POLITIK 2022-04-25 KL. 20:53

Petad som M-ordförande vid "årsmöteskupp"

Av Rickard Gustafsson

Laholmsmoderaterna byter ordförande med mindre än ett halvår till valet. Jonas Hellsten förlorade ordförandeomröstningen på partiföreningens årsmöte mot Jerker Jacobsson med minsta marginal, 20-21.
”Kuppartade former”, säger Hellsten. ”Demokratins spelregler”, menar Jacobsson.

Petad som M-ordförande vid
Jonas Hellsten petas som lokal M-ordförande, men säger till LT att inte fått reda på orsakerna till varför det i sista minuten kastades fram en motkandidat till ordförandeposten. Foto: Rickard Gustafsson/Arkivbild

Moderaterna i Laholm har sedan de stormiga falangstriderna under mandatperioderna 2010-2018 försökt att visa upp enad front. Fasaden har dock krackelerat på sistone och inleddes, åtminstone utåt sett, när det blåste upp till kamp om förstaplatsen inför partiets nomineringsstämma i februari.

Som LT tidigare berättat vann Roland Norrman maktkampen mot Eric Semb, medan flera andra namnkunniga och erfarna moderater som stöttar Semb (exempelvis fullmäktigeordföranden Jonas Hellsten och SON-ordföranden Kenneth Camitz) fick se sig längre söderut på listan än vad valberedningen och de själva önskat.

Nu växer sprickan ytterligare. Hellsten petas efter bara ett år på ordförandeposten i den lokala M-föreningen. Det skedde på partiets årsmöte i Knäred den 30 mars där valberedningen hade framfört omval för hela styrelsen.
– Vi har haft som tradition att inte byta ordförande under ett valår, men under sittande möte slängdes det under kuppartade former fram ett annat namn. Man får göra så, men det var inte snyggt, säger Jonas Hellsten och berättar att han ifjol valdes enhälligt till posten.

Vid omröstningen vann motkandidaten Jerker Jacobsson, Mellbystrand, med minsta marginal 21-20. Han berättar att han blev ombedd av flera medlemmar att kandidera och funderade på det i flera veckor innan årsmötet.
– De ville ha fler än ett alternativ. Valfrihet är viktigt för oss moderater och har man gett sig in leken så får man ställa upp när man blir ombedd och det som hände var egentligen inte alls konstigt. Det är demokratins spelregler, säger nye ordföranden Jerker Jacobsson.

Ex-ordföranden är noga med att påpeka att röstprocessen både på nomineringsstämman och årsmötet gick rätt till.
– Allt gick enligt regelboken, men på årsmötet fanns medlemmar på plats som inte synts till på 10-12 år och min känsla var att de var inringda. Jag böjer mig självklart för årsmötets beslut men jag skulle gärna vilja veta vad jag gjort fel, säger Jonas Hellsten.

Vem skulle ligga bakom det?
– Jag vet inte vem som ligger bakom, sådana efterforskningar sysslar jag inte med. Men tendensen syntes redan på nomineringsstämman och det har funnits en magkänsla att det funnits människor som vill få bort mig, säger Hellsten.


Sejouren som ordförande i Laholmsmoderaterna blev ettårig för Jonas Hellsten. Vid årsmötet röstade medlemmarna med knapp majoritet fram Jerker Jacobsson till ny ordförande och den som ska leda partiet till valseger. Foto: Arkivbild


Hellsten berättar att han under ordförandeåret inte upplevt någon intern kritik mot sitt ledarskap. Däremot säger han att han och styrelsen varit kritiska mot fullmäktigegruppen med gruppledaren Roland Norrman i spetsen. Något han tror att han nu fått sota för.
– Styrelsen har en plikt gentemot medlemmarna att se till att fullmäktigegruppen arbetar för att vår valplattform blir genomförd, det vill säga att saker vi lovat blir genomförda. Både den här styrelsen och även förra styrelsen under tidigare ordföranden Eric Semb efterlyste en rapport kring det men det gillades inte av gruppledaren.

Norrman bemöter gärna rapportkritiken, men lämnar i övrigt inga kommentarer kring händelserna på årsmötet.
– Jag har inte haft någon synpunkt på det och arbetade med den under lång tid tillsammans med våra högsta representanter i respektive facknämnd. Men vår plattform var dock svår att utvärdera och det gick inte att göra det på ett bra sätt och det redovisades också på ett gruppmöte. Det har vi nu tagit fasta på och gjort en valplattform inför valet 2022 med många lättutvärderade punkter, säger Roland Norrman.

Hellsten medger att det finns interna strider inom Moderaterna och tror inte att det gynnat honom att öppet stötta Eric Semb som M-etta.
– Jag har alltid sagt att jag backar Eric som ledare. Jag har aldrig betygsatt Roland Norrmans ledarskap, men anser att vi behöver ett annat ledarskap i framtiden.
Samtidigt menar Hellsten att intern maktkamp och schismer inte är unikt för just Moderaterna.
– Det finns i alla partier, men partierna är olika bra att hantera de här schismerna, säger Hellsten och menar att det ändå har blivit bättre jämfört med förr om åren då det som sades på gruppmötena stod i tidningarna dagarna efter.

Jerker Jacobsson medger att hans ordförandeskap stöttas av en väldigt knapp majoritet.
– Naturligtvis hade det varit lättare om det varit en klar majoritet. Men det är viktigt för medlemmarna att vi syr ihop det här nu på ett bra sätt, säger han till LT.

Samtidigt lägger den nya ordföranden inget större fokus på att det finns falanger och maktkamper.
– Säg det parti eller den nomineringsstämma i år som inte upplevt förändringar och överraskningar, det är demokratins spelregler. Det måste få vara högt i tak och alla kan inte tycka om alla. Nu blir det full fart framåt och nu ska vi vinna valet.

Vad har ni för målsättning i höstens val?
– Vi har stor möjlighet att lägga på oss ett antal mandat, kanske kommer vi upp till 10 mandat, säger Jerker Jacobsson.