottet) som 25:e (hela nämnden). Barkadehi, numera partilös, deltog vid båda tillfällena.