Klik venligst
POLITIK 2023-06-02 KL. 18:11

Nytt avhopp i M – Ugglesjö blir vilde

Av Rickard Gustafsson

Moderaterna i Laholm har drabbats av ännu ett tungt avhopp. Fullmäktigeledamoten Caroline Ugglesjö, som nu blir vilde i kommunfullmäktige, är starkt kritisk till hur partiet behandlat Roland Norrman. Men avhoppet handlar också om hur hon själv blivit ansatt efter att ha trotsat M:s fullmäktigegrupp och nominerat nämnde Norrman till kommunstyrelsen.

Nytt avhopp i M – Ugglesjö blir vilde
Caroline Ugglesjö blir politisk vilde och lämnar sina politiska uppdrag i samhällsbyggnadsnämnden, demokrati- och organisationsberedningen och Företagshälsovården. Däremot kvarstår hon som ledamot i kommunfullmäktige. Foto: Rickard Gustafsson

LT avslöjade i tisdags kväll att Roland Norrman begärt utträde ur Moderaterna, bytt parti, och direkt tog plats i kommunstyrelsen för Medborgerlig Samling.

Tre dagar senare är nästa medlemsavhopp ett faktum. Återigen är det en tung politisk pjäs som lämnar det moderata skeppet.

Caroline Ugglesjö, 37, från Lilla Tjärby gick med i Moderaterna hösten 2021. Mindre än två år senare säger hon nu upp sitt partimedlemskap.

Avhoppet sker som en direkt konsekvens av att Norrman lämnat och i besvikelse över hur partiet skött uteslutningsärendet kring hennes tidigare partifrände.

Ugglesjö berättar att hon inte kan försvara den interna bristfälliga hanteringen.
– Jag har helhjärtat försökt göra ett fullgott politiskt arbete, men det här ärendet har dröjt väldigt lång tid, utan några som helst nationella direktiv eller svar på om hanteringen var korrekt. När Roland nu tagit ett aktivt beslut att lämna så står jag fast vid mina principer.

Principerna har demokratiska förtecken.

Ugglesjö förklarar att avhoppet grundar sig i när Moderaterna valde att åsidosätta listettan Roland Norrman till förmån för tvåan Eric Semb. Ugglesjö, som hela tiden stöttat Norrman, känner att det skulle gå emot hennes värderingar om hon stannade kvar.
– För mig är demokrati någonting heligt, något man ska vörda. I många länder i världen är människor beredda att dö för rättigheten att få rösta i ett demokratiskt val. Det är så otroligt starkt och viktigt för mig och där känner jag att partiet inte respekterat vare sig medlemmarnas eller väljarnas röster när Roland Norrman inte blev partiets kandidat till KSO, säger hon till LT.

Trots att det är över ett halvår sedan maktkampen briserade på allvar fortsätter frågorna att komma från medborgare och väljare.
– Ända sedan valet har jag fått frågor om hur vi som parti, internt, kunde gå emot Roland. Jag känner att vi inte haft någon bra officiell förklaring till det och jag har blivit tyst när jag fått den frågan. Det här är inget beslut jag tagit lättvindigt, men jag känner att det är viktigt för mig att kunna gå rakryggat i Laholms kommun och se folk i ögonen.

Maktstriden inom laholmsmoderaterna har orsakat en avgrundsdjup intern splittring och består, enligt Ugglesjö, sedan ett bra tag tillbaka av två falanger.

Hennes beskrivning av situationen på gruppmötena kan sammanfattas med ett kallt klimat där man inte längre samarbetar, vilket skapat en stor otrygghet och osäkerhet.
– Det har inte varit en konstruktiv miljö för mig att verka i. Vi har inte arbetat tillsammans, åt ett håll, och det ligger också till grund för mitt beslut. Utifrån mitt perspektiv har det varit en bristfällig kommunikation där det skapats grupper i gruppen där den sanna agendan inte kommer upp till ytan, hävdar Caroline Ugglesjö.

– Ett exempel är valet mellan Roland och Eric där det aldrig lyftes på gruppmöten att majoriteten av fullmäktigegruppen hade för avsikt att bortse från medlemmarnas eller väljarnas röster. Jag vill inte kalla det för fulspel, men det är en form av härskarteknik som råder när inte alla får ta del av samma information vid samma tillfälle.

Ugglesjö har personligen också fått känna på den tryckta stämning och splittring som uppstått inom M. I december gick hon, till mångas förvåning, emot fullmäktigegruppens beslut när hon i kommunfullmäktiges talarstol nominerade Norrman till kommunstyrelsen – i stället för att backa upp Semb.

Hur reagerade personer inom partiet på det?
– Jadu, det där var en bra fråga! Men så mycket kan jag väl säga, att sedan jag gick emot partilinjen har det varit väldigt mycket snack om ”partipiska” inom Moderaterna. Men som hästtjej vet jag att om det snackas om ”piska” så måste det också snackas om ”morötter”.
– Det har också lagt grunden till varför jag sitter och blir intervjuad av dig idag, det har inte funnits någon ”morot” för mig. Det har inte alls varit någon rolig tid för mig efter det.

Tror du att fler M-politiker kommer att lämna partiet?
– Jag har inte tänkt i de banorna ännu, men tror absolut att de som känt Roland längre än jag gjort kan komma att följa hans exempel. Det är så klart upp till varje medlem att ställa sig den ideologiska frågan hur mycket man vill backa sitt parti, för man är ju moderat i grunden, och hur mycket man kan klara av att stå ut med kring hur det är i gruppen och föreningen.

Nu lämnar du alla dina politiska uppdrag, men du väljer att sitta kvar i kommunfullmäktige. Hur tänkte du kring det?
– Fullmäktige är en plats jag är folkvald till. Jag har samma värderingar i dag som igår när jag var moderat, inget har förändrats. De människor som lagt sina röster och trott på mig vet att jag har kvar mina hjärtefrågor inom ungas psykiska hälsa och en ansvarsfull arbetsmarknadspolitik och det vet också mina kollegor i fullmäktige om.

– Jag tror att de förstår att jag biter i, i fullmäktige, för att jag vill bidra till en bättre kommun.

Du går inte med i något annat parti?
– Jag har lärt mig att man ska svara som en politiker och då även lärt mig att aldrig stänga några dörrar. Men nej, jag kommer inte bli medlem i något annat parti. Det här har varit väldigt turbulenta dagar för mig och jag behöver landa i det här. Nu känns det som att jag fått ett avslut och nu tittar jag bara framåt.

LÄS MER: M-avhoppare gör sensationell "comeback"