Klik venligst
POLITIK 2022-12-02 KL. 06:01

Oppositionspartier rasar mot odemokratiskt (M)

Av Rickard Gustafsson

Medborgerlig Samling men framför allt Laholmspartiet uttrycker sitt stöd för Roland Norrman i striden mot Eric Semb om KSO-posten. Partiföreträdarna uttrycker att det i grunden inte handlar om personerna utan om respekten för demokrati, valresultat och väljare och kräver att övriga lokala partier med tydlighet tar ställning.

Oppositionspartier rasar mot odemokratiskt (M)
Bertil Johansson (LP) och Karl-Fredrik Klinker (MED) anklagar Moderaterna för att nonchalera sina väljare när de lyfter fram Eric Semb som KSO-kandidat istället för Roland Norrman. Foto: Rickard Gustafsson

MED:s fullmäktigeledamot Karl-Fredrik Klinker säger till LT att det är mer troligt än otroligt att det kommer lyftas fram en motkandidat till Alliansens och valberedningens förslag till kommunstyrelsens ordförande – Eric Semb.

Att Roland Norrman, M-medlemmarnas och M-väljarnas förstaval, inte nomineras av Alliansen till KSO betraktas av Klinker som ett hån mot demokratin och ett tecken på väljarförakt. MED-ledaren går så långt att han anser att Moderaterna inte förtjänar uppdraget.
– De ger fan i sina väljare och det stör oss oerhört mycket. Det är en liten klick inom M som vill tvinga fram ett namn som vare sig deras medlemmar eller väljare vill ha. En fullständigt vedervärdig hantering av demokratin, dundrar Karl-Fredrik Klinker.

Klinker berättar att han dagligen får frågor om vad som händer i Moderaterna och menar att KSO-striden inte längre kan betraktas som en partiintern angelägenhet.
– När de hanterar demokratin på ett så nonchalant sätt känner vi att vi är i vår fulla rätt att lägga oss i för det smutsar ner hela det politiska etablissemanget, säger Klinker som för en handfull år sedan lämnade Moderaterna under uppmärksammade former efter hot om uteslutning.


Karl-Fredrik Klinker (MED) tycker att hans parti och andra partier har full rätt att lägga sig i KSO-valet. Foto: Rickard Gustafsson


Inför ödesmötet i fullmäktige den 20 december, då allting tros ställas på sin spets, riktar Karl-Fredrik Klinker även strålkastarljuset mot övriga partier i kommunfullmäktige.
– Om andra partier tycker att det är okej att demokratin och väljarnas röst misshandlas på det här sättet får de visa det med sin röst. Om någon politiker lägger ner sin röst är det också ett demokratiskt lågvattenmärke. Lite etisk-moralisk ryggrad måste man ha, säger Klinker.

Laholmspartiet, numera med ett enda mandat, tar ultratydlig ställning för Norrman som KSO. Bertil Johansson säger att det inte är en fråga om Norrman vs Semb, utan berättar att han är "fly förbannad" över hur Moderaterna hanterar valresultatet.
– Man beter sig som en bananrepublik och åsidosätter väljarnas vilja. Grunden till vår demokrati i Sverige är vallagarna med fria och öppna val och att det är väljarna som bestämmer och inte anhängare inom partier.

Men enligt Moderaternas stadgar är det fullmäktigegruppen som bestämmer vem de ska nominera?
– Ja, men de ska ta hänsyn till valresultatet. Har Norrman fått flest röster av väljarna då ska han också nomineras. Att ett gäng partianhängare nu försöker ta
över är inte rätt. Demokratin är hotad här, säger Bertil Johansson.


Bertil Johansson (LP) säger att han kommer att nominera Roland Norrman till kommunstyrelsens ordförande den 20 december. Foto: Rickard Gustafsson/Arkiv


Hur tänker Laholmspartiet agera på fullmäktige?
– Jag tänker nominera Norrman för jag anser att han fått väljarnas förtroende. Vi måste börja diskutera det här för vi är i ett sådant läge nu att vi måste bevaka och skydda demokratin. De andra partierna måste också ställa upp för demokratin.

Förväntar du dig att de andra partierna i god tid innan den 20 december tar officiell ställning?
– Det är viktigt att alla partier stora som små inte kränker demokratin. Vi ser i Ungern, Polen och Belarus hur man håller på i samband med val och det är sådana fasoner som kommer fram nu.

Jämförde du precis Laholmspolitiken med politiken och valförfarandet i Ungern, Polen och Belarus?
– Ja, Moderaterna vill inte ta hänsyn till valresultatet och handlar på ett odemokratiskt sätt gentemot väljarna och vi ska inte bli ett sådant land, säger Bertil Johansson.