Klik venligst
POLITIK 2023-05-11 KL. 14:00

Meimermondt hoppar till ny chefsstol

Av Rickard Gustafsson

När Niklas Wilsson nyligen sade upp sig från jobbet som förvaltningschef för samhällsbyggnadsnämnden slapp Laholms kommun att göra sig av med en av sina fem toppchefer. Kommunstyrelsens ledningsutskott har föreslagit att Wilssons efterträdare blir Andreas Meimermondt – i dag chef för den nedläggningshotade kultur- och utvecklingsförvaltningen.

Meimermondt hoppar till ny chefsstol
Kultur- och utvecklingsnämndens förvaltningschef, Andreas Meimermondt, föreslås att ta över chefsskapet i samhällsbyggnadsförvaltningen. "Glad, stolt och förväntansfull", uttrycker Meimermondt till LT. Foto: Johan W Jönsson

Texten har uppdaterats med kommentarer från kommunstyrelsens ordförande Ove Bengtsson (C).

En av fem toppchefer kommer att bli övertalig när kommunens nya organisation träder i kraft vid årsskiftet. Eftersom allt talar för att kommunfullmäktige i slutet av maj fattar beslut om att skrota kultur- och utvecklingsförvaltningen har det i månader spekulerats om vem av förvaltningscheferna som skulle dra det kortaste strået?

Men när samhällsbyggnadsförvaltningens chef Niklas Wilsson sade upp sig efter att ha fått ett nytt jobb inom Polisen löstes situationen mer eller mindre automatiskt.

Både kommunråden och Einarsson är nöjda med sina förvaltningschefer och har våndats över att tvingas säga upp en av dem. Wilssons besked underlättade för kommunledningen och kommunchef Anders Einarsson säger att han är glad att ingen i kvartetten behövde petas.
– Jag kan ärligt säga att det varit en rätt smärtsam process för mig, för det hade varit enklare om det fanns en som inte håller måttet. Men vi har fyra kompetenta förvaltningschefer och det är svårt att rekrytera duktiga chefer. Jag tycker om dem alla, både som människor och yrkesmän, och det hade varit svårt att be någon gå hem som man tycker gör ett gott jobb för kommuninvånarna, säger Einarsson.


Kommunchefen Anders Einarsson tycker att Andreas Meimermondt är väl lämpad att ta över jobbet som chef för samhällsbyggnadsförvaltningen. "Jag tror på honom i det här uppdraget", säger Einarsson till LT. Foto: Rickard Gustafsson


Politikerna har valt en intern lösning. Andreas Meimermondt föreslås bli tillförordnad samhällsbyggnadschef från den 1 augusti, åtminstone fram till årsskiftet då den nya organisationen träder i kraft.
– Pusslet är lagt, men ingenting är klart. Vi måste invänta kommunfullmäktiges beslut 30 maj innan vi vet om organisationen går igenom. Om fullmäktige tar beslutet så är planen att Andreas tar över, men jag måste ha en tillfällig lösning på plats nu så att samhällsbyggnadsverksamheten kan känna sig trygg, säger Anders Einarsson.

Einarsson säger att beslutet om chefsutnämningen först ska passera kommunstyrelsen, men tycker själv att Meimermondt är väl lämpad för jobbet.
– Kultur- och fritidsfrågorna kommer att lyftas över till samhällsbyggnadsnämnden och där finns det ingen bättre än Andreas. Sen är Andreas en strateg, bra ledare och organisatör och det behöver vi i framtiden. Sen kan han inte allt när det gäller samhällsbyggnadsfrågor, men det kan nog ingen annan förvaltningschef heller och där förlitar vi oss på våra duktiga verksamhetschefer och enhetschefer.

Kommunstyrelsens ordförande, Ove Bengtsson (C), jobbade tätt ihop med Meimermondt under 2018-2022 då han styrde kultur- och utvecklingsnämnden och tycker att han är rätt val för jobbet.
– Andreas kan kommunen och är duktig på att jobba strategiskt. Han är lojal och jobbar väldigt väl utifrån de politiska styrmål som sätts och berättar i ett tidigt skede hur vi ligger i fas med både budget och målbeskrivningar. För oss politiker är det viktigt att få de signalerna i rätt tid så det finns möjlighet att vidta åtgärder.


Ove Bengtsson (C) tror att lösningen med Andreas Meimermondt kommer att bli riktigt bra. Foto: RIckard Gustafsson


Flytten från en förvaltning till en annan tror Bengtsson kommer fungera väl.
– Det blir naturligtvis nya saker för Andreas att jobba med i samhällsbyggnadsförvaltningen. Men där finns goda medarbetare som kan processerna och lagstiftningen och det som är det viktigaste är att vi får en chef som kan styra och leda och får till en effektiv och rationell organisation. Det här tror jag blir en riktigt bra lösning.

Meimermondt berättar att han är glad, stolt och förväntansfull över sitt nya jobb.
– Men jag är ödmjuk inför att det finns mycket att lära sig. Jag är inte specialist inom alla områden, men det finns inga delar i samhällsbyggnadsförvaltningen som jag inte varit ytligt berörd av. Jag har en grundläggande uppfattning om vad som krävs.

Att byta chefsstol tror han kommer att underlättas av att det hans företrädare byggt upp.
– Det är en välfungerande organisation han lämnar efter sig och det känns som ett privilegium att få ta över där Niklas slutar. Han har gjort ett väldigt bra jobb, säger Meimermondt.