POLITIK 2021-12-31 KL. 09:15

Ove redo att axla manteln som Centerns förstanamn

Av Johan W Jönsson

Redan 1985 var Ove Bengtsson med på Centerpartiets ungdomslista till kommunfullmäktige. Inför valet 2022 är han partiets förstanamn och målet är att bli kommunstyrelsens ordförande. “Jag är glad och stolt över det förtroende jag fått från partiet att axla manteln som förstanamn”, säger Bengtsson.

Ove redo att axla manteln som Centerns förstanamn
Ove Bengtsson har lång erfarenhet av politik i Laholms kommun. Redan 1985 fick han sitt första politiska uppdrag och 1988 kom han med i kommunfullmäktige. Bild: Johan W Jönsson

Då, 1985, var han så långt ner på ungdomslistan att han inte kom in i kommunfullmäktige. Men han fick ändå sitt första politiska uppdrag under den mandatperioden då han blev ersättare i Trafiknämnden, som det då hette.
 – Inför valet 1988 var jag så högt på ungdomslistan att jag kom med i fullmäktige och sedan dess har jag blivit kvar, säger Ove och fortsätter:
 – Jag tycker så klart att det är roligt att jobba politiskt. Jag har en drivkraft för det politiska arbetet och tycker att det är väldigt kul att få ha varit med om den fantastiska resa som kommunen gjort under de år som jag varit med.

Ove har suttit med som ledamot i den Tekniska nämnden under två mandatperioder. Han har även varit med i kommunstyrelsen som ledamot under två mandatperioder. Han har också suttit med i personalutskottet under en mandatperiod och han har varit vice ordförande i dåvarande utbildningsnämnden. 

Mest känd är dock Ove kanske för sina fyra mandatperioder som ordförande i Miljö- och byggnadsnämnden.
– Det blev en lång tid och det är ett intressant område att verka inom. Men när jag suttit så länge så kände jag att det var dags att förnya och få dit andra idéer och tankar.

Men du hade full koll där och kunde allting utan och innan?
– Ja, jo. Bygglovshandläggare och planarkitekter byts ju ut med jämna mellanrum och det blev nästan så att jag kunde lika mycket som tjänstemännen och det är inte heller helt bra. Då grottar man ner sig för mycket i detaljer. Vi ska hålla ett avstånd mellan politiken och tjänstemännen och jag tror att jag klarade det på ett relativt bra sätt.

Under den här mandatperioden har Ove istället suttit som ordförande i Kultur- och utvecklingsnämnden.
 – Jag har alltid gillat kultur och fritid. Kanske framförallt fritid då jag har jobbat ideellt och varit verksam i föreningslivet under hela mitt liv.

Ove har spelat fotboll i både Våxtorps BoIS och Ränneslövs GIF samt volleyboll i Vindrarps VK. Han har också suttit med i styrelsen i både BoIS och VVK.
 – Gymnasiefrågorna har jag haft tidigare i utbildningsnämnden och de tycker jag är intressanta liksom arbetsmarknadsfrågorna.

Bengtsson sitter även med i regionen och har där varit involverad i frågor kring arbetsmarknad tidigare. Nu är han med i närsjukvårdsnämnden och sitter även med i regionfullmäktige.

Inför kommande mandatperiod hoppas Bengtsson på en annan position i kommunen.  Detta då han är Centerns förstanamn sedan Erling Cronqvist valt att trappa ner.
 – Jag förstår att Erling vill trappa ner lite. Det är slitsamt att sitta i det högst beslutande organet. Det är den övergripande politiken, organisationen och ekonomin man är ansvarig för. Samtidigt tycker jag att det ska bli spännande om jag får chansen. Det är naturligtvis väljarna som avgör. Jag känner stor ödmjukhet över det förtroende partiet har givit mig.

Var det något särskilt som intresserade dig när du gav dig in i politiken?
 – Det är ju längesedan nu, skrattar Ove och fortsätter, min far var engagerad politiskt i Våxtorp och det pratades alltid politik i hemmet. Så det har kommit naturligt via familjen och ungdomsförbundet. På den tiden var gemenskapen och det sociala en viktig bit. Sedan tycker jag att politik är spännande och intressant och jag har ett stort samhällsengagemang.

Vilka är de största utmaningarna politiskt framåt?
 – Den största utmaningen är äldreomsorgen och hur vi ska formera oss kring äldrefrågor. De är oerhört viktiga, inte minst med tanke på hur kommunen ser ut rent demografiskt.
 – Det bor fler människor i ren landsbygd än vad det bor i Laholms stad i kommunen och så ser det inte ut i många kommuner. Därför är landsbygdsfrågorna väldigt viktiga.

Vad är din målsättning inför valet?
 – Målet för egen del är att bli kommunstyrelsens ordförande. Sedan hänger det ju på att jag får chansen och det avgör valet. Efter det får vi formera oss.

Ove är en av fyra delägare för AV Koncept i Halmstad AB som levererar ljud, bild, nätverk och styrsystem. Han har dock öppnat upp för att lämna företaget om han blir utsedd till kommunstyrelsens ordförande.
 – Jag har sagt att om partiet vill ha mig på förstaplatsen så ska jag jobba för att vi även fortsatt är så stora att vi kan sitta i ledande ställning och då är jag beredd att lägga 100 procent på politiken.

Vid sidan om arbetet på firman och inom politiken har Ove även ett flygintresse. Han tog flygcertifikat för ett och ett halvt år sedan och sedan i våras äger han ett eget plan.
 – Flygplan är ett intresse jag haft sedan barnsben. Det är en svårslagen frihetskänsla att flyga. Jag kände att jag var tvungen att ta tag i det innan jag blev för gammal, avslutar Ove Bengtsson.

OM OVE
Ålder: 58 år
Familj: Frun Helena, barnen Albert, Matilda, Elin
Från: Vrån, Tormarp
Gör: Tekniker, politiker
Fritidsintresse: Framförallt flygning men även idrott och teknik