Klik venligst
POLITIK 2024-06-10 KL. 16:50

Markarydsborna skippade EU-valet

Av Carina Nilsson

Valdeltagandet i Markaryd blev rekordlågt i EU-valet. Allra lägst blev det i Markaryds tätorts båda valdistrikt.
– Det är i klass med de sämsta valdistrikten i Sverige. Det är allvarligt och vi bör se över alla möjligheter för att få fler att rösta, säger kommunråd Bengt Germundsson (KD).

Markarydsborna skippade EU-valet
Foto: Joakim S Ormsmarck och Per Brolléus

Valdeltagandet i EU-valet i hela Sverige sjönk från 55 procent till 50,7 procent jämfört med 2019. I Markaryd röstade ännu färre, bara 39,7 procent. I Markaryds båda valdistrikt var siffrorna nere på 33,8 för Markaryd väst och 33,2 för Markaryd öst. Det var drygt sju respektive åtta procent lägre än vid förra EU-valet.

Högst valdeltagande var det i Traryd-Hinneryd med 49,1 procent.

– Det är så klart en stor besvikelse att människor inte inser betydelsen av att rösta och att man inte har så stor tilltro till EU-samarbetet. Jag tror att vi måste se över alla möjligheter och hitta metoder för nya sätt att rösta, säger Bengt Germundsson.

Kommunråd Bengt Germundsson (KD) tycker att alla måste fundera på hur röstsiffrorna ska kunna öka. Foto: Arkiv

Kristdemokraternas tapp i Markaryd var också det största. Partiet backade 5,6 procent och fick 12,3 procent av rösterna. Trots tappet gör det partiet till det tionde starkaste KD-fästet i landet.

– Jag tror att vårt tapp hänger samman med valdeltagandet. De vi har tappat har vi tappat till sofflocket. När så få röstar så ger det större utslag, men min största besvikelse är det låga valdeltagandet, säger Germundsson.

Även på riksplanet tappade KD ett mandat. Germundsson gläds ändå åt att partiet behåller ett mandat genom Alice Teodorescu Måve.

– Vi var nere på 2,8 procent i opinionsmätningarna, så det var en stark insats av partiet. Vi var inte långt ifrån två mandat.

Ökade mest i Markaryd gjorde Socialdemokraterna som gick från 22 procent till 25,7 procent. Joakim Pohlman som är oppositionsråd i Markaryd gläds åt ökningen.

Oppositionsråd Joakim Pohlman (S) beskriver valdeltagandet som skrämmande lågt. Foto: Arkiv

– Vi har varit ute väldigt mycket i partiet och knackat dörr. Vi har pratat med många människor och lämnat över material. Jag vill gärna tro att det har haft en liten del i uppgången som vi såklart är glada åt, säger han.

Men även Pohlman är väldigt bekymrad över det låga valdeltagandet i Markaryd.

– Det är alarmerande att vi inte ens når upp till 40 procent. Det är en skrämmande låg siffra, och lite sorgligt att man inte tar vara på möjligheten att rösta, säger han.

Joakim Pohlman tror att både politiker och tjänstemän, på lokal och nationell nivå, måste fundera på hur de kan nå medborgarna.

– Idag har alla sina egna kanaler, och vad som visas i ens flöde är också olika. Väldigt många kom utan röstkort – många är inte ens vana vid att få brev med posten längre. Jag såg att i Stockholm kunde man förtidsrösta på T-centralen och det var väldigt mycket folk där. Jag tror att vi alla måste tänka till över hur vi ska få folk att använda sin rösträtt, säger han.

Fotnot: alla siffror är preliminära.

Valresultatet i Markaryd ökning eller minskning inom parantes

Sverigedemokraterna 27,4 procent (-4,2)

Socialdemokraterna 25,7 procent (+ 3,7)

Moderaterna 13,9 procent (+2,9)

Kristdemokraterna 12,3 procent (- 5,6)

Centerpartiet 6,0 procent (-0,5)

Vänsterpartiet 5,8 procent (+2,9)

Miljöpartiet 5,7 procent (+0,8)

Liberalerna 1,6 procent (+0,2)

Övriga partier 1,6 procent (-0,2)

Valdeltagande:

Markaryd 39%

Laholm 48%

Ljungby 47%

Älmhult 48%

Båstad 59%

Halmstad 50%

Ängelholm 50%

Hässleholm 46%

Höganäs 58%

Örkelljunga 43%

Sverige 51%

Källa: Valmyndigheten