Klik venligst
POLITIK 2022-09-15 KL. 17:30

Lokala röster om Annie Lööf: "En förebild"

Av Johan W Jönsson

Efter över elva år som partiledare väljer Centerpartiets Annie Lööf att lämna sin post. Laholms Tidning ringde upp de lokala centerpartisterna Angeline Eriksson och Erling Cronqvist efter beskedet. ”Annie har varit en viktig kraft för ett friare och grönare Sverige”, säger Angeline.

Lokala röster om Annie Lööf:
Annie Lööf har meddelat att hon avgår som Centerpartiets partiledare efter valet. Hon sitter kvar tills en ersättare är utsedd. Foto: Centerpartiet/pressbild

Hon gick själv med i Centerpartiet 2015 och stod som tvåa på partiets lista till kommunfullmäktige inför årets val. Dessutom är Angeline ordförande i Centerns ungdomsförbund i Halland.

– Annie har stått rakryggad och hon har stått pall när andra partier gjort svängningar. Det tycker jag är väldigt starkt!, säger Angeline.

Annie Lööf har fått utstå både hat och hot under den senaste tiden. När hon aviserade sin avgång beskrev hon tacksamhet över att hon måndagen efter valet kunde hämta sin dotter på förskolan.

– Det är ett sjukt klimat! Hon har fått mycket hat och har till och med varit en måltavla. Ändå fortsätter hon valrörelsen som om ingenting har hänt.

Angeline beskriver Annie Lööf som en förebild. Hon kom in i riksdagen redan som 23-åring och valdes som ny partiledare som 28-åring 2011.

– Hon har varit en viktig röst och en tydlig kvinnlig förebild för mig som politiker. Hon har fått mig att känna att allt är möjligt även för mig.

Vad tycker du om tidpunkten hon väljer att lämna?

– Jag trodde inte att det skulle ske nu så här tätt inpå valet. Men hon har ju suttit i elva år och är den som suttit längst efter Åkesson (Jimmie), säger Angeline.

– Jag förstår att hon vill vara mamma för sina barn och att hon vill ge sin efterträdare chansen att sko in sig till nästa valrörelse. Det är rimligt men tråkigt att hon avgår.

Centerpartiet tappade nästan två procent i riksdagsvalet och gick från 8,6 procent till 6,8 procent. Angeline vill dock ändå framhäva att Centern varit starkt under Lööf.

– Vi gör ett ganska okej val på riksnivå. Men det var så klart en besvikelse att vi backade. Annie har ändå gjort det väldigt bra, säger Angeline.


Angeline Eriksson beskriver Centerns avgående partiledaren Annie Lööf som en förebild. Foto: Johanna Nolsa


Angeline menar att 6,8 procent är ett ganska normalt läge för Centern. Sedan 1998 är det fyra valresultat som ligger under det och två som ligger över. 2018 var det bästa valet på 30 år.

– Annie har lett oss till det bästa valresultatet på 30 år och till det bästa EU-valet någonsin. Hon har gjort mycket för Centerpartiet, borgerligheten och liberalismen i Sverige.

Vem efterträder henne?

– Jag är lika spänd som alla andra. Det ska bli spännande att se! Det är ett namn som florerat som jag också tror på men det håller jag för mig själv.

Man eller kvinna?


– Vi väljer en person som kan ta sig an uppgiften på ett bra sätt. Kön spelar ingen roll, avslutar Angeline Eriksson.

Erling Cronqvist är avgående kommunstyrelseordförande i Laholms kommun. Han menar att Annie Lööf betytt mycket för Centerpartiet.

– Jag har uppskattat henne väldigt. Framförallt hennes rakryggade hållning i frågor gentemot rasism och dylikt, säger Erling.

Han menar att Annies beslut är överraskande men inte helt förvånande med tanke på det hon fått utstå under valrörelsen.

– Den press hon varit utsatt för och dessutom vara småbarnsförälder… Jag förstår att det finns andra värden i livet och hon har varit partiledare i elva år.

Vad tycker du om hennes tillfälle?

– Batterierna är nog ganska slut. Jag vet inte vem som vaskas fram som efterträdare men personen i fråga behöver ha tid på sig att komma in i jobbet. Så jag tycker att det är rätt.

Vem tror du kommer efterträda henne?

– Jag har mina tankar men det är inget jag vill gå ut med. Det är många som tänker saker och jag kommer ju inte att ha någon topposition, avslutar Erling Cronqvist.