POLITIK 2023-05-30 KL. 21:59

M-avhoppare gör sensationell "comeback"

Av Rickard Gustafsson

Först röstmagnet och en av valets största vinnare. Därefter sviken, petad och lämnad i kylan, utan politiska uppdrag och hotad av partiuteslutning. Nu stiger Roland Norrman ur askan in i elden genom att lämna Moderaterna och direkt ta plats i kommunstyrelsen – i oppositionens färger!
– Med högt i tak och långt till dörren blir det för mig självklart att gå dit framtiden finns, säger Norrman om övergången till Medborgerlig Samling.

M-avhoppare gör sensationell
Under tisdagskvällens möte på Laholms teater valde kommunfullmäktige in Roland Norrman i kommunstyrelsen – under Medborgerlig Samlings partibeteckning. Foto: Rickard Gustafsson

I fotboll talar man om ”silly season” där rykten ständigt florerar om både möjliga och omöjliga transferövergångar. Och att det händer både omöjliga och oväntade saker i laholmspolitiken är känt sedan gammalt.

Att den politiske veteranen Roland Norrman nu tar klivet ur frysboxen och in i hetluften får nog betraktas och klassificeras som en transferbomb.

Under tisdagskvällens fullmäktigemöte klev Karl-Fredrik Klinker upp i talarstolen för att nominera sin efterträdare på ledamotstolen i kommunstyrelsen. Klinker, som valt att trappa ner sitt politiska engagemang och fokusera på fullmäktigearbetet, läste då upp Roland Norrmans namn.

Laholms högsta politiska församling röstade (strax innan 22.00) därefter enhälligt, utan diskussion, in Norrman i kommunstyrelsen.

Tidigare under dagen hade Roland Norrman begärt utträde ur Moderaterna och gått med i Medborgerlig Samling.
– När Kalle (Klinker) ville trappa ner för att hinna med sitt jobb och familjen bad jag valberedningen att jobba fram ett förslag och då kom de tillbaka med ett namn – Roland Norrman, berättar Martin Lönnstam, ordförande i MED i Laholm, och förklarar att Klinker kommer att fortsätta som gruppledare i fullmäktigegruppen.

Lönnstam berättar att nomineringen av Norrman är djupt förankrad i partiet.
– Det var 20 medlemmar med på mötet och beslutet var enhälligt, så Roland har ett minst sagt brett stöd.

Det naturliga valet när Klinker lämnar kommunstyrelsen hade varit ersättaren Thomas Lövenbo. Han avböjde dock när valberedningen ställde frågan.
– Thomas har mycket med sitt privata jobb och är nöjd med att vara ersättare. Han sitter dessutom i både fullmäktige och LBVA, säger Lönnstam.

Att bli medlem i Medborgerlig Samling och samma dag få det högsta förtroendeuppdraget i partiet. Det är en resa som heter duga?
– Haha, visst är det så. Men om vi samtidigt ser vad väljarna ville i senaste valet så vore det fel att inte sätta honom på den positionen när han nu blivit medlem hos oss. Med Roland i kommunstyrelsen får vi en mycket kunnig och erfaren politiker och jag upplever att vi länge haft en politisk samsyn i de flesta frågor, säger Lönnstam.

Huvudpersonen själv vill helst prata framtid. Norrman konstaterar dock att det varit en turbulent period sedan valet, där han petats trots väljarnas och partimedlemmarnas stöd, och haft ett uteslutningsärende hängande över sig.
– Jag var på utvecklingssamtal med vår nye gruppledare (Eric Semb, reds anm.) och han sa att det inte skulle hända något i uteslutningsärendet förrän till hösten. Jag känner inte att jag vill vara med i ett parti som inte tar sina medlemmar på allvar, säger Roland Norrman.

Sedan superpetningen, då Norrman inte tilldelades något politiskt uppdrag alls, har han inte heller varit på något av Moderaternas fullmäktigegruppmöten.
– Jag sätter mig inte med ett gäng där majoriteten vill utesluta mig. Det är åtta personer som motarbetat mig, men resten av partiet och dess medlemmar har visat mig ett enormt stort stöd, säger Norrman.

Att nu ta klivet över till Medborgerlig Samling känns som ett naturligt steg, anser Norrman. I partiet kryllar det av ex-moderater.
– Jag kommer till ett parti där jag känner mig välkommen och till politiska kollegor som av demokratiska skäl stöttat mig hela vägen. Här kommer jag kunna fortsätta att vara Roland och behöver inte schackra med mina egna värderingar. I MED finns extremt gott om tidigare moderater som i mångt och mycket har samma åsikter och ideologi som jag har.

Norrman menar att den politiska gnistan fortfarande finns kvar.
– Jag hade hela tiden räknat med att vara i den absoluta hetluften under den här mandatperioden – som kommunstyrelsens ordförande. Så ja, jag har längtat tillbaka till politiken och känner att jag har mer kvar att göra.

Tror du att du får med dig de väljare som röstade på dig i Moderaterna till ditt nya parti?
– Jag vill inte vara kaxig, utan är ödmjuk inför det som nu händer. Det kommer krävas hårt arbete, men jag hoppas att folk ser att jag vill vara folkets förlängda arm i politiken. Sen hoppas jag så klart att jag får med mig flera medlemmar från Moderaterna till MED, säger Roland Norrman till LT.

Martin Lönnstam tror att ”nyförvärvet” kan få stor betydelse för partiets framtid.
– Vi tror att Roland, gott och väl på egen hand, drog två mandat till Moderaterna och det klart att det får betydelse. När vi bildades trodde många att vi skulle bli en dagslända. Men det har vi visat att vi inte är och vi siktar på att bli ännu större i valet 2026 och där är Roland en viktig pusselbit – inte minst som en tydlig och bra mentor.

Att Medborgerlig Samling ser värvningen som högprofilerad förstår man när moderpartiet och partiordföranden Ilan Sade väljer att skicka ut ett pressmeddelande:
"Det är en tung värvning för MED i Laholm som tar ytterligare ett steg emot att bli den ledande kraften i laholmspolitiken. Vi strävar efter att vara medborgarnas parti och jag välkomnar Roland Norrman till vårt lag".