POLITIK 2023-06-07 KL. 17:35

Medlemsflykt hotar efter bråken i Moderaterna

Av Rickard Gustafsson

Har interna maktkampen, bråken och avhoppen inom Laholmsmoderaterna gett upphov till medlemsflykt? När LT söker svar på frågan i den lokala partiföreningen låter ordföranden meddela att siffrorna inte blir officiella förrän i juli – men att fyra medlemmar lämnat sedan årsskiftet vilket motsvarar ett tapp på 3 procent. Enligt ett konfidentiellt nyhetsbrev från Hallandsmoderaterna kan tappet bli tiofalt större.

Medlemsflykt hotar efter bråken i Moderaterna
Göran Terninger blev ordförande för Laholmsmoderaterna i mars i år, efter ett års medlemskap. "För ett halvår sen kände jag inte Eric och Roland och kunde gå in i uppdraget helt neutralt. Det är jag glad för idag och jag ser bara framåt."

I förra veckan berättade LT att tunga pjäser som Roland Norrman och Caroline Ugglesjö ”rivit” sina partimedlemskap i Moderaterna och blivit politiska vildar i kommunfullmäktige. Efter det har ytterligare en M-politiker – Johnny Bruun – avsagt sig sina förtroendeuppdrag och lämnat partiet.

Allt hänger samman med den interna maktkamp som pågått sedan valet i höstas då Roland Norrman och Eric Semb stred om partiets förstaplats. Striden har skapat två olika läger inom Laholmsmoderaterna.

På sistone har ihärdiga rykten börjat florera om att de ständiga bråken skapat en massflykt av medlemmar. Uppgifter till LT gör gällande att falangbråket förorsakat att en tredjedel lämnat skutan.

LT beslutade sig därför att granska om det ligger en sanning bakom ryktena. Ordföranden i den lokala M-föreningen, Göran Terninger, berättar att det vid årsskiftet fanns 120 medlemmar och konstaterar att det på senare tid varit några avhopp.

– Förutom de tre du känner till (Norrman, Ugglesjö, Bruun) så är det en till som lämnat partiet, säger Terninger.

På frågor om hur många som valt att inte förnya sitt medlemskap för 2023 och hur många medlemmar Laholmsmoderaterna har i dag börjar Terninger förklara hur medlemskapet är upplagt.

– Vad det gäller tiden att förnya medlemskap är det lite specialregler. Jag vet inte hur andra partier har det men inom Moderaterna har man tid på sig till den 30 juni att betala sin medlemsavgift, säger Göran Terninger.

Göran Terninger lägger fokus på framtiden och berättar att flera aktiviteter för att värva nya medlemmar är på gång. Bland annat har samarbetet med Moderata Ungdomsförbundet i Halmstad intensifierats och inneburit flera nya unga medlemmar.

Medlemskapet i den moderata föreningen i Laholm är årsbaserad, men partiet är väldigt frikostiga med medlemsavgiftens ”förfallodatum”. Det är helt okej att dröja med inbetalningen i ett halvår och under tiden räknas man således som medlem.

Med drygt tre veckor kvar till ”deadline” för att förnya medlemskapet vill dock inte Moderaterna i Laholm avslöja hur många det är som faktiskt betalat och löst medlemskap.

– Jag vill inte spekulera i det nu utan vi kan pratas vid någon gång i juli månad. Vi lämnar inte ut det förrän efter den 30/6 när vi vet. Det är ett sätt att spekulera, hur många som vi eventuellt tappar. Nej, den siffran får vi lugna oss med, säger Göran Terninger.

Behöver det vara ett sådant hemlighetsmakeri kring hur många det är som betalat medlemsavgiften?

– Njae, hemlighetsmakeri är det inte utan vi har ingen exakt siffra förrän efter den 30/6. Dessutom pratar vi med många medlemmar, som du säkert förstår, som inte betalt sin medlemsavgift för att försöka aktivera några fler. Jag tycker inte det vore rättvist att ta fram den siffran just nu eftersom man har fram till den siste juni att betala, säger Terninger.

Den interna (m)aktkampen mellan Roland Norrman och Eric Semb kan få stora konsekvenser för Moderaterna i Laholm. Partiets medlemssiffror är i utförsbacke.

Foto: Arkivbilder

Några klara besked får vi alltså inte, men uppgifterna finns på annat håll. Med löfte om källskydd får LT ta del av ett konfidentiellt nyhetsbrev, daterat den 26 maj, 2023, med Moderaterna i Halland som avsändare.

– Du får scrolla ganska långt ner för att hitta det, säger den anonyme M-medlemmen.

Där finns en tabell som tydligt visar att samtliga nio M-föreningar i Halland riskerar att tappa medlemmar. I de sju nordligaste föreningarna har 82-90 procent av medlemmarna valt att förnya sitt medlemskap.

Siffrorna för de två sydligaste föreningarna sticker dock ut ordentligt. I Laholm har bara 69 procent betalat medlemsavgiften och i Halmstad är situationen ännu värre – 67 procent. I beräkningen bör också konstateras att de officiella M-avhoppen i Laholm skedde efter att nyhetsbrevet sändes ut.

Nyhetsbrevet berättar också att en (1) ny medlem rekryterats till M i Laholm under 2023.

Med tre veckor kvar till sista datum för att förnya medlemskapet står det alltså klart att Moderaterna i Laholm och Halmstad riskerar att förlora en tredjedel av medlemmarna.

– Det är tragiskt. I båda dessa kommuner har moderater bråkat internt och jag lägger skulden på förbundsstyrelsen (regionavdelningen). Det är de som ställt till med det här och får ta ansvar för att det blivit så här, säger den anonyme M-medlemmen och menar att saker och ting i samband med nomineringar och val borde ha skötts på ett mycket bättre sätt.

Göran Terninger, ordförande i Laholmsmoderaterna, anser att de politiska vildarna Caroline Ugglesjö och Roland Norrman borde lämna sina platser i Laholms kommunfullmäktige.

Terninger berättar att det är naturligt att partier, inte bara Moderaterna, tappar medlemmar efter ett valår.

– Det är inte samma engagemang efter ett val som innan och då tappar man litegrann, men exakt hur många vi tappar vet vi som sagt inte förrän i juli månad. Men ska jag gissa lite så är det väl klart att vi kommer att tappa några stycken, av olika skäl.

– Dels att det inte är val, dels på grund av skriverierna och spekulationerna som har varit kring den här striden mellan Eric och Roland som naturligtvis har gjort att många tycker att det är tråkigt, säger Göran Terninger.

Vad betyder det för partiet att tappa flera politiska tungviktare?

– Det är givetvis inte bra för det bästa hade självklart varit om de stannat kvar. Men ingen är oersättlig och vi får jobba vidare helt enkelt med att hitta nya namn.

Vad är din syn på att Norrman och Ugglesjö sitter kvar som vildar i fullmäktige?

– Jag har inget emot de här personerna men jag tycker att de borde avgått, av principiella skäl. Samtidigt är det samma regelverk som i riksdagen och det är tillåtet att sitta kvar, men personligen tycker jag att de skulle lämnat sina platser.