POLITIK 2022-03-12 KL. 07:58

Maxi-Henrik träffar partiledarna inför valet

Av Johan W Jönsson

Henrik Andréasson som till vardags driver Maxi i Mellbystrand med sin bror Fredrik, träffar i sin roll som ordförande för ICA Handlarnas Förbund Syd partiledarna för riksdagspartierna för samtal kring hushållens ekonomi. "Vi vill föra fram våra utmaningar, vår vardag samt representera våra företagare och våra kunder", säger Henrik.

Maxi-Henrik träffar partiledarna inför valet
Carl-Johan Winblad och Henrik Andréasson från ICA Handlarnas förbund flankerar Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Foto: ICA

– I egenskap av företagare och engagerade samhällsföretag vill vi väcka frågor med politiker inom olika områden som berör oss som företagare och även våra kunder, så klart, fortsätter han.

ICA är i butik och tillsammans med sina centralorganisationer Sveriges största arbetsgivare med 75 000 anställda. ICA är också Sveriges största arbetsgivare för unga personer.

– Det är något vi är stolta över. För att sätta 75 000 i perspektiv så är vi en större arbetsgivare än Volvo, Ericson och Posten, tillsammans. Det är lite coolt, säger Henrik.

Det är också lite det som är grunden till partiledarintervjuerna som Andréasson gör ihop med sin kollega Carl-Johan Winblad från ICA Handlarnas Förbund Mitt.

– När vi ICA-handlare går samman representerar vi ett jätteföretag och därför är det av intresse att prata med beslutsfattare. Så att de förstår vår vardag och kan se saker ur vårt perspektiv.

Så här långt har Henrik träffat tre partiledare för samtal. Det har varit Kristdemokraternas Ebba Busch, Miljöpartiets Per Bolund och Liberalernas Nyamko Sabuni.

– Den främsta frågeställningen vi har är att prata hushållens ekonomi och då utgår vi från utmaningen med höjda elpriser, höjda drivmedelspriser och att inflationen är på gång.

Redan i början av året visste ICA-handlarna att det skulle bli en höjning på matpriserna från leverantörerna.

– Vi diskuterar med partiledarna hur vi kan hjälpas åt för att hushållens ekonomi ska tas i beaktande på bästa sätt. Vi har arbetat mycket för att energieffektivisera oss i butik.

Henrik menar att ICA-butikerna har gjort investeringar i sina kylanläggningar för att minska utsläppen och spara energi men att det äts upp av höjda priser på råvaror och energi.

– Partierna har olika lösningar på det här men det de är överens om är att ha ett energisystem som är planeringsbart över tid, säger Henrik och fortsätter:

– Liberalerna är tydligt för kärnkraft. Likaså Kristdemokraterna men de vill ha en hel palett av olika energislag. Sedan är Miljöpartiet tydligt mot kärnkraft. De vill satsa på vindkraft ute vid haven.

Även elzonerna har tagits upp av ICA Handlarnas Förbund. När intervju med Sabuni gjordes var det som dyrast 7 kronor kilowatten i elzon 4 (vår elzon).

– Vi har kollegor uppe i elzon 1 och 2 som samtidigt låg på 50 öre. Synen på det. Vi lägger inga ord i munnen på partiledarna men vi lyfter olika problematiserande frågor.

– Vi ICA-handlare är stora konsumenter av el och vi behöver kunna planera. Som det är nu är det oerhört svårt att budgetera för elen nästa vinter.

Svaret är att det inte finns någon lösning på kort sikt utöver subventioner och/eller sänkt energiskatt. Kilowattpriserna kommer att vara höga under år framöver, enligt partiledarna.


Miljöpartiets språkrör Per Bolund får svara på kluriga frågor från Henrik Andréasson och Carl-Johan Winblad. Foto: ICA


Matmomsen var en annan fråga som dök upp och även där har de partierna olika syn. Miljöpartiet har till exempel varit öppna för en höjning av matmomsen för att finansiera gröna omställningar.

– Det skulle slå ytterligare mot hushållen att höja momsen eller skatten på mat. Vi kände att vi fick ett samförstånd och Per Bolund höll med om att det nog inte var rätt läge att höja nu.

En annan högaktuell fråga, inte minst för ICA-handlarna i de större städerna, är trygghet och säkerhet i butik och hur tillträdesförbudet fungerar i praktiken.

– Det är butiker som har jätteproblem med ett antal individer som tar saker, blir dömda och ändå blir butikerna nekade när de ansöker om tillträdesförbud på de här personerna.

–  Det handlar nog mycket om en resursfråga hos polis och åklagare men det skapar en stor otrygghet i vår arbetsmiljö bland våra anställda, framförallt i städerna. Det är en viktig fråga.

Henrik ska träffa Annie Lööf från Centerpartiet och Ulf Kristersson från Moderaterna också. Med tanke på rådande läge i Europa blir det troligtvis inget med statsminister Magdalena Andersson.

– Det blir förmodligen någon företrädare i närheten av henne från Socialdemokraterna. Innan det hemska i Ukraina inträffade var det meningen att vi skulle få träffa Magdalena.

– Vi känner oss hedrade att vi har fått dem att ta sig tid att föra ganska långa samtal. Det känns väldigt värdefullt för oss, säger Henrik.

Partiledarsamtalen spelas in och sänds i ICA:s interna kanal. Där läggs också sammanfattande texter från varje intervju ut.

– Efter sommaren ska jag och Carl-Johan (Winblad) träffa Markus Oscarsson för en matnyttig och lite rolig sammanfattning kring hur partiledarna klarat vår utfrågning.

Hur tycker du att det är att träffa partiledarna?


– Det är väldigt lärorikt. Man känner att alla de vi träffat varit genuint nyfikna av vår bransch och dessutom såväl kunniga som pålästa. Det är inte en slump att de blivit partiledare.

Henrik Andréasson vill understryka att ICA Handlarnas Förbund är opolitiskt och inte har någon hemvist i ett visst parti.

– Vi är intresserade av att föra fram våra utmaningar och vår vardag och av att representera våra företagare och våra kunder. Det finns ingen politisk agenda.

Kan ni handlare inte bara höja priserna för att komma undan ökade kostnader?

– Det är inte vår plan. Om vi gör till exempel en energieffektivisering så gör vi det för att kunna sänka priser. Vi vill bli duktigare på saker för att få bättre priser, säger Henrik.

Han menar att det är därför ICA-handlarna går samman och gör stora inköp - för att kunna uppnå stordriftsfördelar på olika sätt.

– När vi verkligen gör vad vi kan så är det tufft att macroförutsättningarna med ökade el- och energipriser samt stigande inflation gör det svårare att hålla prisbilden, avslutar Andréasson. 


Carl-Johan Winblad och Henrik Andréasson med Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Foto: ICA