POLITIK 2022-01-12 KL. 14:58

Norrman petas som etta på M:s kommunvalslista

Av Rickard Gustafsson

Det verkar blåsa upp till maktkamp inom Moderaterna i Laholm inför höstens kommunval. Partiets nomineringskommitté har lämnat ett förslag till stämman i februari där de placerar skottorpsbon Eric Semb som listetta. Det nuvarande toppnamnet och kommunrådet Roland Norrman, Mästocka, är tvåa på listan men är tydlig med att han aspirerar på förstaplatsen.

Norrman petas som etta på M:s kommunvalslista
Det verkar bli en tvekamp om positionen som Moderaternas etta inför kommunvalet. Både Eric Semb och Roland Norrman aspirerar på platsen som toppnamn. Foto: Laholms kommun/LT Arkiv

Nomineringskommittén för Moderaterna i Laholm har fastställt sitt förslag till lista för kommunvalet i september. Lite överraskande är att det nuvarande toppnamnet Roland Norrman får se sig nedpetad till andra plats till förmån för Eric Semb.

Samtliga de moderater som LT talat med är mycket sparsamma i kommentarerna kring den preliminära lista som kommunicerats. Alla betonar att det är ett förslag och att det är medlemmarna som avgör placeringarna på kommunvalsedeln på nomineringsstämman den 14 februari.

Eric Semb är relativt ny i Moderaterna. Han blev medlem i partiet 2017 när han flyttade till Skottorp från Halmstad. I förra valet var han sexa på Moderaternas lista och har under mandatperioden suttit i fullmäktige och i kommunstyrelsen.
– När jag fick frågan att vara nummer ett på listan så svarade jag ja. Jag är såklart hedrad att bli nominerad, men jag vill inte förekomma den demokratiska processen och vill egentligen inte kommentera det mer i nuläget. Men jag lovar dig en längre intervju om stämman nominerar mig som nummer ett, säger Eric Semb.


56-årige Eric Semb, Skottorp, lanseras av Moderaternas nomineringskommitté som etta på listan till höstens kommunval. Foto: Rickard Gustafsson


Moderaternas nuvarande toppnamn Roland Norrman stod på M-listans första plats i valet 2018 och var den moderat som fick överlägset flest personröster. Han fick 243 personkryss, följd av Kenneth Camitz, 59 kryss, medan den blivande motkandidaten Eric Semb fick 36 kryss. Norrman verkar dock ta förslaget från nomineringskommittén med ro.
– Det är fyra människor som satt samman listan, men sen är det upp till medlemmarna på stämman att säga sitt. Ytterst är det väljarna som bestämmer så ingenting är klart förrän efter valet.
Norrman är dock tydlig med att han fortsatt gör anspråk på att vara Moderaternas lokala ledare.
– Ja, på den punkten kan jag inte vara tydligare och det är att jag vill fortsätta att vara kommunråd och gärna kommunstyrelsens ordförande om det är väljarnas önskan.

Lena Drott, sammankallande i nomineringskommittén som består av fyra personer, berättar för LT att alla kandidater intervjuats. Drott vill inte berätta varför Semb placerats som toppnamn i listförslaget men berättar att sammansättningen utgår ifrån ett antal kriterier som exempelvis erfarenhet, engagemang, närvaro, ålder, kön och mångfald.
– Vi kommer inte att berätta hur vi kommit fram till listan, men vi tror att Eric Semb kommer att göra ett bra jobb. Det är dock viktigt att komma ihåg att det här är ett förslag men att det är partiets medlemmar som röstar, säger Lena Drott.

På grund av rådande coronarestriktioner är det oklart hur nomineringsstämman ska genomföras. Jonas Hellsten, ordförande i den lokala moderatföreningen, säger till LT att inget ännu är helt bestämt.
– Vi hade ett styrelsemöte i går kväll och diskuterade om vi kan ha ett fysiskt möte eller om vi ska genomföra stämman digitalt. Jag kan inte ge ett rakt svar på det just nu.