Klik venligst
POLITIK 2022-09-23 KL. 11:34

Politisk komet chockad över antalet personröster

Av Rickard Gustafsson

Hur kan en nykomling och doldis i de politiska sammanhangen få nästan lika många personkryss som en kandidat till KSO-posten i Laholms kommun? 34-åriga moderaten Kajsa Sörman förstår knappt själv vad som hänt.
– Det är jätteroligt men verkligen inget jag hade förväntat mig. Det är en chock, säger hon till LT.

Politisk komet chockad över antalet personröster
Kajsa Sörman är nykomling i politiken och har mycket att lära sig och sätta sig in i. Samtidigt berättar hon för LT att hon inte gett sig in i politiken för att sitta tyst och titta på. Foto: Privat

När den politiska nykomlingen i Moderaterna för första gången stod som valbar på partiets lista valde 92 moderata väljare att kryssa för Kajsa Sörman.
Bara partiets toppkandidater Roland Norrman, 198, och Eric Semb, 103, fick fler personröster och hon fick överlägset fler kryss än etablerade M-politiker som Elisabet Babic, Knut Slettengren, Kenneth Camitz och Jonas Hellsten.

Den 34-åriga M-kvinnan är bosatt i Klägstorp, mellan Laholm och Edenberga, och kan knappt ta in att hon fick lika många personröster som tvåan Eric Semb.
– Jag har ingen förklaring. Jag tycker inte att jag gjort någonting särskilt men jag är en ganska känd laholmare. Det är skitroligt och verkligen något jag ska förvalta väl. Jag är både hedrad och smickrad, säger Kajsa Sörman.

Hon berättar att hon efter valet fått meddelanden på Facebook från okända personer som berättat att de röstat på henne. Majoriteten har varit yngre personer.
– Jag är jäkligt ny i politiken men jag tänker och tror att jag kanske tilltalar yngre moderata väljare. Det behövs givetvis en mångfald inom politiken men det är väl ett tecken på att väljarna anser att det behövs en föryngring, säger Kajsa Sörman.

Hennes samhällspolitiska intresse startade på riktigt när hon engagerade sig i den decennielånga striden om strandtrafiken och blev vice ordförande i Strand för Alla.
– Det var det som gjorde att jag kände att man kunde vara med och förändra. Det går inte bara sitta hemma och gnälla och jag kände att jag kan göra något bra för samhället.

Sörman jobbar till vardags på Trafikverket i Halmstad som projektingenjör med fokus på järnvägsunderhåll och berättar att hon inom lokalpolitiken vill verka för att ge barn och ungdomar en röst i samhället.
– Det är BUN:s och SON:s verksamheter jag är intresserad av. Jag vill bidra med nytänkande och det tror jag att jag kan göra eftersom jag själv har barn i förskola och skola.

Snart ska du ta en av de 41 stolarna i kommunfullmäktige, nervös?
– Nej, det kommer jag inte vara, men det är en ära att sitta i fullmäktige. Jag är ny och har mycket att se och lära, men jag är inte med i politiken för att sitta tyst och titta på.
Är det här början på en lång politisk karriär?
– Jag ser mig själv inte som politiker utan som en medmänniska som vill Laholms väl. I dagsläget är det lokalpolitiken som intresserar, men vi får se vad som händer i framtiden. Jag har inga ambitioner att bli statsminister, säger hon och skrattar.


Fakta: Politikerna i Laholms kommunfullmäktige 2022-2026

41 stolar i kommunfullmäktige står redo att besättas av lika många ledamöter från sammanlagt 10 partier. Nedan hittar du politikerna som bestämmer i Laholms kommun som består av 24 män och 17 kvinnor.

Sverigedemokraterna (8 mandat): Peter Berndtson, Ann Heléne Djivjak, Mikael Sandén, Anita Folden, Per Ove Andersson, Lars Bertil Pettersson, Maj Lis Jeppsson, Lars-Göran Jarl.
Ersättare: 1 Tony Bagoly, 2 Karl Erik Colliander, 3 Karin Sjöström, 4 Lars Sjöström.

Socialdemokraterna (8 mandat): Kjell Henriksson, Annita Asplid, Ove Bengtsson, Kristina Jönsson, Magnus Johansson, Siv Pålsson, Bo Tengqvist och Linda Strid.
Ersättare: 1 Joachim Haspe, 2 Birgitta Fritzon, 3 Karl-Fredrik Tholin, 4 Jeanette Örenmark.

Moderaterna (7 mandat): Roland Norrman, Eric Semb, Anita Fasth, Caroline Ugglesjö, Knut Slettengren, Thor Gunnar Bjelland, Kajsa Sörman.
Ersättare: 1 Kenneth Camitz, 2 Marit Schwerin, 3 Jonas Hellsten, 4 Elisabet Babic.

Centerpartiet (6 mandat): Ove Bengtsson, Angeline Eriksson, Åke Hantoft, Gudrun Pettersson, Lars Lindström, Emelie Oskarsson.
Ersättare: 1 Stefan Agnesson, 2 Lamis Al Nouri, 3 Per Ivansson.

Medborgerlig Samling (4 mandat): Karl-Fredrik Klinker, Maryam Barkadehi, Pär-Åke Eriksson, Thomas Lövenbo.
Ersättare: 1 Martin Lönnstam

Kristdemokraterna (3 mandat): Jörgen Nilsson. Sara Unosson, Helene Nilsson.
Ersättare: 1 Pierre Lothigius 2 Jessica Enoksson.

Liberalerna (2 mandat): Elvis Begic, Jan Gottfriedson.
Ersättare: 1 Martin Falemar, 2 Nura Muhamedbegovic.

Laholmspartiet (1 mandat): Bertil Johansson.
Ersättare: 1 Lars-Inge Johansson, 2 Nicole Anja Eierkus.

Miljöpartiet (1 mandat): Margareta Lindgren.
Ersättare: 1 Kent-Ove Bengtsson, 2 Martin Petersson.

Vänsterpartiet (1 mandat): Björn Abelli.
Ersättare: 1 Lena Nordström-Jovanovic, 2 Lennart Svensson.

Källa: Länsstyrelsen i Halland