Klik venligst
POLITIK 2022-09-19 KL. 15:31

Nytt storbråk på uppsegling inom Moderaterna

Av Rickard Gustafsson

Om Moderaterna hamnar i position att ta över posten som kommunstyrelseordförande verkar det som upplagt för ett nytt fullskaligt M-bråk. Internt är man på kollisionskurs om det är personrösterna eller nya moderata fullmäktigegruppen som avgör om vem som blir kommunens ”starke man”. Uppgifter till LT gör gällande att en majoritet av toppskiktet inom M hellre vill se Eric Semb som ledare och att de saknar förtroende för Roland Norrman – som i sin tur har en stark ställning både bland partiets gräsrötter och bland moderata väljare.

Nytt storbråk på uppsegling inom Moderaterna
Moderaternas toppkandidater Roland Norrman och Eric Semb säger sig arbeta bra tillsammans. Nu är de huvudpersoner i en intern maktkamp om vem som ska bli partiets ledare. Bilden är tagen under partiets valvaka på Rökeriet. Foto: Rickard Gustafsson

Det ska sägas redan inledningsvis att styret av Laholm under de kommande fyra åren inte är fastställt och att inte heller finns något slutgiltigt valresultat. Möten inom partier och mellan partier sker på löpande band och telefonerna går varma hos de politiska företrädarna i jakten på koalitionspartners.

Tänkbara koalitioner diskuteras friskt även bland helt vanliga laholmare men det mest sannolika alternativet är att det blir ett fortsatt minoritetsstyre där nuvarande konstellation inom Samverkan Laholm har ledartröjan.
I den koalitionen är Moderaterna med sina 7 mandat störst efter att C backat och numera har 6 mandat, vilket betyder att M blir ”regeringsbildare” och tros få posten som kommunstyrelsens ordförande.

Den interna maktkampen om att bli M:s toppkandidat syntes redan i januari när nomineringskommittén utsåg Eric Semb som etta och Roland Norrman som tvåa. Men när M-medlemmarna fått säga sitt, på nomineringsstämman i februari, flyttades Norrman upp som etta efter att ha fått stöd av mer än 50 procent.

Under valrörelsen märktes inga interna maktstrider men nu hårdnar kampen om maktpositionen som kommunstyrelsens ordförande. LT:s kartläggning visar att det inom M pågår närmast full strid i två olika falanger om vem som ska leda partiet – Roland Norrman eller Eric Semb.
Uppgifter till LT gör gällande att Semb har en klar majoritet på sin sida i den blivande fullmäktigegruppen och att det inte på något sätt är solklart att den som får flest personröster kommer axla rollen som gruppledare eller KSO.

Jerker Jacobson, ordförande i den lokala M-föreningen, berättar att det i partiets stadgar är den nyvalda kommunfullmäktigegruppen (7 ledamöter och 4 ersättare) som utser gruppledare och föreslår ett namn till uppdraget som kommunstyrelsens ordförande.
– Rent teoretiskt kan man utse en person som gruppledare och en annan person som KSO, men jag räknar med att vi precis som i tidigare val kommer att följa personkryssen. Vi måste respektera de väljare som röstat på oss, säger Jerker Jacobson.

Elisabet Babic, tidigare KSO i Laholm (2014-2018) och trolig ersättare i M:s nya fullmäktigegrupp, är av annan åsikt.
– Det är inte givet. I våra stadgar står det ingenting om personkryssen utan det är den nya fullmäktigegruppen som utser gruppledare och eventuell KSO, säger Babic som tidigare uttalat stöd för Semb.
Så den moderat som fått flest personröster är nödvändigtvis inte den som blir gruppledare och KSO?
– Nej, det är det är den nya KF-gruppen som väljer, säger Elisabet Babic och nämner att det hänt tidigare i Halland när exempelvis falkenbergsmoderaten Filip Bertilsson kryssade sig fram till andra plats i valet 2018.


Enligt uppgifter till LT finns det i Moderaternas blivande fullmäktigegrupp en majoritet som saknar förtroende för Norrman och hellre vill se Semb som gruppledare och KSO-kandidat. Foto: Arkivbilder


Socialnämndens ordförande Kenneth Camitz är inne på samma spår som Babic.
– Det har varit så i flera omgångar att det är kf-gruppen som beslutar. Vi kan ju inte skriva egna regler utan det är stadgarna som gäller.
Vad betyder personrösterna i det här fallet?
– Det är ingen som haft någon personvalskampanj i det här valet och kryssen finns ju alltid med, men det är gruppen som beslutar, säger Camitz som poängterar att det vid intervjutillfället inte finns ett slutgiltigt valresultat.

En av de tyngre moderaterna är samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Knut Slettengren. För honom är det givet att man lyssnar på väljarna.
– För min del är det självklart att det är personrösterna som ska avgöra. Det har fungerat bra tidigare. Om man inte tänkt att följa folkets röst varför berättade man i så fall inte det före valet? Det här betyder ju i så fall att man lurar en massa moderata väljare, säger Knut Slettengren.

LT har talat med båda huvudpersonerna. Roland Norrman betonar att han har medlemmarnas stöd från nomineringsstämman i februari och förutsätter att partiet precis som i tidigare val följer personkryssen.
– Om jag inte får flest personröster är det inget att tala om, då ställer jag in mig i ledet som man sig bör. Men om jag får väljarnas röst vore det besynnerligt om man väljer någon annan, säger Roland Norrman och betonar att det rent formellt inte är Moderaterna som väljer KSO utan i slutändan kommunfullmäktige.

Eric Semb framhåller att det inte är ett självändamål att bli KSO och att han vill bli vald på egna meriter, men att han står till förfogande om partiet kallar.
– Det här är en inre process i partiet som måste följas. Enligt stadgarna står det inget om rangordningen och personkryss utan det är kf -gruppen som avgör. I sådana här frågor handlar det inte om vad folk tycker och känner och då får man gå tillbaka till regelverket och stadgarna har varit de samma hela tiden.

Till LT säger Semb att det går att se på personkryssen på olika sätt.
– Problemet som kan uppstå är att vissa väljare känner att man inte lyssnat på dem. Men om partiet har fått cirka 2 900 röster och cirka en tiondel har personkryss är det fler som inte personröstat än de som gjort det. Det är inte svart eller vitt för vi har ju inte borgmästarval i Sverige, utan man röstar på ett parti.

Semb menar att det i grunden handlar det om att ha en moderat kf-grupp som kan samarbeta.
– Ytterst är det kf-gruppen som lägger sitt förtroende på vissa poster och det är där det landar. Även om jag avböjer så kan det bli att man väljer någon annan än mig, om det brister i förtroendet.
Så du menar att Roland Norrman saknar förtroende i den blivande kf-gruppen?
– Jag kan inte bedöma hur hela gruppen tycker för jag har bara hört vad enskilda personer säger.
Men vad tycker du själv?
– Jag har inga som helst problem att samarbeta med Roland. Men det handlar inte om mig utan om hur hela gruppen samarbetar, avslutar Eric Semb.